Φάουτσι – Κορονοϊός: Ο λάθος δρόμος των ΗΠΑ, η λύση της τρίτης δόσης

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι σχολίασε πως οι ΗΠΑ έχουν πάρει τον «λάθος δρόμο» όσον αφορά την πανδημία και καθώς τα κρούσματα γνωρίζουν νέα έξαρση- κυρίως ανάμεσα στους ανεμβολίαστους.

Ο διευθυντής του CDC και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε τη σημασία της προώθησης των εμβολιασμών, στις περιοχές των ΗΠΑ όπου τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Οι περιοχές αυτές εντοπίζονται κυρίως στον Νότο των ΗΠΑ, με πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Τέξας και το Μιζούρι να έχουν το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν πλέον ξεπεράσει τα 34 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν, συνολικά, τους 610.000. Στη χώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 162, 7 εκατ. άνθρωποι (το 49% του πληθυσμού) και με τις δύο δόσεις.

Παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν ένα δυναμικό ξεκίνημα, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τα ποσοστά τους άρχισαν να μειώνονται σημαντικά από τον Απρίλιο και έπειτα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο, τα κρούσματα στις ΗΠΑ, που ως τότε εμφάνιζαν πτωτική τάση, άρχισαν ξανά να αυξάνονται.

Πέραν της επιφυλακτικότητας ή της άρνησης των πολιτών ως προς τους εμβολιασμούς, σημαντικό ρόλο στην νέα έξαρση του Covid-19 στις ΗΠΑ παίζει και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Το ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων, που οφείλονται στην μετάλλαξη, έχει ανέλθει αυτή την εβδομάδα στο 99,5%.

Σε συνέντευξή του με το CNN, ο δρ. Φάουτσι επεσήμανε τη σημασία προώθησης του εμβολιασμού στις «διστακτικές» Πολιτείες, σχολιάζοντας πως η πανδημία πρόκειται, πλέον, για μια «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Ο γιατρός τόνισε πως η τοπική κυβέρνηση κάθε Πολιτείας μπορεί- και πρέπει- να ασκήσει επιρροή στους πολίτες, ώστε να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό. Ο Φάουτσι δήλωσε «ανακουφισμένος» που οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες του Αρκάνσας και της Φλόριντα, οι οποίοι τον είχαν αμφισβητήσει στο παρελθόν, έχουν αλλάξει πλέον την στάση τους και αναλαμβάνουν δράση για να προωθήσουν τους εμβολιασμούς στις περιοχές τους.

Ως επικεφαλής του CDC, ο δρ. Φάουτσι αποκάλυψε πως ο Οργανισμός συζητά την έκδοση μιας νέας καθολικής οδηγίας, όσον αφορά τη χρήση των μασκών σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Η τρέχουσα οδηγία του CDC θέλει τους πλήρως εμβολιασμένους να μπορούν να κινηθούν σε οποιονδήποτε χώρο χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκα, κάτι που ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Όπως και να έχει, ο Φάουτσι επεσήμανε ότι η εκάστοτε τοπική κυβέρνηση μπορεί- και οφείλει- να εφαρμόζει διαφορετική πολιτική όσον αφορά τη χρήση μασκών, με βάση τα ποσοστά διασποράς του ιού σε κάθε Πολιτεία. Σε ορισμένες περιοχές όπως το Λος Άντζελες, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους έχει επιβληθεί ξανά, για όλο τον πληθυσμό ανεξαιρέτως.

Ο δρ. Φάουτσι δήλωσε, τέλος, ότι ο CDC και η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο χορήγησης μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στους ευπαθείς. Από την στιγμή που η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν σημειώσει άμεσα κάποια σημαντική βελτίωση.

Πηγή: eleftherostypos.gr