Για «απειλή της ευρωπαϊκής ασφάλειας» κάνει λόγο η ΕΕ ενώ το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα του Ρώσου προέδρου

Ανησυχία και αντιδράσεις προκάλεσαν στη Δύση τα σχέδια της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσαν σε συναγερμό στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ δήλωσε πως βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ οι ΗΠΑ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν με τον δικό τους τρόπο τις ανησυχίες την ώρα που η Ουκρανία ζητά επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όλα ξεκινήσαν όταν έγινε γνωστό ότι η Ρωσία σύναψε συμφωνία με την γειτονική Λευκορωσία για την εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.

«Μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος ευρωπαίων συμμάχων.

«Από τις 3 Απριλίου ξεκινάμε την εκπαίδευση των πληρωμάτων» ανέφερε ο Πούτιν. «Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης για την αποθήκευση των τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου» δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα δε θα μεταφέρει στην πραγματικότητα τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

«Η Ρωσία έχει ήδη σταθμεύσει 10 αεροσκάφη στη Λευκορωσία ικανά να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα» ανέφερε ο Πούτιν.

«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετούσαμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς των συμφωνιών» συμπλήρωσε.

Βλαντίμιρ Πούτιν - Αλεξάντερ Λουκασένκο
Ο Πούτιν με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο

Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα που θα αναπτυχθούν στη Λευκορωσία

Ακαδημαϊκοί και διαπραγματευτές οι οποίοι ασχολούνται με τον έλεγχο των όπλων δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο ορισμό για τα τακτικά πυρηνικά όπλα (TNW). Όπως όμως τονίζουν αυτά μπορούν να περιγραφούν ως πυρηνικά όπλα «χαμηλής απόδοσης» και προορίζονται ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πεδία μάχης και όχι εναντίον πόλεων.

Τα συγκεκριμένα πυρηνικά προκαλούν ραδιενεργές εκρήξεις όπως επίσης και άλλα θανατηφόρα αποτελέσματα, πέρα από την ζημιά που προκαλεί η ίδια η έκρηξη.

Οι κεφαλές τους μπορούν να εκτοξευθούν μέσω πυραύλων, τορπιλών και βομβών βαρύτητας από ναυτικές, αεροπορικές ή χερσαίες δυνάμεις, ακόμη και να μεταφερθούν οδικώς σε μια περιοχή και να πυροδοτηθούν επιτόπου.

Από το 1991 που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ρωσία είχε περίπου 22.000 TNW ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περίπου 11.500.

πυρηνικά όπλα

Οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Πούτιν και τη σύναψη της συμφωμίας με τη Λευκορωσία

ΝΑΤΟ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Μπορέλ: Είναι απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Την αντίδρασή του στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε με ανάρτησή του ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας πως «η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα σήμαινε ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις» συμπλήρωσε.

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Να ηρεμήσει τα πνεύματα προσπάθησε ο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέροντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, στον απόηχο της ανακοίνωσης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας

«Είδαμε τις αναφορές για την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις» επεσήμανε σε γραπτή δήλωσή του το γραφείο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δεν έχουμε διαπιστώσει κανέναν λόγο για να αναπροσαρμόσουμε την στάση μας στον τομέα των πυρηνικών ούτε και ενδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ» τόνισε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τήρησε τη δέσμευσή του ή ότι έχουν μεταφερθεί πυρηνικά όπλα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, στο δίκτυο CBS.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» είπε και συμπλήρωσε ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν τη θέση τους όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή».

Επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Ουκρανία

Το σχέδιο του Πούτιν χλεύασε με δηλώσεις του ο Μικαίλο Ποντόλιακ ο οποίος είναι ανώτερος σύμβουλος του Ζελένσκι. «Παραδέχεται ότι φοβάται να χάσει και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μας τρομάζει με απειλές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια όμως στιγμή η χώρα του ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το Κρεμλίνο κρατά τη Λευκορωσία πυρηνικό όμηρο», εκτίμησε από την πλευρά του ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ολέξι Ντανίλοφ.

Καταδικάζει την πρόθεση του Πούτιν η Γαλλία

Η Γαλλία καταδικάζει την πρόθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμάχου του, της Λευκορωσίας και παράλληλα καλεί τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» ανακαλώντας την απόφασή της για τα πυρηνικά.

«Μετά την παραβίαση της συνθήκης INF (συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς, σ.σ.) από τη Ρωσία, η οποία οδήγησε στην εξαφάνισή της και την ανακοίνωση της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New Start τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον στοιχείο διάβρωσης της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών και της στρατηγικής σταθερότητας στην Ευρώπη» ανάφερε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Παρίσι καλεί τη Ρωσία να «επιδείξει την αναμενόμενη υπευθυνότητα από ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία».

Επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ζητά η Λιθουανία

Η Λιθουανία από την πλευρά της αναμένεται να ζητήσει την επιβολή νέων κυρώσεων ως απάντηση στο σχέδιο της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βίλνιους.

«Μαζί με τους ευρωατλαντικούς εταίρους της, η Λιθουανία θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει σε αυτά τα μιλιταριστικά σχέδια των καθεστώτων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Ως ένα από τα μέτρα αντίδρασης, η Λιθουανία θα ζητήσει την υιοθέτηση νέων κυρώσεων».

Πηγή: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial