Δήμος Θεσσαλονίκης: Στελεχώνεται η Ομάδα Ευταξίας στη μάχη με τα ογκώδη – Σκληρή γραμμή και για τους καταστηματάρχες

Μεικτά κλιμάκια με τη Δημοτική Αστυνομία

Μείωση καταγράφουν τα τελευταία δύο χρόνια τα ογκώδη αντικείμενα που πετούν πολίτες σε πεζοδρόμια του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, αν και ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακαίνιση του σπιτιού τους, δεν θέλουν να νοικιάσουν με επιπλέον 100 ευρώ μια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας μέσα στην οποία θα μπορούν να εναποθέτουν τα παλιά τους αντικείμενα, καναπέδες, στρώματα, μπανιέρες και μπάζα.

Σημαντική φαίνεται πως ήταν η συμβολή της ομάδας ευταξίας που συστάθηκε τον Μάο του 2021 από τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 συλλέχθηκαν από πεζοδρόμια και δρόμους συνολικά 10.500 τόνοι αδρανών υλικών, από καναπέδες, στρώματα, μπανιέρες, παλιά κουφώματα και μπάζα. Μετά που ανέλαβε καθήκοντα η ομάδα ευταξίας με τα 14 μέλη που την απαρτίζουν, τα επόμενα δύο χρόνια, 2021 και 2022, συγκεντρώθηκαν από 7.500 τόνοι, με τη μείωση να ανέρχεται σε ποσοστό 28,5%.

Για σημαντική μείωση των ογκωδών απορριμμάτων μετά την ενεργοποίηση της ομάδας ευταξίας κάνει λόγο, μιλώντας στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Ιακώβου. Τα άτομα της ομάδας, την οποία ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας την είχε χαρακτηρίσει «ομάδα ΔΙΑΣ» του δήμου Θεσσαλονίκης, περιπολούν με μηχανάκια στις γειτονιές της πόλης. Όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου όταν εντοπίζονται ογκώδη είτε η ίδια η ομάδα είτε μετά από καταγγελία, τα μέλη της ομάδας ευταξίας μετά από έρευνα βρίσκουν τον πολίτη που τα πέταξε και του δίνουν περιθώριο 24 ή 48 ώρες για την απομάκρυνσή τους με δικά τους μέσα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες συμμορφώνονται και αυτά φαίνεται και από τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των ογκωδών», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, ο οποίος διερωτάται πώς είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα χρήματα για τις ανακαινίσεις, όχι όμως σωστή απομάκρυνσή τους, που είναι υποχρεωτική βάσει νόμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η διαφορά από την έναρξη λειτουργίας της ομάδας φάνηκε, καθώς, μόνο στα ογκώδη που αφορούν παλιά έπιπλα το 2020, συλλέχθηκαν 7.500 τόνοι και για τις δύο επόμενες χρονιές από 4.500 τόνοι. Από τις ανακαινίσεις μπάνιων και τα όσα παρατούν οι πολίτες κοντά σε κάδους απορριμμάτων το 2020 μαζεύτηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης 800 τόνοι, την επόμενη χρονιά 500 τόνοι και το 2022 συλλέχθηκαν 200 τόνοι.

Στελεχώνεται η ομάδα ευταξίας – Μεικτά κλιμάκια με τη Δημοτική Αστυνομία

Την επάνδρωση της ομάδας ευταξίας και με άτομα από τη Δημοτική Αστυνομία γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Κώστας Ιακώβου. Στόχος όπως ανέφερε, είναι να επιβάλλονται άμεσα τα πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 150 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τα ογκώδη.  «Έχουν ακούσει οι πολίτες για την ομάδα ευταξίας ώστε να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Καθαριότητας. Έχουμε πάρει μια πολιτική απόφαση ώστε να επανδρώσουμε το τμήμα της ευταξίας», σημειώνει ο κ. Ιακώβου, εκτιμώντας πως το τονάζ θα μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν θα πέφτουν και τα πρόστιμα.

Σκληρή γραμμή και για τους επιχειρηματίες

Δεν είναι λίγες φορές που οι πολίτες αντικρίζουν εικόνες με μεγάλα χαρτόκουτα τα οποία παρατούν καταστηματάρχες έξω από τους κάδους ανακύκλωσης. Η ομάδα ευταξίας με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας θα επιβλέπει πλέον και αυτές τις καταστάσεις και θα επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα. «Εμάς ως διοίκηση δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος αν θα ρίξουμε πρόστιμα την προεκλογική περίοδο. Θέλουμε την ευταξία της πόλης», τονίζει ο κ. Ιακώβου.

Πηγή: voria.gr