Τις ραγδαίες εξελίξεις και τις συνέπειες όσων συμβαίνουν αυτήν την ώρα στο Αφγανιστάν, με την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ανέλυσε ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Το Ιράν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες. Σιγά-σιγά θα προσπαθήσουν να περάσουν στη Δύση. Θα το δούμε το “κύμα” σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Μεσόγειο. Είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα φανεί», υπογράμμισε τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να βιώσουμε ξανά καταστάσεις ανάλογες με αυτές του 2015». Πρόσθεσε μάλιστα πως «υπάρχει ο φόβος για εξαγωγή φονταμενταλιστών στην Ευρώπη».

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου έκανε λόγο για «τρομερή αποτυχία της Δύσης και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», καθώς δεν μπόρεσε να περάσει στο Ισλάμ ένα άλλο πρότυπο παρά τα χρήματα που δόθηκαν, και πλέον «έχουμε ένα ακραίο καθεστώς, όπως ήταν το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ».

«Η Αμερική έχει ξοδέψει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια, σε μια “μαύρη τρύπα”. Αν τα μοίραζαν στους κατοίκους του Αφγανιστάν, κάθε κάτοικος θα έπαιρνε 27 χιλιάδες δολάρια στο χέρι», επισήμανε μετά άλλων ο υφυπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «Προσπάθησαν με ειλικρίνεια να δημιουργήσουν δομές που θα άλλαζαν τη χώρα, αλλά απέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως οι Αμερικανοί θεώρησαν πώς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσαν στη Γερμανία και στην Ιαπωνία το 1945.

Ο κ. Συρίγος ανέφερε, δε, ότι η Ουάσιγκτον δεν πίστευε πως η κατάληψη της Καμπούλ θα γινόταν τόσο σύντομα. Μίλησε για «τρομερή οπισθοδρόμηση» και για μια «ακραία θεοκρατική ομάδα που προσπαθεί να επιβάλει μια ακραία εκδοχή του Ισλάμ, χωρίς δικαιώματα», εξηγώντας πώς πίσω από την εξέλιξη αυτή «βρίσκονται οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες προετοίμαζαν σχέδια για την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τη συγκεκριμένη ομάδα».

Ευθύνες

Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες και τον Αφγανό πρόεδρο, ο οποίος – όπως είπε – αρνήθηκε πριν από λίγους μήνες να κάνει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν λέγοντας ότι θα πολεμήσει και τελικά «ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη χώρα, δήθεν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία», ενώ επισήμανε πως τράπηκαν σε φυγή και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου υπογράμμισε πως σημαντικό «χτύπημα» δέχθηκε και η Τουρκία η οποία ήθελε να αναλάβει ρόλο στην «επόμενη ημέρα» ως τοποτηρητής των δυτικών στο Αφγανιστάν, και να διαπραγματευτεί απευθείας με τους Αμερικανούς, αλλά πλέον έμεινε χωρίς κανέναν ρόλο.

«Το Αφγανιστάν επιβεβαιώνει τη φήμη του ότι κανένας εισβολέας δεν μπορεί να επιβιώσει. Τρεις φορές οι Βρετανοί κατέλαβαν την Καμπούλ από το 1830 έως το 1919, αποχώρησαν με ιδιαίτερα  αιματηρό τρόπο. Απέτυχαν οι Σοβιετικοί το 1979. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χώρα», κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Πηγή: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial