Βατόπουλος: «Πιθανόν να τελειώσουμε με τον κορονοϊό το 2022»

Βατόπουλος

Το 2022 εκτιμά ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ότι θα «ξεμπερδέψουμε» με τον κορονοϊό, καθώς τότε, όπως εξήγησε, θα έχει ανοσοποιηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα αρκετών ότι «καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο», ο κ. Βατόπουλος τονίζει ότι αυτό δεν είναι λογικό καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες -παραμένει ακόμα άγνωστο- ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε.

«Μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά»

Αναφερθείς στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος είπε πως είμαστε στην τρίτη χρονιά με την πανδημία και ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην χάσουν τα παιδιά τρίτη χρονιά.

Υπογράμμισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία, πως στην επιτροπή γίνεται αυτή η συζήτηση και πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. «Λογικά θα υπάρχει πάλι ένα μείγμα μέτρων με τις μάσκες και τις αποστάσεις, όλα αυτά που λέγαμε πέρυσι και φυσικά ο εμβολιασμός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως 1 στα 5 κρούσματα κορονοϊού αφορούν σε παιδιά σημείωσε πως η επιδημία έχει μεταδοθεί στα παιδιά για διαφόρους λόγους όπως το ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα και ότι οι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι ή προφυλάσσονται τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής. Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά ανέφερε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση.

Έρχονται νέα μέτρα το φθινόπωρο;

Μεταξύ άλλων ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται και στα μέτρα που παίρνει η κοινωνία όπως εμβολιασμός κλπ. και πως η φιλοσοφία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα αυτό το φθινόπωρο όπως πέρυσι. «Έχουμε τρία όπλα: τους εμβολιασμούς, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (μάσκα, αποστάσεις κλπ.) και τα τεστ» είπε ενδεικτικά.