Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε Θεσσαλονίκη και Αττική και στέλνει αυτόματο μήνυμα στο «100» εντοπίζοντας γυναίκες σε κίνδυνο όπου κι αν βρίσκονται
Εδώ και περίπου δύο μήνες από τις 23 Μαρτίου, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα – σε πιλοτική εφαρμογή και αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την χώρα-ένας ψηφιακός φύλακας άγγελος των γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Πρόκειται για το panic button, το κουμπί πανικού, μια ψηφιακή εφαρμογή που μπορεί εγκαταστήσει μια γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο κινητό της και ενεργοποιώντας την η Αστυνομία να την εντοπίσει όπου και αν βρίσκεται και να σπεύσει για βοήθεια.
Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συνδράμει με τη συγκεκριμένη εφαρμογή τις γυναίκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στελέχη των συμβουλευτικών κέντρων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έχουν εκπαιδευθεί για να ενημερώνουν για τον τρόπο λειτουργίας της.
Στην πιλοτική φάση του όπως είπε στη Voria.gr η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, «η οποία θα διαρκέσει έναν χρόνο», μπορούν να ενταχθούν γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
«Το panic button είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που ενημερώνονται και συναινούν να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή μέσω της οποίας έχουν δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Άμεσης Δράσης, όταν βρίσκονται σε κίνδυνο» είπε η κ. Γούλα.
Για την απόκτηση του panic button θα πρέπει η γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας να δηλώσει ότι επιθυμεί να εγγραφεί στην εφαρμογή, υπογράφει σχετική αίτηση και με τη χρήση κωδικού κατεβάζει στο κινητό της, ανεξάρτητα αν το λογισμικό είναι android ή IOS και ασχέτως παρόχου κινητής τηλεφωνίας, την κρυπτογραφημένη εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν. Για τη χορήγησή της αρμόδια είναι τα Συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Αστυνομικά Τμήματα και τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης.
«Μετά την εγκατάσταση στο κινητό η γυναίκα όταν βρίσκεται σε κατάσταση που κρίνει ότι χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας- όπου κι αν βρίσκεται, το τονίζω αυτό- επιλέγει την κρυπτογραφημένη ένδειξη στο κινητό της και έτσι ενεργοποιείται και αποστέλλεται αυτοματοποιημένο γραπτό μήνυμα, τύπου sms στο επιχειρησιακό κέντρο της Άμεσης Δράσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης, μαζί με τις απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του θύματος καθώς και σύνδεσμος με το σημείο εντοπισμού του συμβάντος» τόνισε η κ. Γούλα.
Το πρόγραμμα έχει στόχο να αντιμετωπιστούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, να τονωθεί το αίσθημα ασφαλείας των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και φυσικά να προστατευθούν.
Πηγή: voria.gr