Δυσωδία και ανεξέλεγκτη διαχείριση των βοθρολυμάτων έχουν αναδειχθεί σε βραχνά για κατοίκους και επαγγελματίες

Νικήτη Χαλκιδικής: Ζουν με το φόβο της έκρηξης του βιολογικού καθαρισμού

Στη Νικήτη Χαλκιδικής, πέρα από το κυκλοφοριακό, λόγω του μποτιλιαρίσματος στο γνωστό στο φανάρι της περιοχής, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκούς αποχετευτικού δικτύου.

Αυτό γίνεται αντιληπτό, ακόμα και από τους περαστικούς στην περιοχή, λόγω της έντονης δυσοσμίας που κατακλύζει, κυρίως τις απογευματινές ώρες τη δυτική πλευρά της κοινότητας.

Η Νικήτη είναι από τις κοινότητες της Χαλκιδικής, που διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, αλλά η δυνατότητα του υπολείπεται κατά πολύ των σύγχρονων αναγκών μίας κωμόπολης, όπου τον χειμώνα ζουν περίπου 3.000 μόνιμοι κάτοικοι και τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πάνω από σχεδόν 60.000 άτομα.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για κατοίκους και επαγγελματίες. Η δυσωδία είναι αφόρητη και καλύπτει μία τεράστια περιοχή, μέχρι και στο πάνω χωριό, όπου υπάρχουν πολλά εξοχικά και πλήθος από τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις.

Σε μεγάλο βραχνά αλλά και οικονομικό κόστος έχει εξελιχτεί και η διαχείριση των βοθρολυμάτων. Μέχρι και πριν 15 ημέρες τα βοθρολύματα μεταφερόταν με βυτία στον βιολογικό καθαρισμό για επεξεργασία αλλά πλέον αυτό είναι αδύνατο καθώς το σύστημα έχει κορεστεί.

Υπάρχουν μάλιστα αναφορές και καταγγελίες ότι τα βυτία μεταφέρουν και εναποθέτουν ανεξέλεγκτα τα βοθρολύματα σε χώρους γύρω από την κοινότητα, γεγονός που οξύνει παραπέρα το πρόβλημα της δυσωδίας ενώ ενέχει κινδύνους μολύνσεων.

s91.jpg

Επίσης, πέρα από την παλαιότητα και την ανεπάρκεια του βιολογικού καθαρισμού, το αποχετευτικό δίκτυο, λόγω, προφανώς, κακής μελέτης και σχεδιασμού, δέχεται και το βάρος των όβριων υδάτων, γεγονός που επίσης επιβαρύνει το σύστημα βιολογικού καθαρισμού. «Όποτε βρέχει ο βιολογικός καθαρισμός τίθεται εκτός λειτουργίας», αναφέρει επαγγελματίας της περιοχής.

Όπως επίσης αναφέρει κάτοικος της περιοχής, «μας πνίγει η βρώμα κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, στο πάνω χωριό. Έχει φτιαχτεί για 3.000 ανθρώπους και ο πληθυσμός το καλοκαίρι φτάνει τους 50.000 και κάποιοι ισχυρίζονται πως ξεπερνάει τους 70.000. Δεν έχουν κονδύλια ούτε καν για τη συντήρησή του. Μεταφέρουν τα λύματα με βυτία. Το έκαναν πέρσι και οι πληροφορίες λένε ότι το κάνουν και φέτος, και ένας θεός ξέρει που τα ρίχνουν».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος Σιθωνίας, αναζητεί λύσεις ανακατασκευής του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού και ήδη φέρεται να έχει διασφαλίσει ένα κονδύλι κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονίσει το αποχετευτικό σύστημα.

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα δεν επιδέχεται επιδιορθώσεις και πως απαιτείται νέα μελέτη και νέος σχεδιασμός για ένα νέο σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης, που θα ανταποκρίνεται στις υπαρκτές ανάγκες της περιοχής, οι οποίες το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται.

screenshot-2022-08-22-at-22-00-07-nikiti-kentrikiwebp-eikona-webp-2024-1139-eikonostoikhia-973SC.png

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι το κόστος συντήρησης του υπάρχοντος συστήματος είναι εξαιρετικά δαπανηρό. Αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, «εξυπηρετεί» κάποιους συγκεκριμένους εργολάβους που έχουν αναλάβει να συντηρούν το σύστημα και για λόγους σκοπιμότητας, φρενάρουν, μέσω πολιτικών πιέσεων, την κατασκευή ενός νέου δικτύου.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αποχέτευσης αλλά και ύδρευσης στην περιοχή μας εδώ και 20 χρόνια. Το σύστημα που υπάρχει, πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο κόσμο το καλοκαίρι, γι’ αυτό υπάρχει και η δυσοσμία», αναφέρει ο Θανάσης Ξανθόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Σιθωνίας.

Όπως τονίζει, την Τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση στο δημαρχείο Σιθωνίας ειδικά για το θέμα. «Ο δήμος Σιθωνίας πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα έργα είναι ανταποδοτικά και προσφέρουν ανάπτυξη στην περιοχή μας» τονίζει και σημειώνει ότι υπάρχει ανάγκη να αναμορφωθεί εκ θεμελίων όλο το σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης».

Για χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους επαγγελματίες της περιοχής, ιδίως τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα, κάνει λόγο ο Τριαντάφυλος Παπαιωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής. Όπως αναφέρει εμείς ως επαγγελματίες του τουρισμού με παρεμβάσεις μας έχουμε αναδείξει το ζήτημα και έχουμε ζητήσει από τον οικείο δήμο να παρέμβει ώστε να έχουμε καινούργιο βιολογικό καθαρισμό, καθώς ο υπάρχον δεν επαρκεί.

Σημειώνει δε πως οι επαγγελματίες της περιοχής συχνά συζητούν το ενδεχόμενο να «σκάσει ο βιολογικός καθαρισμός». «Ευχόμαστε του χρόνου να μην αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα γιατί πιστεύουμε πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα βρεθούμε μπροστά σε πρωτόγνωρα προβλήματα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial