Αύξηση σε κλοπές και διαρρήξεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ: Γιατί  πρέπει να ανησυχούμε | HuffPost Greece

Ληστείες και διαρρήξεις σε σπίτια και επιχειρήσεις εκτυλίσσονται διαρκώς στην κοινωνία μας με τον φόβο να κυριαρχεί όλο και πιο πολύ στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Ισχυρά «όπλα» που λειτουργούν αποτρεπτικά ή οδηγούν στα ίχνη των δραστών είναι τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας και παρακολούθησης, εγκατεστημένα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των κατοικιών αλλά και των επιχειρήσεων των οποίων οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με σκοπό την πρόληψη ληστειών, διαρρήξεων, διαφόρων επιθέσεων αλλά και την οπτική επιβεβαίωση των περιστατικών με το καταγραφικό υλικό.

Αυτό δηλώνει στο ThessToday.gr, o Μάκης Σιάρκος, γραμματέας του Συνδέσμου Αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Εγκατάστασης Συστημάτων Ασφαλείας Ελλάδος (Σ.Α.Ε.Ε.Σ.Α.Ε.) ο οποίος εξήγησε ότι «τα έξυπνα πλέον συστήματα που συνοδεύονται από κάμερες παρακολούθησης στηρίζονται σε έξυπνους αλγόριθμους και έχουν το ρόλο του συναγερμού. Μπορούν να ανιχνευθούν γρήγορα και τη στιγμή που θέλουμε πόσα άτομα υπάρχουν στο χώρο, το ντύσιμό τους, τα αυτοκίνητα των δραστών. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα να λαμβάνει άμεσα ο ιδιοκτήτης εικόνα είτε σε κινητό είτε σε υπολογιστή».

Πώς λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας σε σπίτια

Αξιοποιώντας την τεχνολογία, ακόμη και τη νύχτα είναι εφικτό με ευκρίνεια και έγχρωμη εικόνα να παρακολουθεί κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο. Απαραίτητες, βέβαια, προϋποθέσεις για να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες εικόνα στα ηλεκτρονικά μέσα είναι η ύπαρξη ίντερνετ και να μην έχει κοπεί η γραμμή του τηλεφώνου στην οικία από τους δράστες. «Όταν υπάρχουν εξωτερικοί ανιχνευτές, εντοπίζονται όλες οι κινήσεις και αν πρόκειται για άνθρωπο η κάμερα δίνει αμέσως την επιβεβαίωση και χτυπάει ο συναγερμός. Υπάρχει, ωστόσο, η επιλογή ακόμη πιο εξελιγμένων συστημάτων προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει στον χώρο ακόμη και όταν διακοπεί η επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Σιάρκος.

Ο χρόνος δράσης των ληστών με κάμερες

Τις περισσότερες φορές και σε περιστατικά ληστείας οι δράστες, έχοντας αντιληφθεί την ύπαρξη συστημάτων παρακολούθησης, γνωρίζουν πόσο χρόνο χρειάζεται να μείνουν εντός του χώρου μέχρι να ειδοποιηθεί η αστυνομία. «Οι ληστές ξέρουν ότι έχουν περίπου 4 λεπτά στη διάθεσή τους.  Η όλη διαδικασία, από την ανίχνευση του ατόμου μέχρι την αποστολή του συναγερμού στο κέντρο συστημάτων και την ενημέρωση της Αστυνομίας κρατά 3-4 λεπτά. Ο χρόνος αυτός μειώνεται ακόμη πιο πολύ, όταν υπάρχουν ανιχνευτές και έξω από την κατοικία ώστε να μην καταφέρει να εισέλθει ο δράστης και ληστέψει το σπίτι. Αν ανιχνευθεί πριν μπει στο σπίτι, τότε δεν έχει στη διάθεσή του ούτε τα 4 λεπτά», επισήμανε.

Πιο αποτελεσματικό είναι ένα σύστημα συναγερμού με εξωτερικούς ανιχνευτές σε μπαλκόνια, βεράντες, αυλές και εξωτερικούς χώρους ώστε να ανιχνεύεται η κάθε κίνηση. Προσφέρεται, έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια και όσο πιο μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού επεκτείνεται η «άμυνα», τόσο πιο δύσκολα πραγματοποιείται και η διάρρηξη.

Ισχυρό υλικό για την Αστυνομία 

Είναι ήδη γνωστό ότι το καταγραφικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας -μένει για 15 ημέρες περίπου στο αρχείο και μετά διαγράφεται αυτόματα- ενισχύει τις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να οδηγηθεί στα ίχνη και τη σύλληψη των δραστών. «Τα συστήματα βοηθούν πάρα πολύ στην αποτροπή ληστειών και διαρρήξεων αλλά και αφού γίνουν, λειτουργούν ως ενισχυτικά στοιχεία για την έρευνα της Αστυνομίας. Ακόμη και η ύπαρξη μόνο της κάμερας σ’ έναν χώρο, μπορεί να αποτρέψει σε μεγάλο ποσοστό μια πιθανή ληστεία και να οδηγήσει εύκολα τις αρχές στα ίχνη των δραστών όπως και γίνεται καθημερινά. Οι πολίτες νιώθουν πιο ασφαλείς έχοντας κάποιο είδος συστήματος στις οικίες τους», σχολίασε ο κ. Σιάρκος.

Τόνισε, ακόμη, ότι κάθε έξι μήνες βελτιώνεται και αναβαθμίζεται το σύστημα παρακολούθησης με την προσθήκη νέων αλγόριθμων ενώ η μελέτη και η ορθή τοποθέτηση των συστημάτων κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιούνται από επαγγελματίες που είναι αδειοδοτημένοι.

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Ριγανάς, ιδιοκτήτης εταιρείας συστημάτων ασφαλείας στην Άνω Τούμπα υπογράμμισε στο ThessToday.gr ότι έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση συναγερμών και καμερών σημειώθηκε κυρίως μετά την κρίση. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων και κάτοικοι που μένουν εκτός του αστικού κέντρου τοποθετούν συστήματα ασφαλείας.

«Μπορεί ο συναγερμός να αποτρέπει τους διαρρήκτες να μένουν αρκετή ώρα μέσα στο σπίτι αλλά το υλικό από τις κάμερες είναι σημαντικό βοηθητικό μέσο για την αστυνομία και στηρίζεται στο καταγραφικό υλικό ώστε να φτάνει πιο εύκολα στη σύλληψή τους. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι το 50% των πολιτών ζητά την εγκατάσταση συναγερμού στο σπίτι αφού πρώτα το έχουν διαρρήξει μια με δύο φορές και έχουν χάσει κομμάτι της περιουσίας τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ριγανάς.

Πηγή: ThessToday.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial