«Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας» – «Μόνο θετικά έχω να σχολιάσω εγώ για τον Διονύση Σαββόπουλο»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό μας», στον ΣΚΑΪ, με τη Φαίη Σκορδά παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Με χαλαρή διάθεση ο κ.Τσίπρας σχολίασε το πλατό της εκπομπής και σημείωσε ότι για πρώτη φορά σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο εμφανίσθηκε σε εκπομπές «μεσημεριανές», ενώ έστειλε και χαιρετίσματα στη μαμά της Φαίης, στο Κιλκίς, που είναι το… τάργκετ γκρουπ του, όπως είπε χαμογελαστά.

Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, έτσι οφείλει να τις βλέπει κάθε πολιτικός, δεν με τρομάζει η λαϊκή ετυμηγορία. Η επαφή με τον κόσμο γεμίζει έναν άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική , όταν είμαι κλεισμένος σε 4 τοίχους, εκεί δεν αντέχω. Επικοινωνείς με τον κόσμο και καταλαβαίνεις τι τον προβληματίζει. Μιλάω σε συγκεντρώσεις από στήθους, καταλαβαίνεις αν αυτό που λες κάνει γκελ, τεστάρεις τον πολιτικό σου λόγο.

Δεν μου άρεσε ότι όταν αναφερόσασταν στον κ. Μητσοτάκη ήσασταν επιθετικός. Είχατε πει δε νιώθει, δεν αισθάνεται… Γιατί; ρώτησε η Φαίη Σκορδά.

Με τον κ. Μητσοτάκη είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε φίλοι, αυτό που έχω πει είναι ότι είναι ένας πολιτικός που δείχνει, επειδή τα βρήκε λίγο πιο εύκολα στη ζωή του, χωρίς να λέω ότι δεν είναι ικανός άνθρωπος, είναι ότι έβγαλε αυτό που λέμε έλλειψη ενσυναίσθησης. Δεν πιστεύω ότι το κράτος δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Κάποια βασικά όπως υγεία, παιδεία, το νερό που είναι δημόσιο αγαθό- δεν μπορείς να το ιδιωτικοποιήσεις. Είναι δημόσιο αγαθό. Πού να εστιάζω; Να λέω «το γκόμενος είσαι εσύ;» στην Ελλάδα του ’23 είναι πιο πολιτισμένη η αντιπαράθεση. Θυμάμαι τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία, δεν είμαστε σ’ αυτό το σημείο. Μπορεί να είμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε πολιτικό πολιτισμό.

Τι λέγατε στα διαλείμματα στο ντιμπέιτ;

Σχολιάζαμε διάφορα, μου είπε για τη συνέντευξη στην κυρία Μπάρκα, του είπα, εντάξει σε αντέγραψα.

Μόνο θετικά έχω να σχολιάσω εγώ για τον Διονύση Σαββόπουλο, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει. Είναι δικαίωμά του να εκφέρει την άποψή του, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και να αλλάζει. Με κάποιους καλλιτέχνες αισθάνεσαι προδομένος κάποια στιγμή, ο Σαββόπουλος δεν έχει αλλάξει πολύ, ήταν υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον στηρίξει είναι δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη. Μόνο αγάπη για τον κ. Σαββόπουλο.

Για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση γυναικών: Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, είπε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για τη βία σε βάρος των γυναικών. Τι γίνεται αφού μιλήσεις όμως; Κάναμε κάποια πράγματα και συνέχισε και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Φτιάξαμε στα αστυνομικά τμήματα γραφεία για να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες, ήταν μια πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες την έννοια να μην χρειάζεται απόδειξη του βιασμού, αλλά η μη συναίνεση του θύματος. Στο νομικό πλαίσιο η μετάφραση του όχι είναι είναι όχι. Δεν φτάνουν αυτά, πρέπει νομίζω να ενισχύσουμε τις δομές ώστε κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια. Είναι θέματα που θέλουν δουλειά. Και εσείς διαμορφώνετε την κοινή γνώμη με έναν τρόπο. Είναι σημαντικό να μιλήσεις στα παιδιά σου πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε έναν άλλο άνθρωπο, σε ένα κορίτσι. Είχαμε τα τελευταία χρόνια 54 γυναικοκτονίες. Τρομακτικό νούμερο, όταν λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος, μας έλεγαν αριστερούληδες, είναι ένα βήμα όμως, να εισαχθεί νομικά ο όρος.

Για τους γάμους και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα. δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον θα αγαπάμε, βεβαίως είμαι υπέρ. Είμαι περήφανος που κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, είχαμε αντιδράσεις. Τώρα η κοινωνία το αποδέχθηκε ομαλά. προχωρήσαμε και στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που αφορούσε μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού. Το επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Έχουμε σχέδιο αναμόρφωσης όλου του οικογενειακού δικαίου και να βάλουμε μέσα και την τεκνοθεσία. Τα παιδιά χρειάζονται περιβάλλον αγάπης, ξέρω παιδιά που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον και αυτό είναι το κρίσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δεν είναι τώρα η ώρα.

-Δεν υπάρχει γονέας Α και γονέας Β, υπάρχουν οι γονείς, είναι φυσιολογικό ένα παιδί να μεγαλώνει με αγάπη.

Έγινε ντόρος για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής; Όταν ακούνε αυτά τι θα σκέφτονται;

-Εγώ θα λέω τα πιστεύω μου, ρόλος μου είναι να ανοίγω δρόμους και μυαλά. Πολύ σπέκουλα έχει πέσει. Υπάρχουν φασίστες, 600.000 άνθρωποι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε όλους φασίστες; Η σύγκρουση της αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιδεολογική. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που κάποτε ψήφισαν Χρυσή Αυγή, που παρασύρθηκαν, το ταξικό τους συμφέρον είναι από εδώ.

Αλλοίμονο αν είχαμε 600.000 φασίστες στη χώρα. Μεγάλη ευθύνη έχει και η μετατόπιση της κεντροδεξιάς στην ακροδεξιά. Όταν υιοθετείς ως κόμμα εξουσίας, η ΝΔ, τη ρητορική του μίσους, όταν κάνεις φετίχ τον φράχτη, όταν παίρνεις στο εσωτερικό σου στελέχη της ακροδεξιάς, δεν μπορείς να λες ότι φουσκώνει η ακροδεξιά. Με τον κ. Καραμανλή θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα είχαν θέσει ο κ. Βορίδης και ο Γεωργιάδης;

Για την Παιδική εγκληματικότητα: Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο που δεν το βλέπουμε μόνο στα δημόσια σχολεία. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει τα παιδιά να εκτιμούν το διαφορετικό. Αυτά τα παιδιά έχουν μια διαφορετική συμπεριφορά. Πρέπει η κοινωνία και το σχολείο να μαθαίνει στα παιδιά ότι το διαφορετικό δεν είναι κάτι παράξενο. Και οι οικογένειες παίζουν τον ρόλο τους. Τα νέα παιδιά, στην πλειοψηφία τους, είναι πολύ μπροστά στο ζήτημα της διαφορετικότητας, σε σχέση με το φύλο, με τη φυλή. Στα σχολεία πρέπει να γίνει δουλειά ακόμα. Εμείς είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις στα σχολεία με ψυχολόγους, είχαμε ένα πρόγραμμα ένταξης προσφυγόπουλων, είχαμε κάνει και προσπάθεια για την ταυτότητα φύλου.

Νέοι

Πρέπει να καταλάβουμε πώς σκέφτονται. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αισθάνονται χειρότερα από τους προηγούμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις νέες γενιές. Είναι το μέλλον. Δίνουμε μεγάλο βάρος στους νέους. Σε 10 χρόνια η χώρα θα έχει ξανά πρόβλημα με το ασφαλιστικό γιατί γερνάει ο πληθυσμός. Πολλά παιδιά φεύγουν και δεν ξανάρχονται. Στηρίζουν μια άλλη οικονομία. Πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές. Δεν πρέπει να στερούμε τη δυνατότητα της γνώσης, δεύτερο είναι το ζήτημα της στέγης. Έχουμε τα ακριβότερα ενοίκια. Έχουμε συγκροτήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα για τη στεγαστική κρίση. Είναι τεράστια μάστιγα η βραχυχρόνια μίσθωση. Τα νομικά πρόσωπα αγοράζουν ολόκληρα τετράγωνα.

Δομές φιλοξενίας παιδιών

Είναι αναγκαία η αποιδρυματοποίηση, αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο.

«Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα»

Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του. Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Για τον Γ. Κατρούγκαλο: Στην πολιτική πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το συμβόλαιο αλλαγής. Θα δώσουμε ανάσα στον κόσμο και στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial