Στο κόκκινο οι ενοικιάσεις κατοικιών, σε άνοδο και οι αγοραπωλησίες ενώ σχετικά στάσιμη η αγορά επαγγελματικών χώρων

Θεσσαλονίκη - Ακίνητα: Ψάχνουν σπίτια και δεν βρίσκουν

Σε «κυνήγι θησαυρού», έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα η εξεύρεση ενός ακινήτου, σπιτιού ή και επαγγελματικού χώρου στη Θεσσαλονίκη, ιδίως στα ανατολικά όπου οι τιμές πλέον είναι απλησίαστες με την Καλαμαριά να κρατάει σταθερά τα σκήπτρα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Στο κέντρο της πόλης η ενοικίαση κατοικιών έχει ξεφύγει σχεδόν από κάθε πρόβλεψη και εκτίμηση, με την ζήτηση να κυνηγάει την προσφορά, καθώς όπως αναφέρουν πολλοί μεσίτες, τα σπίτια είναι λίγα και η ζήτηση μεγάλη, με αποτέλεσμα οι τιμές στις μισθώσεις να εκτινάσσονται κατακόρυφα.

Στα πιο παλιά σπίτια και περιφερειακά του κέντρου, οι τιμές είναι σχετικά βατές για τους περισσότερους και για ενοικίαση ξεκινούν ακόμα και από 4 – 8 ευρώ το τ.μ. με τα μικρά διαμερίσματα και τις γκαρσονιέρες να κινούνται μεταξύ 300-400 ευρώ.

Ωστόσο στα ανακαινισμένα σπίτια ή στα πιο καινούργια οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα και κινούνται απο 12-15 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν μέχρι και τα 20-25 ευρω το τ.μ. αναλόγως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και πόσο κοντά πλησιάζουν την «καυτή» παραλιακή ζώνη.

larisa-spiti.jpg

Επίσης όσο απομακρυνόμαστε προς τα ανατολικά, οι τιμές αυξάνονται και η διαφορά είναι αισθητή ακόμα και για σπίτια με το ίδιο εμβαδόν και παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Έτσι σύμφωνα με τους δείκτες και τη ζήτηση στην αγορά ως προς την ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή παρατηρείται σε περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης όπως το Κέντρο, οι 40 Εκκλησιές και η Ευαγγελίστρια ενώ πολύ ψηλά κινούνται το Φάληρο η Άνω Πόλη και φυσικά η Καλαμαριά, η Πυλαία και γενικότερα η ανατολική πλευρά της πόλης, όπου υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση, όπως στην περιοχή της Τούμπας και της Χαριλάου.

Στα προάστια, Πανόραμα και Θέρμη, κρατούν τα πρωτεία ενώ το Ωραιόκαστρο, η Σταυρούπολη, οι Αμπελόκηποι και ο Εύοσμος και οι άλλες περιοχές δυτικά κινούνται σαφώς πιο χαμηλά.

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στην αγορά κατοικιών, με τις τιμές να κινούνται από 900 ευρώ το τ.μ. μέχρι και 3000 ευρω το τ.μ. ανάλογα την τοποθεσία και την κατάσταση του ακινήτου. Μάλιστα σε μερικές περιοχές όπως στην Θέρμη, ανατολικά, και στον Εύοσμο, δυτικά, οι αγοροπωλησίες κατοικιών έχουν αναθερμανθεί, με τη Θέρμη να βρίσκεται σε οικοδομικό οργασμό, όπου αυτή τη περίοδο κτίζονται περίπου 35 πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών.

Αναφορικά με τον δείκτη τιμών στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου είναι, μεταξύ άλλων η Καλαμαριά, η Πυλαία, η Θέρμη το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Τούμπα. Οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις περιοχές Λαγκαδάς, Εχέδωρος, Μυγδονία, Αμπελόκηποι, Επανομή και Βασιλικά.

polykatikia.png


Διαφορετική είναι η κατάσταση στους επαγγελματικούς χώρους, όπου πολλά καταστήματα ακόμα στο κέντρο της πόλης είναι ξενοίκιαστα, ακόμα και στην Τσιμισκή όπου 10 μαγαζιά αναζητούν ενοικιαστές ενώ οι αγοροπωλησίες, ιδίως στο κέντρο παραμένουν στάσιμες.

Όπως εξηγεί στην Parallaxi ο Γιώργος Καραγκιαούρης, από το μεσιτικό γραφείο «Spiti365.gr», γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, η αγορά ακινήτων στην Θεσσαλονίκη και ιδίως στο κέντρο της πόλης διαμορφώνεται βάσει πολλών παραγόντων και όχι κυρίως από την προσφορά και τη ζήτηση.

Όπως αναφέρει στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά σπιτιών διότι δεν γίνονται καινούργιες οικοδομές, οπότε ενώ αυξάνεται ο πληθυσμός και η ζήτηση σπιτιών, δεν υπάρχει ανοικοδόμηση επειδή δεν υπάρχουν οικόπεδα. Αντίθετα σε περιοχές των προαστίων όπως η Τούμπα και η Χαριλάου ή δυτικά στον Εύοσμο, υπάρχει ανοικοδόμηση ενώ σε περιοχές όπως η Θέρμη υπάρχει τεράστια οικιστική ανάπτυξη.

aghora-katoikias.png


«Γι αυτό σε περιοχές όπως η Θέρμη, το Καραμπουρνάκι και η Καλαμαριά οι τιμές αγοράς έχουν ξεφύγει πάνω από 2000- 2500 ευρώ το τ.μ, και αντίστοιχα στο κέντρο οι τιμές των ενοικίων παραμένουν ψηλά, ιδίως τώρα που αναμένουμε και τους φοιτητές», τονίζει ενώ υποστηρίζει πως και στα δυτικά υπάρχει αξιοσημείωτη κίνηση κυρίως στην αγορά, «από νεαρά ζευγάρια που προτιμούν νεόδμητα σπίτια σε λογικές τιμές».

Ο Ανέστης Κεχαγιάς, από το μεσιτικό γραφείο «Κεχαγιάς real estate», αναφέρει ότι το βασικό πρόβλημα στην πόλη είναι η εξεύρεση ακινήτων. «Δεν υπάρχουν πλέον ακίνητα στην πόλη. Αν το 2015 βλέπαμε 150 σπίτια το χρόνο για να τα εκτιμήσουμε και να τα αναλάβουμε, σήμερα βλέπουμε μόνο 30, ενώ η ζήτηση είναι στο κόκκινο, ειδικά στην ανατολική Θεσσαλονίκη», τονίζει και αναφέρει πως «για μία γκαρσονιέρα που παλιά την νοίκιαζες 300-400 ευρώ σήμερα τη ζητάνε 500-600 ευρω».

Ανάλογα και η Άννα Κουτουραντζή από το μεσιτικό γραφείο «ELAK Real Estate», που εξυπηρετεί πελάτες σε περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης προς τη Πυλαία και τη Θέρμη, τονίζει πως «13 χρόνια στο επάγγελμα αυτή τη ζήτηση δεν την έχω ξαναδεί στην περιοχή προς τη Θέρμη όπου δεν υπάρχει σπίτι ούτε για δείγμα». Ανάλογη η εικόνα και στις επαγγελματικές μισθώσεις όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χώρους κυρίως για εμπορικές δραστηριότητες.

pexels-celine-10066959.jpg

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial