Αυστραλός Πρωθυπουργός: «Να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»

Τα lockdown «δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα. Αυτός δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να ζούμε σε αυτήν τη χώρα» επισήμανε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα.

Παράλληλα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως η Αυστραλία πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει να ζει με την COVID-19 όταν επιτευχθούν οι στόχοι για υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, παρά τις ανησυχίες σε κάποιες πολιτείες για τον αντίκτυπο μιας έξαρσης κρουσμάτων στο Σίνδεϊ.

Ο Μόρισον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει και να αρχίσει να μειώνει τους περιορισμούς όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται. Βέβαια, οι μισοί κάτοικοι της χώρας βρίσκονται σε lockdown εβδομάδων για να αναχαιτίσει την ιδιαιτέρως μεταδοτική μετάλλαξη Delta.

«Αν όχι στα (ποσοστά εμβολιασμού) 70% και 80%, τότε πότε; Τότε πότε; Πρέπει να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμαστούμε να κάνουμε την κίνηση αυτή και πρέπει να προετοιμάσουμε την χώρα να κάνει την κίνηση αυτή», σημείωσε.

Ο Μόρισον έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ πολιτειών που θέλουν να συνεχίσουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αναχαίτιση του ιού και την μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, την Νέα Νότια Ουαλία, η οποία επιδιώκει μια έξοδο από τα lockdown μέσω των εμβολιασμών έπειτα από ένα μεγάλο ξέσπασμα της παραλλαγής Delta.

Σχέδιο με τέσσερα σημεία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο τεσσάρων σταδίων για την χαλάρωση των περιορισμών μόλις εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας που είναι ηλικίας άνω των 16 ετών, βάσει του οποίου θεωρείται «απίθανο» να απαιτηθούν αυστηρά λοκντάουν.

Όταν η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 80% μόνον «πάρα πολύ στοχευμένα λοκντάουν» θα χρειάζονται και οι εμβολιασμένοι Αυστραλοί θα μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται μεταξύ των πολιτειών.

Οι πολιτείες Δυτική Αυστραλία και Κουίνσλαντ, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τον νέο κορονοϊό, έχουν επισημάνει ότι μπορεί να διατηρήσουν κι άλλο κάποιους περιορισμούς ακόμη και όταν επιτευχθούν οι στόχοι όσον αφορά τον εμβολιασμό.

Το εθνικό σχέδιο, λένε, το οποίο συμφωνήθηκε πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στη Νέα Νότια Ουαλία, στηρίχθηκε στην ύπαρξη μόνο μικρών ξεσπασμάτων στην κοινότητα.

Πηγή: newsbeast.gr