Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και τρεις μέρες προεκλογικού αγώνα το πολιτικό σκηνικό δε φαίνεται να επιφυλλάσσει πολλές εκπλήξεις στους ψηφοφόρους, αφού όπως φαίνεται οι πολιτικοί αρχηγοί στην τελική ευθεία έχουν αποφασίσει να παίξουν… άμυνα. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν στο αφήγημα που έχει επιλέξει ο καθένας από την αρχή της προεκλογικής περιόδου και κατά περίπτωση σηκώνουν τους τόνους, γιατί … υπέρ πάντων η συσπείρωση

Η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να περιέχει ψήγματα από τα προγράμματα των κομμάτων, η μεγάλη μάχη όμως δίνεται για την επόμενη μέρα των εκλογών και στο επίκεντρο βρίσκονται τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών.

Μια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξη Τύπου ήταν αυτή που άναψε φωτιές στην αντιπαράθεση, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με στόχο την κάθαρση.

Αυτή η αναφορά θεωρήθηκε από την κυβερνητική πλευρά ως «δώρο» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού όπως αναφέρουν τα στελέχη της επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν όλο το τελευταίο διάστημα, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία τους περί ανάγκης αυτοδυναμίας και σταθερών κυβερνήσεων.

«Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας» σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά :«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων, θα γινόταν κυβέρνηση των απελπισμένων». Σε μία προσπάθεια συσπείρωσης μάλιστα στην τελική ευθεία για τις εκλογές επέμεινε πως «ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής», ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκ. «Έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον Ανδρουλάκη. Έχει χαράξει μία πορεία που στρέφει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη συνεχίζει να θέτει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή αλλαγή», υπόσχεται κάθαρση και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «λέει πως η αλλαγή σημαίνει περιπέτειες, ενώ το καθεστώς του σημαίνει σταθερότητα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος θα καλέσω τον κ. Ανδρουλάκη και αν αρνηθεί θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα χαθεί όμως με βάση την απλή αναλογική, μια ευκαιρία συγκρότησης κυβέρνησης».

Αυτή η πρόσκληση δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Όταν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές και βάζει μόνο ένα ζήτημα, τότε γίνεται χορηγός του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε και ξεκαθάρισε πως «δεν θέλει να γίνει δεκανίκι κανενός».

Είναι γνωστό ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης έχουν απορρίψει κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία, κάνοντας το σενάριο που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα εφικτό, αν και στην Κουμμουνδούρου πιστεύουν ότι τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά μετά τις κάλπες, ειδικά αν δώσουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: cnn.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial