Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, κατά την ομιλία της στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στις θετικές διατάξεις του. Παράλληλα, ως προς τις διατάξεις που βρίσκονται στον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων κατέθεσε τις προτάσεις της με μοναδικό σκοπό τη βελτίωσή του, καλώντας τον Υπουργό να τις αξιολογήσει θετικά.

«Είναι πασίδηλο ότι η ελαστικοποίηση των όρων και των σχέσεων εργασίας στη μνημονιακή κρίση δεν δημιούργησε νέες επενδύσεις… Εκφράζω και εκπροσωπώ τη γενιά μου αυθεντικά: τη γενιά των τριαντάρηδων, που τώρα είμαστε σαραντάρηδες, βιώσαμε τη μνημονιακή κρίση και έρχεται τώρα και η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη δική μου γενιά, αλλά και στις νεότερες γενιές, είμαι φύση και θέση κοντά, καθόσον ήμουν και εντεταλμένη σύμβουλος νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ. Εμείς, λοιπόν, έχουμε μια κοινωνική απαίτηση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καλά αμειβόμενων με βιώσιμο τρόπο. Αυτό είναι το στοίχημα πραγματικά του νομοσχεδίου αυτού. Ως πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για να δώσουμε τα κίνητρα στους νέους μας να μείνουν εδώ και να μην δημιουργηθεί ένα άλλο κύμα brain drain. Η Ελλάδα έχει επενδύσει στα μυαλά της και αυτά είναι η προοπτική μας. Παράλληλα, οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε περισσότερο για τις εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες, διότι η γυναίκα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζει το σώμα της και να μην βρίσκεται στο δίλημμα καριέρα ή οικογένεια και μάλιστα να την λοιδορούμε για αυτό», δήλωσε η κα Ευθυμίου.

Η βουλευτής επεσήμανε ότι πλέον η συζήτηση σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία μέχρι τη Ν. Ζηλανδία αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα επικεντρώνεται στην τετραήμερη αντί για την πενθήμερη εργασία και σημείωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του Biden περιλαμβάνει υπερδιπλασιασμό του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού και στα σχέδια της κυβέρνησης του είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζόμενων στα συνδικάτα. Για την τοποθέτησή της αυτή κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής έρευνα και δημοσιεύματα από την ηλεκτρονική έκδοση του “The Guardian”.

Οι προτάσεις της κ. Ευθυμίου βασίζονται σε τρεις άξονες:

  • Ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τόνισε ότι η σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου είναι εξ ορισμού άνιση και ετεροβαρής και ότι εμπεριέχει το στοιχείο της εξάρτησης. Εκεί πρέπει να μπει και η ασφαλιστική δικλείδα, ώστε η διάταξη να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καμφθεί η αρχή της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
  • Ως προς τη διεύρυνση των αιτιών της άκυρης απόλυσης σημείωσε ότι είναι καλό που ανοίγει έτσι η ομπρέλα προστασίας των εργαζόμενων, αλλά η ομαδοποίηση αυτή δεν ξεκαθαρίζει την σαφή πρόθεση του νομοθέτη, αν μεταβάλει το ισχύον πλαίσιο του βάρους απόδειξης επιβάλλοντας στον μισθωτό το βάρους της πιθανολόγησης. Ως προς το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και της επαναπρόσληψης πρότεινε ότι αυτό θα πρέπει να το έχει μόνο ο εργαζόμενος, διότι αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρώνονται δικαστικές αποφάσεις.
  • Υπογράμμισε ότι η πιο κομβική ασφαλιστική δικλείδα είναι η αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών και χαρακτήρισε σωστή την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, ωστόσο αυτή πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή με στελέχωση, τεχνολογικό εξοπλισμό και οικονομικούς πόρους, ώστε η Επιθεώρηση Εργασίας να μη λειτουργήσει σαν ένας ακόμα εισπρακτικός μηχανισμός, αλλά κυρίαρχα προληπτικά και συμφιλιωτικά.

Η βουλευτής ανέλυσε τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες είναι:

  • Η καταπολέμηση της παρενόχλησης και της βίας στους χώρους εργασίας: Η κα Ευθυμίου είχε ζητήσει άμεσα με επιστολή της προς την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό.
  • Η θέσπιση νέου πλαισίου αδειών για τους γονείς και τους φροντιστές: Εισακούστηκε η πρόταση που είχε καταθέσει η βουλευτής μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις μητέρες με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα
  • Η θέσπιση πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων στις πλατφόρμες delivery: Η Άννα Ευθυμίου είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας.
  • Η θέσπιση πλαισίου για την τηλεργασία.

«Η σημερινή μου τοποθέτηση γίνεται για την υποστήριξη της παράταξής μου και της κυβέρνησης και βασίζεται στην πολιτική μου εμπειρία 20 χρόνια τώρα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας σε υπεύθυνες θέσεις, την επιστημονική μου κατάρτιση, αλλά και την επαγγελματική μου εμπειρία 20 χρόνια με υποθέσεις ασχολούμενη και εξειδικευμένη στο εργατικό και στο ασφαλιστικό δίκαιο. Έχω βαθιά συναίσθηση υπευθυνότητας και συνέπειας απέναντι στον εαυτό μου, στις επιλογές μου, στα βιώματά μου, σ΄ αυτά που έχουν γίνει τρόπος ζωής μου εδώ και 20 χρόνια, τόσο μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, όσο και με αυτά που έλεγα όταν ήμουν στον τομέα εργασίας της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε η βουλευτής.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial