Η τραγωδία στα Τέμπη, πέρα από την τραγικότητα του γεγονότος, που κόστισε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και ανέδειξε, με δραματικό τρόπο, τις εγγενείς αδυναμίες στις υποδομές της χώρας, λόγω της περιόδου, αποκτά αναπόφευκτα, ιδιαίτερη πολιτική και εκλογική σημασία.

Ήδη στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο του εθνικού πένθους, έχουν ανασταλεί όλες οι πολιτικές και προεκλογικές διεργασίες. Παγώνει προς το παρόν η προώθηση προγραμματισμένων νομοθετήσεων ενώ αναγκαστικά επανασχεδιάζεται ή αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ο οδικός χάρτης του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης προς τις εκλογές.

Όμως, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όλα έχουν αλλάξει. Η εικόνα της κυβέρνησης έχει τρωθεί σημαντικά, καθώς βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του κάδρου των ευθυνών για τις αιτίες της τραγωδίας, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή.

Με δεδομένο το κλίμα πένθους, θλίψης έντασης, ανησυχίας και οργής, που αυτή τη στιγμή καταγράφεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών για τις 9 Απριλίου απομακρύνεται σημαντικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία είναι οι κάλπες να στηθούν 23 Απριλίου, με τις επαναληπτικές, αν προκύψουν λόγω της απλής αναλογικής, να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Ωστόσο υπάρχει και το πιο απομακρυσμένο σενάριο, για τις “αρχικές εκλογές τον Μάιο, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις απώλειες που θα έχει υποστεί από το τραγικό δυστύχημα.

Είναι όμως τα Τέμπη για την κυβέρνηση της ΝΔ, ό,τι ήταν η τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι, για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Η σύγκριση αναπόφευκτη και τίθεται από την ίδια την προεκλογική συγκυρία ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν μετά τις 15 Μαρτίου.

Δημήτρης Βασιλειάδης: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να δείξει φόβο

Ο επικεφαλής της εταιρίας Δημοσκοπήσεων Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, εκτιμά πως η κυβέρνηση θα το σκεφτεί καλά πριν αποφασίσει να καθυστερήσει τον χρόνο των εκλογών, διότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην αντιπολίτευση να επενδύσει στην ένταση που έχει προκληθεί.

«Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν και από τις δημοσκοπήσεις που θα έχουμε λογικά μετά τις 15 Μαρτίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα τυφλό σημείο και δεν γνωρίζουμε το αποτύπωμα των γεγονότων», τονίζει και εκτιμά πως «ο Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον εκλογικό του σχεδιασμό διότι αυτή η επιλογή θα δείξει φόβο».

Σημειώνει δε πως «η μεγάλη καθυστέρηση θα προσφέρει χώρο και χρόνο στην αντιπολίτευση να πυροβολεί για μεγαλύτερο διάστημα την κυβέρνηση» και πως «κάποια στιγμή οι σφαίρες θα βρουν στόχο».

Επίσης δεν αποκλείει μεγαλύτερη πόλωση λόγω ενός τοξικού προεκλογικού κοκτέιλ που εκτός από το δυστύχημα στα Τέμπη θα έχει και άλλα στοιχεία όπως το θέμα των πλειστηριασμών. «Εξαρτάται από το πώς θα το χειριστεί ο Τσίπρας, ο οποίος όπως δείξει λειτουργεί μονοθεματικά όπως έγινε με τις υποκλοπές» σχολιάζει.

Θόδωρος Χατζηπαντελής: Το γεγονός των Τεμπών θα σκιάσει συγκυριακά όλα τα πολιτικά ζητήματα  

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ Θεόδωρος Χατζηπαντελής, θεωρεί ότι το δυστύχημα των Τεμπών, θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά δεν θα τις καθορίσει

«Κάποια επίδραση θα έχει αλλά όχι της κλίμακας που είχε η τραγωδία στο Μάτι Δεν θα είναι αντίστοιχη, θα είναι πιο χαμηλής έντασης», τονίζει αλλά εκτιμά πως ο Κ. Μητσοτάκης θα αποφύγει τις εκλογές στις 9 Απριλίου διότι θα συμπέσουν με τα 40ήμερα από το τραγικό γεγονός.

«Προσωπικά εκτιμώ ότι οι εκλογές θα γίνουν, έτσι κι αλλιώς, μετά το Πάσχα», σημειώνει και εκτιμά ότι η παραίτηση Καραμανλή από το υπουργείο Μεταφορών είναι ένα γεγονός που θα εκτιμηθεί θετικά από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Για την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τονίζει πως δεν θα παίξει ρόλο καθώς «ο πρώην πρωθυπουργός είχε σχεδόν μηδενική παρουσία και απείχε από τις πολιτικές εξελίξεις» ενώ παρατηρεί πως το τραγικό γεγονός των Τεμπών συγκυριακά θα σκιάσει όλα τα πολιτικά ζητήματα όπως τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη αλλά και την υπόθεση Παππά με την καταδικαστική απόφαση από το ειδικό δικαστήριο.

Νίκος Μαραντζίδης: Η τραγωδία των Τεμπών θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στα πολιτικά πράγματα  

Ο πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, εκτιμά ότι το δυστύχημα των Τεμπών, λόγω των αντιδράσεων και της κοινωνικής οργής, θα βρεθεί ψηλά στην προεκλογική ατζέντα.

«Η τραγωδία στα Τέμπη θα κοστίσει στην κυβέρνηση, αυτή είναι η αίσθηση που έχω από τις κοινωνικές αντιδράσεις και την πολιτικοποίηση του γεγονότος» τονίζει και αναφέρει σίγουρα θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.

Όπως εξηγεί «αυτό που προκαλεί το γεγονός του δυστυχήματος είναι αντισυστημικότητα, δηλαδή μία αντίθεση στο κατεστημένο και στις ελίτ που ευθύνονται για το χάλι στις υποδομές της χώρας. Αυτή η οργή όταν είναι έντονη, συνήθως σκορπίζεται. Δηλαδή μπορεί να αυξήσει την αποχή από τις εκλογές, μπορεί να ευνοήσει αντικατεστημένα κόμματα της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς, και να ευνοήσει την αντιπολίτευση».

Αν συγκρίνεται με το Μάτι, τονίζει πως υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, διότι πέρα από την τραγικότητα των γεγονότων, έχουμε πολιτικοποίηση του θέματος, αλλά ο συγχρονισμός των εξελίξεων, είναι διαφορετικός. «Το γεγονός των Τεμπών, ακόμα και αν οι εκλογές να μετατεθούν για τον Μάιο, είναι πολύ κοντά στη διεξαγωγή των εκλογών. Θα πάμε δηλαδή με ατζέντα Τεμπών στις εκλογές, εκτός αν προκύψει κάτι άλλο» τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα των ελληνοτουρκικά που «έπαιζαν ψηλά» στην προεκλογική ατζέντα της Τουρκίας, αλλά λόγω του σεισμού στην γείτονα, υποχώρησαν σε υποδεέστερη θέση.

Σημειώνει δε πως το δυστύχημα των Τεμπών, το επόμενο διάστημα θα διαμορφώσει συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial