Μέσα σε ένα βαρύ κλίμα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει βηματισμό επιστροφής στην καθημερινότητα.  Από το Μαξίμου μιλούν για παθογένειες ετών που πρέπει να αντιμετωπιστούν και για μάχη με ένα βαθύ αναχρονιστικό κράτος, προτάσσοντας το σύνθημα «τώρα ή ποτέ;». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως «είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες. Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους».

Παράλληλα σταδιακά επιχειρείται η επιστροφή σε μία ατζέντα θετικών μέτρων και η αρχή γίνεται με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού. Μέσα στο μήνα θα τρέξει και μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τους συνταξιούχους (αύριο δίνεται  η προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις) ενώ σε εφαρμογή έχει μπει το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους. 

O χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος της κυβέρνησης και μία σειρά πρωτοβουλιών θα πρέπει να ξεδιπλώθουν άμεσα. Άλλωστε ο βασικός  σχεδιασμός προβλέπει κάλπες τον Μάιο (πιθανότατα στις 21 του μήνα), κάτι που σημαίνει πως στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές

Στο γαλάζιο στρατόπεδο κεντρικός στόχος σε αυτή την συγκυρία είναι η επανασυσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων, ενώ είναι δεδομένο πως η δυσκολότερη μάχη θα δοθεί για την προσέγγιση του κεντρώου ακροατηρίου. Οι σχέσεις με το συγκεκριμένο κοινό είχαν διαταραχθεί πέρυσι το καλοκαίρι με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει ένα νέο άνοιγμα, πρωτίστως με ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία και μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Ωστόσο το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναγκάζει πλέον την κυβέρνηση να σχεδιάσει από την αρχή την στρατηγική της και καλείται πλέον να βρει νέο τρόπο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο κοινό.

Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι αναποφάσιστοι να επιλέξουν μία ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά ή να στραφούν στην αποχή. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί ένα αφήγημα αυτοδυναμίας, ωστόσο με τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να είναι μετά τα Τέμπη κάτω από το 30% είναι εμφανές πως δεν αρκεί αυτό  για να πειστούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι. 

 Οι … εντός και εκτός των ψηφοδελτίων

Γράφουν και σβήνουν τα τελευταία ονόματα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και ρυθμίζονται οι «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και στην Α Θεσσαλονίκης για να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Στο μεταξύ το  θέμα της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ διαφορετικές φωνές εκφράζονται και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσφατα σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος εκ νέου ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο ακόμα και  γαλάζιοι βουλευτές έχουν εκφράσει δημοσίως ενστάσεις.. 

Το επόμενο διάστημα ο πρώην υπουργός θα πρέπει να εμφανιστεί και να αναφερθεί στα όσα είχαν γίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί και στα επόμενα βήματα του.

Την ίδια στιγμή εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκε η Σοφία Νικολάου, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και είχε υπάρξει και ένα μπαράζ δημοσιευμάτων. Η … έξοδος μάλιστα δεν έγινε και με τον καλύτερο τρόπο, καθώς πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν πως τα όσα λέει η κυρία Νικολάου προκαλούν πολλά ερωτηματικά και σημείωναν πως στην ίδια είχε διαμηνυθεί με απόλυτα σαφή τρόπο πριν από δύο εβδομάδες πως δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές.

Την απόφαση του να μην συμμετάσχει στα γαλάζια ψηφοδέλτια στο νομό Ηλείας ανακοίνωσε τέλος ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Να σημειωθεί πως  πρόκειται για ένα νομό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προκύπτει ένα κενό μετά την μη συμμετοχή του νυν βουλευτή Κώστα Τζαβάρα στα ψηφοδέλτια. Πληροφορίες αναφέρουν πως νέα «είσοδος» στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Ηλείας θα είναι αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Το επόμενο διάστημα θα κλειδώσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ριζικά ανανεωμένο. Από τα νυν μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να είναι  στο ψηφοδέλτιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. 

Πηγή: ethnos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial