Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους

Τρία νέα μέτρα στήριξης «δώρο» από τον προϋπολογισμό του 2023

Οι συνταξιούχοι, οι συνεπείς οφειλέτες και οι αγρότες είναι οι τρεις ομάδες «κερδισμένων» των νέων μέτρων που πρανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και που θα εξειδικεύσει σήμερα Τετάρτη 15/2 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Πρόκειται για τα νέα μέτρα στήριξης που «επιτρέπει ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», καθώς πλέον υπάρχει «καλύτερη εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2023».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για νέες και παλαιές οφειλές, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 και ένα έκτακτο εφάπαξ κλιμακωτό επίδομα από 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που «αδικήθηκαν».

Έκτακτο βοήθημα έως 300 ευρώ

Πιο αναλυτικά, το εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ θα είναι κλιμακωτό και θα το λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια αύξηση έως 7,75% στις συντάξεις τους, αλλά και για όσους πήραν μικρή αύξηση, θα είναι «ανάλογη με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» και την προσωπική τους διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους θα είναι να μην έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά και να μην ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

«Όταν υλοποιήσαμε το πρόγραμμα μας για αύξηση έως 7,75% στις αρχές τις 2023 γνωρίζαμε ότι δεν θα περιλάμβανε όσους είχαν μεγάλη προσωπική διαφορά» δήλωσε και παραδέχθηκε πως «πράγματι υπάρχουν αδικίες». «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ».

Ρύθμιση οφειλών

«Ανάσα» σε δανειολήπτες και άλλους οφειλέτες με νέα και παλαιά χρέη θα δώσει το νέο σχήμα ρυθμίσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα σχήμα από 36 έως 72 δόσεις που θα αφορά σε νέους συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, που δημιούργησαν δηλαδή νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.

«Δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις ρύθμισης. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ήταν απόλυτα συνεπείς και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την Πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα 72 ή 120 δόσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

«Επιστροφή» στο αγροτικό πετρέλαιο

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα».

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους μηλοπαραγωγούς, ο πρωθυπουργός είπε πως θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντια στήριξη και για ποικιλίες που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό.

Πηγή: cnn.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial