«Εβγαλαν τα εντόσθια του και μου έδωσαν διαταγή να τα μαγειρέψω. Μου έφεραν δυο δοχεία με νερό για να ετοιμάσω το υπόλοιπο γεύμα. Μετά, ανάγκασαν όλους τους αιχμαλώτους να φάνε ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα που έπεσε θύμα απαγωγής και βιασμού από αντάρτες στο Κονγκό

Κονγκό: Απήχθη από αντάρτες, βιάστηκε επανειλημμένα και την έβαλαν να μαγειρέψει και να φάει άνθρωπο

Ο χαρακτηρισμός ζωντανός εφιάλτης είναι λίγος για να περιγράψει τη φρίκη που βίωσε μια απαχθείσα από αντάρτες στο Κονγκό. Η γυναίκα, έπεσε θύμα βιασμούξυλοδαρμού, ενώ όπως αποκάλυψε η ίδια, την ανάγκασαν να μαγειρέψει και να φάει ανθρώπινα μέλη… Η άτυχη γυναίκα απήχθη δύο φορές από αντάρτες στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό και πολλοί στη θέση της θα εύχονταν απλά να πέθαιναν και να μην βίωναν τις βασανιστικές εμπειρίες.

Η Τζουλιέν Λουσένγκε, η πρόεδρος της οργάνωσης Γυναικεία Αλληλεγγύη για την Ολοκληρωμένη Ειρήνη και την Ανάπτυξη (SOFEPADI), αφηγήθηκε την ιστορία της γυναίκας στους 15 πρεσβευτές των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για τη σύρραξη. Το ΣΑ διεξήγαγε την τακτική ενημερωτική συνεδρίασή του για την κατάσταση στη ΛΔ Κονγκό, όπου από τα τέλη Μαΐου μαίνονται εχθροπραξίες ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα.

Η κυρία Λουσένγκε, πολυβραβευμένη ακτιβίστρια – άλλοτε δημοσιογράφος του ραδιοφώνου – εξήγησε πως η γυναίκα απήχθη αρχικά από μέλη της οργάνωσης η οποία αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) όταν πήγε να πληρώσει λύτρα για μέλος της οικογένειάς της σε κατάσταση ομηρίας. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γυναίκα είπε στη ΜΚΟ της κυρίας Λουσένγκε πως υπέστη επανειλημμένους βιασμούς, ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση. Σε μία περίπτωση, αφηγήθηκε, οι αντάρτες έκοψαν τον λαιμό άνδρα.

«Εβγαλαν τα εντόσθια του και μου έδωσαν διαταγή να τα μαγειρέψω. Μου έφεραν δυο δοχεία με νερό για να ετοιμάσω το υπόλοιπο γεύμα. Μετά, ανάγκασαν όλους τους αιχμαλώτους να φάνε ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα, σύμφωνα με την επικεφαλής της SOFEPADI.

Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μερικές ημέρες αργότερα, αλλά καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι της, απήχθη από έτερη οργάνωση ανταρτών, μέλη της οποίας επίσης τη βίασαν επανειλημμένα. «Κι αυτοί με ανάγκασαν να μαγειρέψω και να φάω ανθρώπινες σάρκες», είπε η γυναίκα στη ΜΚΟ. Εντέλει, κατάφερε να αποδράσει. Η κυρία Λουσένγκε δεν διευκρίνισε ποια ήταν η δεύτερη οργάνωση στην τοποθέτησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χιλιάδες νεκροί από τη σύρραξη

Η ένοπλη σύρραξη στην αχανή χώρα της Αφρικής έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους την τελευταία δεκαετία. Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό εμπλέκεται από τα τέλη Μαρτίου σε σφοδρές μάχες με αντάρτες της οργάνωσης M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου»). Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί αυτή της Ρουάντας πως υποστηρίζει και εξοπλίζει την οργάνωση.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν από τον Μάιο την πιο ευρείας κλίμακας επίθεσή τους από την περίοδο 2012-2013. Το Κιγκάλι αρνείται τις κατηγορίες από την Κινσάσα. Στη ΛΔ Κονγκό βρίσκεται ανεπτυγμένη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για πάνω από 20 χρόνια.

Πηγή: reader.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial