Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιστροφή των αποταμιεύσεων στους συνταξιούχους και η διασφάλιση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι μια, μάλλον περιττή, καταναλωτική δαπάνη…

Συντάξεις: Παιχνίδια μηδενικών αυξήσεων πάνω στην κάλπη…

Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις από το 1996, είτε σαν επιλογή ενός κόμματος είτε για την απόρριψή του, «παίχτηκε» γύρω από το Ασφαλιστικό. Την χρονιά εκείνη καθιερώθηκε το ΕΚΑΣ και έδωσε ώθηση στην κυβέρνηση Σημίτη. Το 2000 και 2004 υπήρξε ανταγωνισμός μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ύψος (αύξησης) του ΕΚΑΣ και της (βασικής) σύνταξης του ΟΓΑ. Ενδιαμέσως, το 20021, ο κ.Σημίτης υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση λόγω του «Ασφαλιστικού Γιαννίτση».

Ακολούθως, το «μνημονιακό πολιτικό σκηνικό» (κατάρρευση ΠΑΣΟΚ, είσοδος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κ.α.) είχε στον πυρήνα του τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις…
Και οι επόμενες εκλογές, εν τινί μέτρω, θα κριθούν από τους συνταξιούχους.

α) Οι «απόμαχοι» έχουν την τάση να προσέρχονται μαζικά στις κάλπες, εν αντιθέσει με τις λοιπές κοινωνικές ή ηλικιακές ομάδες (π.χ. νέοι κ.λ.π.). Και οι 2,5 εκ. των συνταξιούχων, με μια προσέλευση στο 80% (σ.σ. με μέση προσέλευση στο εκλογικό σώμα στο 60%), αποτελούν το 34% του εκλογικού σώματος (2 εκ. ψηφίσαντες συνταξιούχοι σε περίπου 5,9 εκ. ψηφίσαντες).

β) Αυτοί οι συνταξιούχοι μετρούν 13 χρόνια περικοπών (2010-22), τα πρώτα 9 έτη ονομαστικές, τους τελευταίους μήνες σε πραγματικούς όρους λόγω ακρίβειας. Μάλιστα οι συνταξιούχοι δαπανούν το σύνολο των αποδοχών τους, κυρίως δε σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα), αγαθά που έχουν αυξηθεί σε διπλάσια ποσοστά από τον επίσημο πληθωρισμό.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μείνει στην μνημονιακή εποχή. Θεωρεί ότι η επιστροφή των αποταμιεύσεων στους συνταξιούχους και η διασφάλιση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι μια, μάλλον περιττή, καταναλωτική δαπάνη…

Και ενώ καταφεύγει σε άλλες καταναλωτικές δαπάνες προκειμένου να στηρίξει την αγορά (οικονομία) εν μέσω πανδημίας (επιστρεπτέες) και υψηλού πληθωρισμού (fuel pass, «επιταγές ακρίβειας» κ.α.), έχει επιλέξει να μην ασχοληθεί και με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές στις συντάξεις. Έτσι:

1. Στερεί από τους συνταξιούχους τα αναδρομικά της προόδου 2015-16, ενώ με τροπολογία τους απαγόρευσε να προσφύγουν με αγωγές στην δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.

2. Συνεχίζει μέχρι τέλους του έτους τη τριπλή φορολογία επί γλίσχρων αποδοχών (φόρο εισοδήματος, Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου–ΕΑΣ και Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης-φορολογία). Και μετά την κατακραυγή ανακοίνωσε την αποκοπή μόνο της Ειδικής Εισφοράς, ενώ διατηρεί την διπλή φορολογία (φόρο εισοδήματος και ΕΑΣ) για τα επόμενα χρόνια.

3. Ανακοινώνει δήθεν αυξήσεις 6,5% για 9 στους 10 συνταξιούχους το 2023 (87% κατά τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη) , αλλά το πόσο που προκύπτει σαν πρόσθετη συνταξιοδοτική δαπάνη στο σχέδιο προϋπολογισμού παραπέμπει σε μέση αναπροσαρμογή μόλις 2% (600 εκ. ευρώ το χρόνο σε συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη 29 δις ευρώ).

4. Ενώ οι αυξήσεις αφορούν στο διάστημα από 1/1/2023 και μετά, άρα πρέπει να καταβληθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου περί τις 22 Δεκεμβρίου, οι τελικές αναπροσαρμογές μεταφέρονται για το Απρίλιο του 2023 (αφού ανακοινωθεί το ΑΕΠ και ο επίσημος πληθωρισμός για το 2022). Διάστημα το οποίο συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, αν δεν έχουν γινει νωρίτερα οι εκλογές. Ώστε, εν μέσω εκλογών να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της απάτης με τις δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις…

5. Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά για την υγεία (6% εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των κύριων, αλλά και επικουρικών συντάξεων), συν ένα (1) ευρώ ανά συνταγή, συν το επιπλέον κόστος για την αγορά ενός πρωτότυπου ή ακριβότερου γενόσημου φαρμάκου (σ.σ. σε περίπτωση αλλεργιών κ.λ.π.). Κάτι που εκτοξεύει την συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη άνω του 50%.

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial