Προκαταρκτική εξέταση για τη επιφανειακή διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας, από το δήμο Θεσσαλονίκης, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης και όχι σε χώρο πρασίνου και ιστορικής μνήμης, έχει διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προφανώς ως συνέχεια της καταγγελίας 15 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν από τις αρμόδιες αρχές να ελεγχθεί η νομιμότητα των εργασιών, που μετέτρεψαν την πλατεία σε πάρκινγκ.

Να θυμίσουμε ότι οι 15 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, Αηδονά Δέσποινα (Νέλλη), Τσαβλής Δρόσος, Σπανού Ιωάννα, Ορφανός Γεώργιος, Αρχοντή Χριστίνα, – Νοτοπούλου Αικατερίνη, Καλφακάκου Γλυκερία, Χρυσίδου Έλλη, Πασχαλίδου Μαρία, Αρβανιτίδου Μαρία, Αθανασιάδου Παναγιώτα, Βούγιας Σπυρίδων, Κουράκης Ανδρέας, Τρεμόπουλος Μιχαήλ και Ξενόπουλος Κωνσταντίνος, είχαν καταθέσει καταγγελία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και αιτήσεις προς Δασαρχείο, την Τροχαία, την Πολεοδομία και την Αρχαιολογία, σχετικά με τη νομιμότητα των εργασιών στην πλατεία Ελευθερία και τη μετατροπή της από κοινόχρηστο χώρο σε ανοιχτό υπαίθριο πάρκινγκ.

Από το Δασαρχείο, την Τροχαία, την Πολεοδομία και την Αρχαιολογία, ζητούσαν να μάθουν αν οι υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί για τις εργασίες και αν είχαν εκδώσει σχετικές άδειες ενώ στην προσφυγή που κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το αίτημα τους ήταν να κηρυχθεί άκυρη ή απόφαση 9/8-12-2021 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, βάσει της οποίας η πλατεία Ελευθερίας, έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης και έχει ενταχθεί στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου. Εν ολίγοις, οι 15 δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν μία σειρά από ερωτήματα και αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές για τη νομιμότητα των εργασιών, για τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια, ούτε έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο. Επίσης ζήτησαν στοιχεία για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετατροπής της πλατείας σε πάρκινγκ, ενώ κάνουν λόγο για μία σειρά από παραβιάσεις που θίγουν το οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, η παρέμβαση τους είχε και μία άλλη πτυχή: ανέδειξαν και το θέμα της ιστορικότητας της πλατείας, ζητώντας από την διοίκηση του δήμου, άμεσα η πλατεία να διαμορφωθεί κατάλληλα και να αποδοθεί στην πόλη ως χώρος ιστορικής μνήμης, προκειμένου να τιμηθούν οι 46.000 Εβραίοι Θεσσαλονικείς που μαρτύρησαν στα ναζιστικά κρεματόρια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Χθες το πρωί άλλωστε πραγματοποιήθηκε η Σιωπηρή Πορείας Μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας, χώρο όπου συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι Θεσσαλονικείς, προς τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, όπου στοιβάχτηκαν σε τρένα για να οδηγηθούν στα κολαστήρια του Άουσβιτς.

Η σημασία της προκαταρκτικής εξέτασης

Η απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για την μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο στάθμευσης, είναι μία ενέργεια που επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει βαρύνουσα σημασία και απασχολεί την πόλη και τις αρμόδιες αρχές.

Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το ζήτημα και πιθανά να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Οι 15 δημοτικοί σύμβουλοι που υπογράφουν την προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη έχουν κλητευτεί ως μάρτυρες και θα καταθέσουν γύρω στα τέλη Μαρτίου.

Όπως τονίζει η Έλλη Χρυσίδου, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, και δημοτική σύμβουλος της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Μαζί», «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το θέμα δεν έχει πάει στο αρχείο και πως αναζητούνται απαντήσεις». Επισήμανε δε πως η παράταξη της κινήθηκε πολιτικά και επιμένει ότι η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να γίνει πάρκο και χώρος ιστορικής μνήμης και να αποδοθεί άμεσα στην πόλη. «Δεν χρειάζεται να μπούμε στην περιπέτεια με το υπόγειο πάρκινγκ, το οποίο είναι αχρείαστο, χρονοβόρο θα κοστίσει πολλά και θα λειτουργήσει τελικά σε βάρους του πράσινου», σημειώνει και προσθέτει πως η μελέτη για την βιωσιμότητα του υπόγειο σταθμού, μιλά για «βιωσιμότητα υπό προϋποθέσεις», και πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «πρέπει να ακούσει του πολίτες της πόλης με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη που ζητούν να γίνει άμεσα πάρκο».

Ο επικεφαλής της παράταξης, «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, τόνισε στην Parallaxi, πως «η δική μας παρέμβαση είχε καθαρά πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα και μιλήσαμε για παραβιάσεις πολεοδομικές και διοικητικές και γι αυτό προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ελέγχει τις διαδικασίες της αυτοδιοίκησης, δηλαδή δεν ζητήσαμε την απόδοση ποινικών ευθυνών». «Εμείς θα εξηγήσουμε τις θέσεις μας και επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας άμεσα η πλατεία Ελευθερίας να αποδοθεί στην πόλη ως χώρος πρασίνου και ιστορικής μνήμης», συμπλήρωσε.

«Το πήγαμε κλιμακωτά και αφού κάναμε την έρευνα μας, προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη και στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν ζητήσαμε ποινικές ευθύνες», τονίζει και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, και επικεφαλής της παράταξης Οικολογία –Αλληλεγγύη, προσθέτοντας πως το μείζον είναι η δημιουργία του πάρκου και η προστασία της ιστορικής μνήμης.

Αινιγματική η στάση του Κ. Ζέρβα

Από την πλευρά πάντως της διοίκησης του δήμου, μετά και τις «διαρροές» περί της μελέτης βιωσιμότητας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει ως βιώσιμη την λειτουργία υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας, δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο στίγμα για το αν η πλατεία θα ανασκευαστεί και με υπόγειο πάρκινγκ ή μόνο ως χώρος πρασίνου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενόψει της χθεσινής Πορείας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ερωτηθείς για το μέλλον της πλατείας Ελευθερίας, αρκέστηκε να πει ότι «θα γίνει αυτό που πρέπει, όπως πρέπει, όταν πρέπει». Χθες στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, που έγινε στην μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα κρεματόρια των ναζιστών, ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, εκπροσώπων της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης και της χώρας, αλλά και εκπροσώπων της κυβέρνησης, των κομμάτων και των τοπικών φορέων, δεν προέβη σε κάποια ξεχωριστή ανακοίνωση, αλλά τόνισε πως «η πλατεία Ελευθερίας θα γίνει πάρκο μνήμης, απονομής τιμής και δικαίου. Δεν υπήρξε ποτέ και από κανέναν καμιά διαφορετική σκέψη».

Αινιγματική πάντως χαρακτήρισε τη στάση του δημάρχου, ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», καλώντας το δήμαρχο αφενός να ξεκαθαρίσει τη στάση του και αφετέρου να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητας του υπόγειου πάρκινγκ. “Όχι, δεν μας έχει ενημερώσει και δεν είναι η πρώτη φορά” τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεργάτες του ωστόσο νωρίτερα, σχολίασαν ότι το σχέδιο για το υπόγειο πάρκινγκ, εφόσον τελικά κριθεί βιώσιμο, παραμένει στο τραπέζι, ενώ εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας, σε διαφορετική κατεύθυνση, ευχήθηκαν ο δήμος να προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία του πάρκου μνήμης. «Νομίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, και το πάρκο μνήμης, χωρίς το υπόγειο πάρκινγκ, θα προχωρήσει κανονικά» σχολίασε στην Parallaxi, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial