Τι αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης
Αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης. Και ενώ η κίνηση στα καταστήματά τους είχε σημειώσει πτώση λόγω της έξαρσης της πανδημίας και τα έξοδα αυξήθηκαν λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια (ρεύμα και αέριο), την τελευταία εβδομάδα οι ιδιοκτήτες έπρεπε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τις πρώτες ύλες, το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί λόγω και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο και για φαινόμενα αισχροκέρδειας εκ μέρους των προμηθευτών.
«Εδώ και ένα μήνα αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες. Υπάρχει το αυξημένο ενεργειακό κόστος που δεν έχει αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ η πελατεία μας έχει μειωθεί αισθητά. Την τελευταία εβδομάδα όμως είδαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στο κομμάτι των προμηθειών πρώτων υλών. Η τιμή του ηλιέλαιου ενώ την Παρασκευή ήταν στα 15 ευρώ το 10λιτρο, το Σάββατο πήγε στα 20 ευρώ +ΦΠΑ και τη Δευτέρα στα 30 ευρώ +ΦΠΑ. Παράλληλα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ μπήκε πλαφόν για αγορά δύο δεκάλιτρων λαδιών ανά κατάστημα. Μόνο μια αλυσίδα κράτησε τις τιμές στο ίδιο ύψος στα 19.60 ευρώ και αυτό ήταν για ηλιέλαιο δικής της ετικέτας», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης κάνοντας λόγο για «φαινόμενα αισχροκέρδειας εκ μέρους των προμηθευτών» υποστηρίζοντας ότι «δεν φταίει τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Αύξηση 10% στα κρέατα, 40% άνω σε μια μέρα στο αλεύρι
Συμπλήρωσε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε «αύξηση κατά 10% στις τιμές αγοράς των κρεάτων, ενώ για τα αλεύρια η τιμή του 25κιλου ανέβηκε κατά 7 ευρώ σε μια μέρα. Ειδικότερα από τα 16 ευρώ πήγε στα 23 ευρώ. Άρα είχαμε άνοδο 40% στην τιμή».
Στο 10% αυξήσεις στον λογαριασμό του πελάτη
Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα φέρουν αυξήσεις και στο τελικό προϊόν, στον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο πελάτης εφόσον επισκεφθεί ένα κατάστημα εστίασης για το φαγητό του. Ο κ Επιτροπίδης εκτιμά πως «θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 10% στις τιμές των προϊόντων του τιμοκαταλόγου των καταστημάτων».
Ερωτηθείς για τις τιμές είπε πως πχ το σουβλάκι που κοστίζει σήμερα περί τα 3,30 θα ανεβεί στα 3,60 ευρώ, όσοι το προσφέρουν σε μικρότερη τιμή πχ από 2,60 έως 3 ευρώ συνήθως έχουν και μικρότερο σάντουιτς. Αλλά και εκεί αναμένεται αύξηση στο 10% στην τιμή. Ανάλογες αυξήσεις θα δούμε και σε άλλα τρόφιμα πχ πατάτες.
Λουκέτα λόγω φουσκωμένων λογαριασμών σε ρεύμα και αέριο
Αυτό όπως εξήγησε είναι αναπόφευκτο καθώς υπάρχει και το αυξημένο κόστος της ενέργειας (ρεύμα και αέριο). «Το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει στα ύψη. Κανείς πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί», σχολίασε προσθέτοντας πως όποια λουκέτα θα δούμε από εδώ και στο εξής θα είναι κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στο ενεργειακό. «Μιλάμε για δυσθεώρητους λογαριασμούς σε ρεύμα και αέριο. Όσοι κλείσουν στο επόμενο διάστημα θα είναι γιατί δεν θα μπορούν να πληρώσου το ενεργειακό κόστος», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης.
Τι ισχύει με τους ανεμβολίαστους στην εστίαση
«Ζητάμε από την κυβέρνηση στο κόστος των αυξημένων λογαριασμών της ενέργειας επιδότηση τουλάχιστον 300 ευρώ και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να έρχονται όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα της εστίασης. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε αύξηση κατά 40% στην πελατεία μας και αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει οικονομικά και να μπορέσουμε να πληρώσουμε και τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου. Το μέτρο για την απαγόρευση της εισόδου τους είχε ανακοινωθεί από τις 6/11/2021 και ορίζονταν μέχρι τις 31/3/22. Ελπίζουμε ότι από την 1η Απρίλη θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι στην εστίαση», σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης.
Με μειωμένο προσωπικό από τον Νοέμβρη
Εξάλλου η βελτίωση του καιρού τους επόμενους μήνες αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εστίαση. «Από τον Νοέμβριο και μετά έχουμε 14000 λιγότερες θέσεις εργασίας, είτε με αναστολές είτε γιατί κάποιες επιχειρήσεις χρειάζονταν λιγότερο προσωπικό. Τώρα είμαστε με χαμηλό ποσοστό εργαζομένων όμως από τον Μάιο και μετά που θα ανοίξουν και τα beach bar και θα είναι σε πλήρη λειτουργία και περισσότεροι εξωτερικοί χώροι θα ανεβεί σίγουρα ο αριθμός των εργαζομένων», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”
Της Λεμονιάς Βασβάνη