Το περιστατικό δεν αναφέρθηκε στις αρχές και για τον λόγο αυτό επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις

Στο ναυάγιο του «Φετίχ Μπουλέντ» προσέκρουσε ένα φορτηγό πλοίο ενώ έμπαινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όμως δεν το ανέφερε στις αρμόδιες αρχές και για τον λόγο αυτό επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε χθες το βράδυ για πιθανό πρόβλημα σε φορτγό πλοίο εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο βρίσκεται παραβεβλημένο σε κρηπίδωμα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν εξουσιοδοτημένοι επιθεωρητές της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν ότι το εν λόγω πλοίο προσέκρουσε στις 3 Απριλίου σε χαρτογραφημένο ναυάγιο έξω από τον κυματοθραύστη, ενώ έμπαινε στο λιμάνι.

Ακολούθησε επιθεώρηση των υφάλων από εξειδικευμένο συνεργείο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ρηγμάτωση στη δεξιά πλευρά του.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη ο πλοίαρχος του πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της κράτησης, ενώ πρόκειται να κινηθεί η διαδικασία των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Από το εν λόγω περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

«Φετίχ Μπουλέντ», το πιο διάσημο ναυάγιο του Θερμαϊκού

Σε μικρό βάθος και σε κοντινή απόσταση από την ξηρά εντός του λιμανιού Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το πιο γνωστό ναυάγιο του Θερμαϊκού. Εκεί, «αναπαύεται» το κουφάρι του τουρκικού θωρηκτού «Φετίχ Μπουλέντ», το οποίο βύθισε το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1912, το τορπιλλοβόλλο «Τ-11», με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση.

Οι εκρήξεις από τις δύο τορπίλες συντάραξαν εκείνο το βράδυ τη Θεσσαλονίκη και το τουρκικό πλοίο βυθίστηκε, παρασέρνοντας στον βυθό τους 13 ναύτες και τον καπετάνιο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Βότσης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς στο λιμάνι ήταν αραγμένα δύο ακόμη πλοία, ένα αγγλικό και ένα ρωσικό, και θα μπορούσε να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο αν τους συνέβαινε το παραμικρό.

Το «Φετίχ Μπουλέντ», βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καλυμμένο από παχύ στρώμα λάσπης σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την ακτή.

Είναι γερμένο προς τη δεξιά πλευρά και η πλώρη του έχει μέτωπο στον Λευκό Πύργο, η ελληνική σημαία του οποίου στηρίζεται στον ιστό του, που ανασύρθηκε λίγα χρόνια μετά τη βύθισή του.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial