Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ Χ. Γαλιλαίας, θα υποδεχθεί συμφοιτητές του από τη Σχολή Τζούλιαρντ της Ν. Υόρκης – Με τη συναυλία τους θα ανοίξει η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 26 και 28 Νοεμβρίου

Με ένα μουσικό... reunion αρχίζει το Σάββατο το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο ΜΜΘ

Ένα ιδιαίτερο μουσικό reunion πρόκειται να συμβεί το ερχόμενο Σάββατο στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Χρίστος Γαλιλαίας, θα υποδεχθεί συμφοιτητές του από τη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης (The Juilliard School), που είναι πλέον όλοι τους διακεκριμένοι σολίστες. Όλοι μαζί θα δώσουν μία συναυλία, με την οποία θα ανοίξει η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 19, 26 και 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τη μουσική σύμπραξη του κ. Γαλιλαία με τους Mark Kosower (τσέλο), Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο), David Bowlin (βιολί), Tony Cho (πιάνο), Τιμόθεο Πέτριν (βιολοντσέλο), Sibbi Bernhardsson (βιολί) και Vache Hoveyan (βιόλα). Κοινό τους πάθος αποτελούν τα σπουδαία έργα μουσικής δωματίου και σχεδιάζουν να παρουσιάσουν ένα κλασικό ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων, με σκοπό να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

«Η ιδέα για τη συγκεκριμένη συνάντηση “γεννήθηκε” από τη νοσταλγία που ένιωσα για τις συνεργασίες που είχα μ’ αυτούς τους εξαίρετους καλλιτέχνες, όταν ήμασταν συμφοιτητές στην Juilliard School της Νέας Υόρκης και γι’ αυτό η συναυλία ονομάζεται “Chamber Music Reunion”. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι η μουσική ενώνει, γιατί αυτή μας έφερε κοντά τότε και θα μας ενώσει και πάλι στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κορυφαίος παγκοσμίως σολίστας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρίστος Γαλιλαίας.

Όπως αναφέρει, η ύπαρξη ενός φεστιβάλ μουσικής δωματίου αυτού του επιπέδου στη Θεσσαλονίκη, ήταν από τους βασικούς πυλώνες του οράματός του, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή τον Ιανουάριο του 2021. «Είναι μία κατηγορία της κλασικής μουσικής που περιλαμβάνει αριστουργήματα του ρεπερτορίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικά από τα κορυφαία έργα όλων των μεγάλων και σπουδαίων συνθετών, έχουν γραφτεί για μουσική δωματίου», λέει χαρακτηριστικά.

Μετά το Chamber Music Reunion θα ακολουθήσει το επόμενο Σάββατο 26 Νοεμβρίου συναυλία από το Pacifica Quartet, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σύνολα μουσικής δωματίου της εποχής μας και θα παρουσιάσει μια συναυλία – έκπληξη με αριστουργηματικά έργα για κουαρτέτο εγχόρδων. «Το κουαρτέτο εγχόρδων Pacifica έρχεται από τις ΗΠΑ. Έχει ήδη κερδίσει δύο βραβεία Grammy, εμφανίζεται στις σπουδαιότερες αίθουσες του κόσμου και γενικότερα έχει πάρα πολύ σημαντική διεθνή παρουσία», εξηγεί ο κ. Γαλιλαίας.

Το φεστιβάλ κλείνει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με την τρίτη και τελευταία συναυλία από το Gidon Kremer Trio. «Πρόκειται για τον θρύλο της κλασικής μουσικής Gidon Kremer, τον βιολονίστα που έρχεται στην πόλη μας με τη Λιθουανή τσελίστα Giedre Dirvanauskaite και τον Λετονό πιανίστα Georgijs Osokins», επισημαίνει ο κ. Γαλιλαίας. Η συγκεκριμένη συναυλία συνδέεται με τον εορτασμό των 75ων γενεθλίων του κ. Kremer και την επετειακή περιοδεία που πραγματοποιεί το 2022 για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Γαλιλαίας θεωρεί δεδομένη την επιτυχία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα γίνει θεσμός, καθώς, όπως λέει, υπάρχει το κοινό για το συγκεκριμένο είδος και επιπλέον είναι καλό για την πόλη μας να υπάρχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Μάλιστα, απευθύνει πρόσκληση σε …πρωτοεμφανιζόμενους θεατές. «Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι πρέπει κανείς να είναι μυημένος στην κλασική μουσική για να την απολαύσει. Στην πραγματικότητα η μουσική είναι μια πάρα πολύ άμεση μορφή τέχνης. Δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε κάποιο ειδικό υπόβαθρο. Αρκεί μόνο να πηγαίνει κανείς με ανοιχτό μυαλό -και κυρίως ανοιχτά αυτιά. Κατά τ’ άλλα η μουσική δεν χρειάζεται ούτε υπότιτλους, ούτε αστερίσκους, ούτε υποσημειώσεις, καθώς μιλάει απευθείας στην ψυχή των ανθρώπων», καταλήγει.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial