Μετανάστες καθάρισαν ακτές από πλαστικά σκουπίδια

Εκτιμώντας ότι η πλαστική ρύπανση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για το θαλάσσιο οικοσύστημα, το WWF Ελλάς υλοποιεί το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια Παραλία» και πρόσφατα, περίπου 25 μετανάστες προχώρησαν σε παρακολούθηση και καταγραφή των απορριμμάτων στις παραπάνω παραλίες, με τη βοήθεια διερμηνέων και εργαζομένων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαιδεύονται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία ορθής παρακολούθησης για την αποτύπωση της κατάστασης. Παράλληλα, έχουν στη διάθεσή τους τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία για τη διενέργεια της δράσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια citizenscience δράση με στόχο την υιοθεσία παραλιών από εθελοντικές ομάδες, σχολεία και συλλογικότητες και τη καταγραφή και συλλογή δεδομένων σχετικά με την πλαστική- παράκτια ρύπανση στις εν λόγω παραλίες σε περιοδικά διαστήματα βάσει του μηχανισμού του UNEP/MAP «Adopt a beach». 

Μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 68 ομάδες, έχοντας υιοθετήσει 77 παραλίες σε όλη τη χώρα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι 46 πρώτες καταγραφές με ευρήματα που αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πλαστικά απορρίμματα. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όποια ομάδα πολιτών επιθυμεί να συμμετάσχει.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι περιοδικές καταγραφές στις παραλίες δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία χρονοσειρών, άρα και τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την κατάσταση ανά παραλία σε ό,τι αφορά στην πλαστική ρύπανση.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τις δυο παραλίες σε Νέα Καβάλα και Ανδραβίδα:

Παραλία Μυρσίνης Ανδραβίδα

Μπουκάλια Πλαστικά (νερό, ποτά, αναψυκτικά <0.5L): 44
Κουτάκια Αναψυκτικών: 35
Άλλα ξύλα <50cm: 25
Μπουκάλια Πλαστικά (νερό, ποτά, αναψυκτικά >0.5L: 20
Σακούλες – κομμάτια, σούπερ μάρκετ / μίνι μάρκετ: 19

Παραλία Περιγιάλι Καβάλα

Σακούλες – κομμάτια, σούπερ μάρκετ / μίνι μάρκετ: 53
Φελιζόλ κομμάτια (2,5-50 cm): 48
Αποτσίγαρα, φίλτρα: 24
Κομμάτια πλαστικών (όχι φελιζόλ) / (2,5-50 cm): 14
Κομμάτια χαρτιού: 13

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

Πηγή: lifo.gr