Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής - Με νομοθετικές ρυθμίσεις το πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας

Στην κατάργηση οδεύει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο καταναλωτής θα δει τις αλλαγές στη λιανική τιμή ρεύματος από τον Αύγουστο.

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, στις Βρυξέλλες. Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο ήταν ο τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές κατέληξαν επι της ουσίας στην δημιουργία ενός μηχανισμού βάση του οποίου θα αμείβεται κάθε τεχνολογία. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης θα γίνεται όχι με βάση την ακριβότερη προσφορά αλλά με βάση το μεταβλητό κόστος παραγωγής συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους. Έτσι προβλέπεται μια σταθερή τιμή για τις ΑΠΕ που θα είναι στα 80-90 ευρώ.

Πλαφόν θα ορίζεται και για τον λιγνίτη, αλλά και για το φυσικό αέριο. Αργά χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνιζε πως «η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές».

Περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να επιστρέψει η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα και το κόστος στη λιανική να αγγίζει τα 16 με 17 λεπτά του ευρώ ανά kWh, μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπονται οι κινήσεις που προαναφέρθηκαν. Η ρύθμιση δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Ιούλιο. Θα πρέπει επίσης να συνοδευτεί με αλλαγές στον κώδικα προμήθειας.

Εν τέλει, ο καταναλωτής θα δει τις αλλαγές στη λιανική τιμή ρεύματος από τον Αύγουστο. Με νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να καταργηθεί, όπως είχαμε αναφέρει στο iEnergeia.gr, η ρήτρα αναπροσαρμογής. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Το υπουργείο επισημαίνει πως για το διάστημα που θα μεσολαβήσει θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

ienergeia.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial