Καπραβέλος: «Ο κορονοϊός απειλεί σοβαρά τα παιδιά»

«Ο κορονοϊός είναι μεγάλη απειλή και για τα παιδιά γιατί προσβάλλει πολλά όργανα» προειδοποιεί ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος τονίζει, μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ότι ο κορονοϊός και ιδιαίτερα η μετάλλαξη Delta είναι απειλητικά για τα παιδιά. «Το καλοκαίρι είδαμε μία υπερμεταδοτικότητα της νόσου στις κατασκηνώσεις των παιδιών. Ήταν κάτι ασυνήθιστο για εμάς. Το καλοκαίρι είχαμε πολλές εισαγωγές πίεση στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή βάλαμε μπρος την κινητή ΜΕΘ με 9 κλίνες, τη στιγμή που ο ιός δεν έχει δείξει τα δόντια του. Είναι ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος που εξελίσσεται ταχύτaτα. Έχουμε πολλά περιστατικά και κρατάμε μία ισορροπία μεταξύ των κλινών covid, αλλά έχουμε κι άλλα νοσήματα και μεγάλα χειρουργεία. Η απειλή είναι μεγάλη και για τα παιδιά, γιατί προσβάλλει πολλά όργανα. Ο ιός και η μετάλλαξη Delta διασπείρεται σε αυτές τις ηλικίες και μεταλλάσσεται», είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Καπραβέλος.

Βέβαια, όπως τονίζει, η ανησυχία για διασπορά του κορονοϊού δεν αφορά μόνο στα παιδιά και τα σχολεία αλλά γενικά τους κλειστούς χώρους.

Μάριος Ανδρέου: Το εμβόλιο είναι αξιόπιστο

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μίλησε από την πλευρά του ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου. «Η φοβική συμπεριφορά απέναντι στο εμβόλιο μας έφτασε αυτό το σημείο. Πρέπει αν πείσουμε με επιστημονικό λόγο ότι το εμβόλιο είναι αξιόπιστο και μας προστατεύει. Η προστασία είναι μέσω εμβολίου. Τα παιδιά πρέπει να είναι στις σχολικές αίθουσες κι όχι πίσω από ένα τάμπλετ. Επιπλέον, εγκρίνεται και το εμβόλιο για μικρότερες ηλικίες» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο αν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ. Ανδρέου ανέφερε: «ο συγχρωτισμός και ο κακός αερισμός στις αίθουσες θα δείξουν εάν υπάρχει πρόβλημα μεταδοτικότητας. Απαραίτητα είναι τα μέτρα προστασίας και τα πολλά τεστ».

Τέλος επανέλαβε την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών καθώς «αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο» και πρότεινε τη λειτουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού στα σχολεία.