Νέα δεδομένα για τις ώρες αιχμής στο ρεύμα. Ξεκίνησε από 1/12 η εφαρμογή του μέτρου.

Νέα εξέλιξη με τις ώρες αιχμής ρεύματος 18:00-21:00 από το 2023

Νέες εξελίξεις προμηνύει η ανακοίνωση της ΡΑΕ για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η μεθοδολογία αλλάζει από το 2023, ενώ στην ανακοίνωση «κρύβεται» και μία νέα ενημέρωση για τις ώρες αιχμής μεταξύ 18:00 και 21:00.

Δεν αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά τους «μεγάλους» καταναλωτές -δηλαδή κυρίως βιομηχανίες- ωστόσο προαναγγέλει ετοιμότητα και ανησυχία για τα όσα επέρχονται καθώς θα μπαίνουμε στον χειμώνα. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ειδικότερα, όλα είναι έτοιμα για να ενεργοποιηθεί μια πλατφόρμα που θα αφορά τους «μεγάλους καταναλωτές» -δηλαδή τις βιομηχανίες- για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ) για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% τουλάχιστον.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, έχει κάνει σύσταση στους πολίτες για εξοικονόμηση ρεύματος το συγκεκριμένο τρίωρο. Να «σβήνουν» δηλαδή τις ενεργοβόρες συσκευές τους και να συμμετέχουν και εκείνοι προαιρετικά στην προσπάθεια.

Γιατί πρέπει να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ

Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Με απλά λόγια, αν συλλογικά μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους.

Πότε ξεκινούν οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα

Το μέτρο έχει επιβληθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή στη μείωση της κατανάλωσης είναι εθελοντική σε πρώτη φάση και αφορά αρχικά τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 5% που έχει τεθεί, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής συμμετοχής και άλλων κατηγοριών καταναλωτών. Θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο του 2023.

Οι συσκευές που πρέπει να σβήνουμε από τις 18:00 μέχρι τις 21:00

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι παρακάτω:

  • Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
  • Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
  • Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
  • Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
  • Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
  • Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
  • Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
  • Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
  • Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
  • Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W)

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial