Με υψηλές ταχύτητες κινείται ο τουρισμός, στοίχημα ο Σεπτέμβριος – Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία διαμορφώνονται από 70% έως 90%

Ημέρες του 2019, της τελευταίας χρονιάς κανονικότητας πριν από την πανδημία, θυμίζουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία των δημοφιλών τουριστικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Στοίχημα αποτελεί ο μήνας Σεπτέμβριος, καθώς μέχρι στιγμής αποτελεί τον άγνωστο Χ, ενώ ο Ιούνιος -με κάποιες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που «στιγματίστηκε» από την κακοκαιρία, αλλά παρ’ όλα αυτά τα πήγε καλά- μοιάζει ιδιαίτερα υποτονικός. Βαρόμετρο για την καλοκαιρινή κίνηση, δεδομένου πως σε λίγες ημέρες μπαίνουμε και στη high season, είναι και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, που εξαρτώνται κυρίως απο τον οδικό τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, εκτιμά ότι φέτος η σεζόν για τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια θα μειωθεί στις 90 ημέρες (ο Μάιος χάθηκε, ενώ ο Ιούνιος είναι υποτονικός για τη Βόρεια Ελλάδα) από τις 120 ημέρες σεζόν που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ καταγράφεται και επαναπροσδιορισμός του προϊόντος ανά τουριστικό προορισμό όσον αφορά τις εθνικότητες, εξαιτίας της απώλειας Ρώσων και Ουκρανών, αλλά και του υψηλού κόστους διαβίωσης που δημιουργούν ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια ιδιαίτερα για τις βαλκανικές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, η πρώτη αγορά για την περιοχή είναι η Μεγάλη Βρετανία και ακολουθούν οι Γερμανοί, ενώ στη Σαμοθράκη μετά από χρόνια επανέκαμψαν οι Ιταλοί.

Στα επίπεδα του 2019 η Χαλκιδική

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τη Χαλκιδική για τους επόμενους δυο μήνες, όπως επισημαίνει μιλώντας στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς, υπογραμμίζοντας πως οι κρατήσεις είναι κοντά στα επίπεδα του 2019.

Για τους επόμενους μήνες οι πληρότητες αγγίζουν το 80% έως 90% ανάλογα με το κατάλυμα, με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς να αποτελούν τις δυο πρώτες καλύτερες αγορές για τη Χαλκιδική που δέχεται σημαντικό αριθμό Ολλανδών, Ελλήνων τουριστών καθώς και Βαλκάνιων.

Στο μεταξύ πονοκέφαλο προκαλεί στον τουριστικό κλάδο της Ευρώπης η έλλειψη προσωπικού στις αερομεταφορές, εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

Σύμφωνα με τον κ. Λασπά, προβληματισμό γεννά το γεγονός ότι καταγράφονται σοβαρές δυσλειτουργίες στα αεροπορικά ταξίδια καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν σε μεγάλες περικοπές προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις πτήσεις, ενώ υπάρχει αναστάτωση στα δρομολόγια των πλοίων και των τρένων σε διάφορες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου λόγω της αδυναμίας των εταιρειών να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού στη μαζική κάθοδο των Βορειοευρωπαίων προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης για διακοπές.

Επανέρχεται στην κανονικότητα η Σαμοθράκη

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έγινε το crash test και οι πληρότητες άγγιξαν το 80% με 90%, ωστόσο, όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, Γιάννης Γλήνιας, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου οι πληρότητες είναι χαμηλές σε αντίθεση με τους επόμενους δυο μήνες, που, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, θυμίζουν ημέρες του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο στη Σαμοθράκη, καθώς είναι κυρίως οικογενειακός προορισμός (οι γονείς περιμένουν να κλείσουν τα σχολεία), είθισται οι πληρότητες να είναι χαμηλές, ωστόσο τον Ιούλιο η μέση πληρότητα σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα είναι στο 70% με 80% ενώ για τον Αύγουστο είναι άνω του 90%. Όπως σημειώνει ο κ. Γλήνιας, αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά και το 2019. «Στοίχημα αποτελεί ο Σεπτέμβριος», σημειώνει ο κ. Γλήνιας, καθώς επί του παρόντος οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, ενώ δεν λείπει και η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι και με τον κορωνοϊό.

Πάντως όπως εξηγεί η κίνηση φέτος είναι αυξητική από τον εγχώριο τουρισμό, επανακάμπτουν τα γκρουπ, ενώ επανέρχονται οι Ιταλοί μετά από επί σειρά ετών που απουσίαζαν από το νησί. Σημαντικό είναι και το ποσοστό των Βαλκάνιων καθώς επί του συνόλου των τουριστών αγγίζουν το 35%.

Ενθαρρυντικοί μήνες Ιούλιος και Αύγουστος για την Πιερία

Για πολύ κακό Μάϊο, κακό Ιούνιο και ενθαρρυντικούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με τις προκρατήσεις να αγγίζουν το 70%, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, υπογραμμίζοντας πως οι ξενοδόχοι περιμένουν και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεδομένου πως η Πιερία στηρίζεται κυρίως στον οδικό τουρισμό, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι εύκολο να ενισχυθεί προς το καλύτερο. Οι κρατήσεις είναι κατά κύριο λόγο από Έλληνες, που μετά τον κορωνοϊό επανακάμπτουν δυναμικά στην περιοχή, αλλά και από Βαλκάνιους.

Ερωτηματικό παραμένει ο Σεπτέμβριος καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης, η επιφυλακτικότητα και η αβεβαιότητα λόγω του κορωνοϊού δεν έχουν εκλείψει, ενώ και η διστακτικότητα λόγω της ακρίβειας (στη συγκεκριμένη περίπτωση των καυσίμων) καλά κρατεί.

Οι υψηλές κρατήσεις δημιουργούν προσδοκίες

Οι υψηλές κρατήσεις, που καταγράφονται στο σύνολο των ελληνικών τουριστικών προορισμών, με αιχμή του δόρατος τα νησιά, είναι αυτές που δημιουργούν υψηλότερες προσδοκίες και στο κυβερνητικό επιτελείο για τα έσοδα φέτος, όπου ο πρώτος στόχος για το 80% του 2019, όταν οι τουριστικές εισπράξεις έπιασαν τα 18,2 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται, με τα σημερινά, πάντα, δεδομένα. Η… επέλαση των τουριστών και μάλιστα εν μέσω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων αυξάνει σταδιακά τις φωνές που ακούγονται ολοένα και περισσότερο εντός κι εκτός κυβέρνησης για τον δεύτερο στόχο, πάνω από το 80% και -γιατί όχι- ακόμη και στο 100% του 2019, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει ισχυρή τονωτική ένεση συνολικά για την ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ της χώρας.

Όπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, εφόσον τα έσοδα ξεπεράσουν τον πρώτο στόχο των 15 δισ. ευρώ και φτάσουν αυτά του 2019 τότε θα προστεθούν επιπλέον 1,7 μονάδες στο ΑΕΠ.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial