Τα στοιχεία μεταδημοτεύσεων στον δήμο Θεσσαλονίκης – Η μεγάλη αύξηση τους τρεις πρώτους μήνες του 2023

Εκλογική χρονιά είναι το 2023, αφού μέσα σε λίγους μήνες θα στηθούν κάλπες για τις εθνικές (21 Μαΐου) και αυτοδιοικητικές εκλογές (Οκτώβριος) και ήδη οι μεταδημοτεύσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αιτήσεις για μεταδημότευση είτε για οικογενειακούς είτε για επαγγελματικούς λόγους το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2022 κατέγραψε αλματώδη αύξηση 350%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το τμήμα Δημοτολογίου του δήμου Θεσσαλονίκης την προηγούμενη χρονιά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 260 μεταδημοτεύσεις, ενώ φέτος 1.172. Το ίδιο χρονικό διάστημα το 2021 έγιναν 172 μεταδημοτεύσεις και 245 το 2020.  

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχασαν την ευκαιρία να ψηφίσουν καθώς για επαγγελματικούς λόγους ήταν μακριά από τον τόπο όπου είχαν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Έτσι, φέτος και με φόντο τις διπλές εκλογές – εθνικές και τοπικής αυτοδιοίκησης – επέλεξαν να μεταδημοτεύσουν για να μπορέσουν να ψηφίσουν. Ένας άλλος παράγοντας είναι και η οικογενειακή μεταβολή και ιδιαίτερα λόγω γάμου. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία μεταδημοτεύσεων για το 2023, τον Ιανουάριο υποβλήθηκαν 359 αιτήσεις, τον Φεβρουάριο 418 και τον Μάρτιο 395.

Για ρεκόρ αιτήσεων στον δήμο Θεσσαλονίκης έκανε λόγο, μιλώντας στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μιχάλης Κούπκας, επισημαίνοντας πως «είναι τελικά και το πιο ορθό, εκτός από τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία, να ψηφίζουμε στον τόπο διαμονής μας». «Τα διλήμματα για τη χώρα είναι μπροστά μας και όσο περισσότεροι ψηφίσουν τόσο πιο αυθεντική θα είναι η έκφραση της βούλησής μας», τόνισε.

Ο κ. Κούπκας κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να ενεργήσουν τάχιστα, να κάνουν τις αιτήσεις τους, σημειώνοντας πως ο δήμος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί.

Ετήσια στοιχεία μεταδημοτεύσεων:

2020 => 832
2021 => 813
2022 => 1.495

«Αυξημένη συμμετοχή σημαίνει, αν θέλετε, και νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, σημαίνει κόμματα και πολιτική πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, πιο κοντά στις ανάγκες των Ελλήνων», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μεταδημότευση

Η υποβολή αίτησης μεταδημότευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε μέσω εξουσιοδοτούμενου προσώπου, στο Τμήμα Δημοτολογίου της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης, που εδρεύει στο Δημαρχιακό Μέγαρο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, ΤΚ 54640, Θεσσαλονίκη, 1ος όροφος, τηλ. 2313 317430, 2313 317432, 2313 317438, καθώς και σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. της Χώρας μας.

Εναλλακτικά, ο δήμος Θεσσαλονίκης σάς δίνει τη δυνατότητα να υποβάλετε την αίτηση μεταδημότευσης ηλεκτρονικά στον κατωτέρω σύνδεσμο:

https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/citizens/

Δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να κατατεθούν από τον αιτούντα εδώ

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial