Σαν σήμερα 23 Ιουνίου πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Σαν σήμερα η ελληνική πολιτική σκηνή θρηνεί τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με πολιτική δράση την περίοδο της Μεταπολίτευσης και αποτέλεσε ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες πολιτικούς.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο στις 5 Φεβρουαρίου του 1919, ενώ τελούσε χρέη Γενικού Διοικητή Αιγαίου ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου. Μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1937 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1939, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του.

Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής. Tο 1947 διορίστηκε επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ (Berkeley) της Καλιφόρνια, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης από το 1956 ως το 1959. Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία συνέχισε στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (1968-69) και του Γιορκ (1969-1974), όπου διετέλεσε και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών.

Επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου του 1961 και έπειτα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964 με την Ένωση Κέντρου. Μετείχε στην κυβέρνηση του πατέρα του, Γεωργίου Παπανδρέου, αρχικά ως Υπουργός Προεδρίας και λίγο αργότερα ως αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού. Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου συνελήφθη από τη χούντα των Συνταγματαρχών και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε, ωστόσο, μετά τη χορήγηση μερικής αμνηστίας και φεύγει από τη χώρα και ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ). Ήταν πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας  από τις 21 Οκτωβρίου 1981 έως τις 2 Ιουλίου 1989 και από 13 Οκτωβρίου του 1993 μέχρι 18 Ιανουαρίου του 1996.  Θεωρείται ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον είχε διαδεχτεί ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος την εποχή του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Πηγή: ethnos.gr