Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα ξεκινούν σε ασθενείς στη Βρετανία. Μία νέα θεραπεία βασίζεται στην τεχνολογία του εμβολίου για τον κορονοϊό της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής το φάρμακο έχει χορηγηθεί μόνο σε ζώα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου. Σύντομα αναμένεται να το λάβουν οι πρώτοι ασθενείς.

Το θεραπευτικό εμβόλιο του καρκίνου είχε εξαιρετικά αποτελέσματα στη συρρίκνωση κακοηθών όγκων στα ποντίκια. Παράλληλα, βελτίωσε τα ποσοστά επιβίωσής τους όταν συνδυάστηκε με ένα άλλο φάρμακο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να στρέφει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον καρκίνο. Στην πρώτη κλινική μελέτη θα συμμετέχουν 80 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Εντούτοις, η ομάδα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία ενδέχεται να καταπολεμά και άλλους, πολλούς τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και το Αντικαρκινικό Ερευνητικό Ιδρυμα Ludwig της Βρετανίας σχεδίασαν ένα θεραπευτικό εμβόλιο δύο δόσεων για τον συγκεκριμένο καρκίνο του πνεύμονα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του εμβολίου για τη λοίμωξη Covid-19. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται την Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση Journal for ImmunoTherapy of Cancer, οι κλινικές δοκιμές του θεραπευτικού εμβολίου σε ανθρώπους πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, αφού τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν μείωση του μεγέθους του όγκου και βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης.

Ταχεία εξέλιξη στις επιστήμες ελέω πανδημίας

H έρευνα για τα εμβόλια έχει προχωρήσει μετά την πανδημία. Επιστήμονες και κυβερνήσεις εργάστηκαν ταχύτερα από ποτέ. Με μεγαλύτερους πόρους προσπάθησαν να εφεύρουν εμβόλια που θα βοηθήσουν στον περιορισμό του κορονοϊού. Η υγειονομική κρίση της πανδημίας οδήγησε στη χορήγηση εμβολίων που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA. Αυτή δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά. Αποδεικνύοντας την επιτυχία και τις δυνατότητές της για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για εμβόλιο mRNA, αλλά για ιικού φορέα.

Οι εξελίξεις έρχονται την ώρα που οι ερευνητές εξετάζουν διάφορες πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο. Χρησιμοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για την καταπολέμηση των όγκων. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, που κυκλοφορεί από την AstraZeneca, επιχειρεί να αξιοποιήσει και τις δύο αυτές εξελίξεις. Χρησιμοποιώντας τον ιικό φορέα που περιέχει μία δόση του εμβολίου κατά της λοίμωξης Covid-19 για τη μεταφορά γενετικού κώδικα, αναγκάζει τον οργανισμό να στοχεύσει δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων.

Η τεχνολογία του εμβολίου έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ισχυρές αποκρίσεις Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση των όγκων. «Αυτή η νέα πλατφόρμα εμβολίων έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε στο Bloomberg ο Αντριαν Χιλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner.

Πηγή: Protagon.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial