Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η έντονη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, που διαδραματίζεται σε Εύβοια, Κρήτη και Λέσβο.

Ο καθηγητής σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, αλλά με σχετικώς χαμηλά μεγέθη.

«Δεν έχουμε περάσει το μέγεθος 5 σε καμία από τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται σχεδόν ταυτόχρονα σε διέγερση, στη Λέσβο, στην Εύβοια, βόρεια της Κρήτης. Έχουμε δει σε αυτή τη χώρα εξάρσεις με μεγάλα μεγέθη, όπως το 1995, μέσα σε τρεις μήνες τρεις σεισμοί 6 Ρίχτερ. Κατά συνέπεια, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι αν θέλετε μία μικρογραφία των μεγάλων εξάρσεων, είναι μια μικρή έξαρση», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες εξάρσεις το επόμενο διάστημα ή κάποιον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε ότι: «Οι μεγάλες εξάρσεις είναι πολύ πιο αραιές, δεν είναι συχνές. Από τις τρεις περιοχές με τις μεγάλες εξάρσεις, η πιο επίφοβη εξακολουθεί να είναι η Λέσβος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλη η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται επάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού. Ελάχιστα επίκεντρα βρίσκονται στον θαλάσσιο χώρο και ίσως και αυτά να έχουν ένα σημαντικό σφάλμα, οπότε μπορεί στην πραγματικότητα και αυτά να βρίσκονται στο χερσαίο χώρο. Το δεύτερο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα μεγάλο ρήγμα, το οποίο έχει επιφανειακή εκδήλωση, το οποίο φαίνεται πολύ καλά στις δορυφορικές εικόνες. Το γνωρίζουμε ότι ενεργοποιήθηκε με μεγάλο σεισμό το 1867».

Κρίσιμο χαρακτήρισε το ερώτημα σχετικά με το πού βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά το μεγάλο ρήγμα του 1867 και εξήγησε «Βρισκόμαστε σε ένα παρακείμενο ρήγμα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το οποίο δεν είναι το ρήγμα του 1867. Αυτό είναι αρκετά σαφές. Από την άλλη μεριά όμως, προς το παρόν μας διαφεύγουν κρίσιμα στοιχεία».

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε μικρή την πιθανότητα ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, πρόσθεσε όμως ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια ποια είναι πιο ισχυρή δόνηση που μπορεί να δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα «για τον απλούστατο λόγο ότι προς το παρόν δεν έχουμε καταφέρει να προσδιορίσουμε τις διαστάσεις αυτού του ρήγματος, να πούμε δηλαδή ποιο είναι το μήκος του».

Για το αν ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή έπεται συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «δεν είναι ξεκάθαρο, το ότι είχαμε το 4,8 εχθές που είναι κατάτι μικρότερος από τον αρχικό στις 7 Ιανουαρίου δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκην είναι μία ομαλή μετασεισμική ακολουθία. Μαζί με τον 4,9 και όλους τους περίπου 120 σεισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα, κοίταξα τα τελευταία δεδομένα λίγο πριν μπω στο στούντιο, δεν δίνουν ακόμα εκείνη την ξεκάθαρη εικόνα μιας μετασεισμικής ακολουθίας».

Σε ότι αφορά τους πρόσφατους σεισμούς στην Εύβοια, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «στα Ψαχνά έχουμε μία πολύ καλή μετασεισμική ακολουθία, θα έλεγα τυπική. Το έχω πει δημοσίως από μέρες και νομίζω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μας ξανά φοβίσουν τα Ψαχνά με ισχυρότερο σεισμό από αυτόν που έχει γίνει μέχρι τώρα, που θυμίζω ότι είναι το 5. Το 5 είναι επίσης ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει και στην Νότια Εύβοια. Θέλει λίγο προσοχή ακόμα εκεί, το παρακολουθούμε. Ελπίζουμε και εκεί σύντομα να αποκτήσει χαρακτηριστικά μετασεισμικής ακολουθίας».

Για την περιοχή της Θήβας ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι ακόμα ενεργή αλλά με χαμηλά μεγέθη και πρόσθεσε ότι «την παρακολουθούμε, βρίσκεται σε μια σχετική ύφεση. Δεν νομίζω όμως ότι θα πρέπει να την ξεχάσουμε. Τουλάχιστον εμείς, στις αναλύσεις που κάνουμε. Μένουμε σε αυτό, αν κριθεί θα επανέλθουμε».

Πηγή: newsique.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial