Μπορούμε να επιβιώσουμε από την ακραία θερμότητα;

Η υπερβολική θερμότητα είναι η πιο άμεση, απτή και θανατηφόρα συνέπεια της απόλυτης κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα παγιδεύει τη θερμότητα, η οποία αλλάζει ριζικά το κλιματικό μας σύστημα. «Σκεφτείτε τη θερμοκρασία της Γης ως καμπύλη καμπάνας», λέει ο επιστήμονας του Penn State, Michael Mann. “Η αλλαγή του κλίματος μετατοπίζει την καμπύλη καμπάνας προς το καυτότερο άκρο της κλίμακας θερμοκρασίας, καθιστώντας πιο πιθανό τα συμβάντα ακραίας θερμότητας.” Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, τεράστια κομμάτια πάγων λιώνουν, τα επίπεδα θαλάσσης αυξάνονται, οι τυφώνες γίνονται πιο έντονοι, όπως και οι βροχοπτώσεις σε αρκετά μέρη του κόσμου.

Η ξηρασία και οι πλημμύρες προκαλούν τεράστια οικονομική ζημιά και δημιουργούν χάος, αλλά η υπερβολική ζέστη είναι πολύ πιο πιθανό να σκοτώσει άμεσα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το θερμικό στρες που συνδέεται με την κλιματική κρίση, θα προκαλέσει 38.000 επιπλέον θανάτους ετησίως παγκοσμίως μεταξύ 2030 και 2050. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, διαπιστώθηκε ότι έως το 2100, εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται, το 74% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκτεθεί σε κύματα θερμότητας αρκετά ζεστά, σε σημείο να βλάψουν ανεπανόρθωτα ανθρώπινες ζωές. «Όσο περισσότερη θέρμανση έχετε, τόσο περισσότερα κύματα θερμότητας έχετε», λέει ο Michael Wehner, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley. «Όσο περισσότερα κύματα θερμότητας έχετε, τόσο περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν. Είναι μια πολύ απλή εξίσωση. “

Τα κύματα θερμότητας καθοδηγούνται όχι μόνο από την αύξηση των θερμοκρασιών, αλλά και από μια αλλαγή στη δυναμική του κλίματος της Γης. Όσο η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των πόλων και των υποτροπικών συρρικνώνεται. Γεγονός που αλλάζει την πορεία του ρεύματος πτήσης, το μεγάλο ποτάμι του ανέμου 35.000 πόδια στον ουρανό που καθοδηγεί το καιρικό μας σύστημα. Το μονοπάτι του αεριωθούμενου ρεύματος διαμορφώνεται από ατμοσφαιρικά κύματα που ονομάζονται κύματα Rossby. Δημιουργούνται φυσικά κατά την περιστροφή της Γης. Ο Mann εξηγεί ότι καθώς η κλίση της θερμοκρασίας της Γης ισούται, τα κύματα του Rossby τείνουν να λυγίζουν. Με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται τα καιρικά συστήματα στη θέση τους και δημιουργούν αυτό που ο Mann αποκαλεί “τεράστια θόλους θερμότητας”.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Disney εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία τους ότι η αύξηση των θερμοκρασιών θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των επισκέψεων στα πάρκα τους. Στη Γερμανία, οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να θέσουν όριο ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο λόγω του φόβου ότι ο δρόμος θα λυγίσει από τη ζέστη. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη υποστεί κόστος έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια κατά την τελευταία δεκαετία από χαμένη εργασία, επανεκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη, λόγω των επιπτώσεων της θερμότητας στην υγεία. Η υπερθέρμανση του πλανήτη “θα επηρεάσει την ικανότητα του Υπουργείου Άμυνας να υπερασπιστεί το έθνος και θέτει άμεσους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”, ανέφερε πρόσφατη έκθεση του DOD.

Τα δάση και τα εδάφη στεγνώνουν, συμβάλλοντας σε εκρηκτικές και πρωτοφανείς πυρκαγιές. Οι ζώνες κατοίκησης για φυτά και ζώα αλλάζουν, αναγκάζοντάς τους να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο κόσμο ή να πεθάνουν. Μια έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι 1 εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Μια άλλη μελέτη από ερευνητές του MIT προτείνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο μέρος της Νότιας Ασίας, τμήματα της Ινδίας και του Πακιστάν. Όπως είπε ο επιστήμονας Peter Gleick, συνιδρυτής του Pacific Institute στην Καλιφόρνια, “Υπάρχει μια συγκλονιστική, μη αναφερόμενη, θεμελιώδης αλλαγή που έρχεται στην κατοικησιμότητα πολλών μερών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.”

Από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε κατά 1,8 ° F (1 ° C). Καθώς καίμε περισσότερα ορυκτά καύσιμα, η θέρμανση επιταχύνεται. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη το 2018 ήταν η 4η υψηλότερη από το 1880, όταν ξεκίνησε η τήρηση αρχείων. Ο Gavin Schmidt, επιστήμονας του κλίματος στη NASA, δήλωσε ότι ότι το 2019 αποδείχθηκε ακόμη πιο ζεστό. Εννέα από τα 10 πιο αυξημένα θερμότερα πέρασαν στην καταγεγραμμένη ιστορία που έχουν συμβεί από το 2005.

Πηγή: rollingstone.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial