Σαν σήμερα, η «Σιδηρά Κυρία» γεννιέται

Ήταν 13 Οκτωβρίου 1925 όταν ήρθε στη ζωή η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, η πρώτη γυναίκα στα χρονικά της Μεγάλης Βρετανίας που κατέλαβε τη θέση του αρχηγού των Συντηρητικών και του πρωθυπουργού της χώρας, ενώ έμελλε να γίνει μια από τους επιδραστικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ιστορίας.

Η δυναμικότητά της και ο «αλύγιστος» τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τα πράγματα έγιναν, γρήγορα, από τα βασικά γνωρίσματά της. Δεν είναι τυχαίος, εξάλλου, ο χαρακτηρισμός «Σιδηρά Κυρία», τον οποίο τής απέδωσε η σοβιετική εφημερίδα «Krasnaya Zvezda» και που τη συνοδεύει και μετά θάνατον.

Στη διάρκεια της θητείας της ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε πολιτικές επιλογές που οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και την ανέχεια, κοινότητες και πόλεις σε μαρασμό ενώ η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζε κομμάτια του πληθυσμού που αντιδρούσαν σε αυτές, ενέτεινε την απέχθεια την οποία ακόμη και σήμερα θρέφει έναντί της μεγάλη μερίδα του βρετανικού – και όχι μόνο – πληθυσμού. Εν τούτοις, η Μάργκαρετ Θάτσερ, πέτυχε τρεις διαδοχικές εκλογικές νίκες και όρισε το πολιτικό μέλλον της χώρας της, καταφέρνοντας να αλλάξει όχι μόνο το κόμμα της, αλλά οδηγώντας και τους αντίπαλους, Εργατικούς, σε μία δεξιά μετατόπιση.

Εάν έπρεπε να διαλέξουμε ένα μόνο περιστατικό που να καταδεικνύει πόσο διχαστική φυσιογνωμία υπήρξε η Μάργκαρετ Θάτσερ, αρκεί να αναφέρουμε ότι τις πρώτες ημέρες μετά το θάνατό της (8 Απριλίου 2013), τα δύο τραγούδια από το μακρινό παρελθόν, που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στα βρετανικά τσαρτς, ήταν το «Ding Dong The witch is dead» (Η μάγισσα πέθανε), από το soundtrack της ταινίας «Ο μάγος του Οζ», και το «I’m in love with Margaret Thatcher», των Not Sensibles. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, το πρώτο βρέθηκε στη 2η θέση ενώ το τελευταίο στην 35η θέση.

«Είμαι εξαιρετικά υπομονετική, με την προϋπόθεση ότι στο τέλος θα περάσει το δικό μου», είχε δηλώσει κάποτε. Αν σκεφτούμε ότι υπήρξε η μακροβιότερη πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο, μάλλον τα κατάφερνε.

Πηγή: news247.gr