Για τον ακραίο πολιτικό λόγο στις τουρκικές εκλογές μίλησε στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος, Aλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επισημαίνοντας ότι την ακραία αυτή πόλωση είχαμε δεκαετίες να δούμε καθώς «ως Ελλάδα δε θέλουμε ένα γείτονα ο οποίος είναι σε μια ακραία εσωτερική διαμάχη γιατί η σπίθα δε θέλει πολύ να ανάψει μια φωτιά».

Μιλώντας για τον πολιτικό λόγο της Τουρκίας τόνισε ότι οι κατηγορίες που εξαπολύονται εκατέρωθεν είναι πολύ βαριές όπως και ότι υπάρχουν προπυλακισμοί και σφαίρες. «Το πολιτικό θερμόμετρο έχει όντως χτυπήσει κόκκινο στην Τουρκία και η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας μπορεί να εκτροχιαστούν.

«Το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας είναι σαράντα χρόνια πίσω», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι ακραία η κατάσταση αρκεί μια σπίθα για να ανάψει μια φωτιά.

Σχολιάζοντας τον πολιτικό λόγο των βασικών υποψηφίων, τόνισε ότι η οικονομία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Και όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας έχει δώσει μεγάλη πτώση στην αγοραστική δύναμη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα.

«Ο κ. Ερντογάν θα κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το οτιδήποτε» ανέφερε εκτιμώντας ότι «η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά θα είναι και πάλι δύσκολη».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο όποιο κυβερνητικό σχήμα και αν προκύψει από τις εκλογές της 14ης Μαΐου «η πάγια πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει». Και όπως τόνισε, την επόμενη μέρα θα είναι παρόντες οι εθνικιστές γεγονός που θα δυσκολέψει, όπως εκτίμησε, την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Για τα επεισόδια που γίνονται στην Τουρκία όσο πλησιάζουμε στην ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές μίλησε και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη αναφέροντας ότι το θέμα της θρησκείας και της οικογένειας παίζει πολύ ψηλά στον πολιτικό λόγο.

Και όπως πρόσθεσε το γεγονός ότι περίπου 12 εκατ. Τούρκοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μπορεί θα επηρεάσει το πώς θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial