Με πολύμηνη αναμονή ανοίγει τελικά το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» για αίτηση. Ποια λάθη πρέπει να προσέξετε στο gov.gr.

Το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» ανοίγει από την Πέμπτη 11/5 για αιτήσεις και ήδη είναι σε ετοιμότητα εκατομμύρια ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό τους θερμοσίφωνα με ηλιακό. Η επιδότηση θα φτάνει μέχρι και τα 900 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που βρίσκεστε, ωστόσο, πέρα από τα γνωστά κριτήρια, το ΦΕΚ υπογραμμίζει με λεπτομέρειες, ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία εύκολα, γρήγορα και επιτυχημένα.

Πέρα, λοιπόν, από τον βασικό όρο που αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας τουλάχιστον 40 λίτρων -και να είναι άρτιος- προκειμένου να μπορέσετε να επωφεληθείτε από το εκπτωτικό voucher, κάθε ωφελούμενος θα κληθεί να χρησιμοποιήσει και ένα μοναδικό και επιβεβαιωμένο (μέσω της ηλεκτρονικής του αίτησης) αριθμό κινητού τηλεφώνου. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί -κατά τη διαδικασία της αγοράς του ηλιακού- ως μέσο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, με την αποστολή κωδικού μίας χρήσης μέσω του οποίου δίδεται η συναίνεση δέσμευσης επιταγής από συγκεκριμένο έμπορο.

Για το κινητό τηλέφωνο επισημαίνονται πιο αναλυτικά τα εξής:

 • Δεν είναι δυνατή η χρήση του ίδιου αριθμού ταυτόχρονα από δύο διαφορετικούς ωφελούμενους/αιτήσεις.
 • Η χρήση / πιστοποίηση ενός αριθμού σε δεύτερη αίτηση, αναιρεί αυτόματα την πιστοποίηση του κινητού στην προηγούμενη (πρώτη) αίτηση.
 • Εάν μία εγκεκριμένη αίτηση απωλέσει το μέχρι πρότινος επιβεβαιωμένο κινητό, δεν θα έχει τη δυνατότητα λήψης κωδικού μίας χρήσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης με επιδότηση.

Στην περίπτωση αυτή, ο ωφελούμενος θα πρέπει να εισέλθει ξανά στην ηλεκτρονική του αίτηση (ακόμα και μετά την έγκριση της αίτησης ή/και την έκδοση των επιταγών) και να εισάγει-επιβεβαιώσει ένα νέο αριθμό κινητού, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από άλλη αίτηση στο Πρόγραμμα (μπορεί να το γνωρίζει διότι στις περιπτώσεις εισαγωγής ήδη υπάρχοντος αριθμού βγαίνει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα).

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τα εισοδηματικά κριτήρια για επιδότηση

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:

 • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
 • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
 • 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Αναφορικά με τον υπολογισμό των κριτηρίων κατάταξης λαμβάνονται υπόψη:

 • Στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους «αναφοράς» (φορολογικό έτος 2021), καθώς και τα σχετικά εισοδήματα που προκύπτουν από την πράξη προσδιορισμού φόρου του ίδιου έτους.
 • Στοιχεία πιστοποιητικών αναπηρίας που παρέχονται μέσω του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πώς κάνετε αίτηση στο gov.gr

Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr, θα πρέπει να διαθέτετε τα εξής 3 δικαιολογητικά:

 • Κωδικούς Taxisnet
 • ΑΦΜ
 • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής 4 στοιχεία:

 • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
 • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
 • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
 • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Οι προϋποθέσεις για επιδότηση σε ενοικιαστές

Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση όχι μόνο για πρώτη κατοικία, αλλά και για εξοχικό ή δεύτερη κατοικία, ενώ μπορούν και οι ενοικιαστές να διεκδικήσουν το εκπτωτικό voucher. Η δαπάνη δεν επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, αλλά τον ενοικιαστή.

Ηλιακός θερμοσίφωνας σε πολυκατοικία: Τι πρέπει να ξέρετε

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι κατοικούν σε πολυκατοικία, όπου πρέπει να αναζητηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας για να διαπιστώσουν εάν έχουν ή όχι το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Και αυτό, γιατί πρέπει να ορίζει ο κανονισμός ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστη. Εάν λοιπόν προβλέπεται αυτό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τι ηλιακό μπορείτε να αγοράσετε

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας που θα αγοράσετε, για να πάρετε την επιδότηση είναι τα εξής:

iliakos thermosifonas texnika xaraktiristika

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial