Με αφορμή την τελευταία έκθεση της Agrotica

Λέξεις Ρία Καλφακάκου*

Η τελευταία έκθεση της Agrotica έφερε για μια ακόμα φορά στη σκέψη κάθε κατοίκου αυτής της πόλης , τις λάθος πολιτικές επιλογές  για τη λεγόμενη ανάπλαση της Έκθεσης, με παραμονή της στο κέντρο της πόλης, κατασκευή πολυόροφων κτιρίων και ελάχιστο πράσινο στα 170 στρέμματα της ΔΕΘ.

Η Agrotica, όπως και πολλές κλαδικές εκθέσεις, Zootechnica   και άλλες, είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για συγκεκριμένους κοινωνικούς κλάδους, και συνήθως επιτυχημένες από την άποψη συμμετοχής εκθετών αλλά και επισκεπτών.

Η φιλοξενία τους όμως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει.Κυκλοφοριακό κομφούζιο και μεγάλη ταλαιπωρία σε εργαζόμενους που δυσκολεύονται να πάνε στη δουλειά τους, σε τουρίστες και  στους κατοίκους του ιστορικού κέντρου. Ασφυκτική ατμόσφαιρα, καυσαέρια, αιωρούμενα καρκινογόνα σωματίδια. Η οικονομία της πόλης όχι μόνο δεν ενισχύθηκε αλλά  επιβαρύνθηκε από την αδυναμία μετακίνησης αλλά και την απωθητική εικόνα στο κέντρο της πόλης.

Αντίθετα η μεταφορά τους σε άλλη περιοχή με μεγαλύτερο χώρο και βιοκλιματικές υποδομές, θα βοηθήσει και την καλύτερη λειτουργία των κλαδικών εκθέσεων και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον σε μια αστική περιοχή που ήδη υποφέρει από την τσιμεντοποίηση και την έλλειψη πρασίνου.

Εδώ και πολύ καιρό, η πόλη έχει καταλάβει, πως η, με πολλές φανφάρες, παρουσιασθείσα πρόταση ανάπλασης της ΔΕΘ, δεν είναι παρά ένα επιχειρηματικό σχέδιο, για να σωθεί η Έκθεση από τη φθίνουσα πορεία της, εις βάρος των αναγκών της πόλης.

Μια γκρίζα ανάπλαση, στη λογική της αντιπαροχής, που καταστρέφει οριστικά τη δυνατότητα για ένα μητροπολιτικό πάρκο, στο κέντρο μιας πόλης που ασφυκτιά για οξυγόνο.

Καμία σχέση με τη νοσταλγική επαναβίωση της Έκθεσης με τα σουβλάκια και τη μαύρη μπύρα. Οι πλανόδιοι θα αντικατασταθούν με κυριλέ εστιατόρια, και δήθεν λαϊκά φαγάδικα , μέσα στο εμπορικό κέντρο της σχεδιαζόμενης ανάπλασης.

Οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι του ιστορικού κέντρου, όχι μόνο δεν θα κερδίζουν από την παραμονή της ΔΕΘ ,αλλά θα βρουν ισχυρούς ανταγωνιστές, από το 12οροφο ξενοδοχείο, και τις παντός είδους εμπορικές δραστηριότητες εντός της Έκθεσης.

Κάποιες τούφες πράσινο θα προσπαθούν ανεπιτυχώς να παίξουν το ρόλο ενός αξιοθρήνητου πάρκου, το οποίο δεν θα είαναι καν προσιτό στους πολίτες για μια καθημερινή βόλτα.

Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να αντιδράσει πριν να είναι αργά.* H Ρία Καλφακάκου είναι καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ”.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial