Επιχειρήσεις, σύλλογοι, σωματεία και υποψήφιοι βουλευτές μετά από δύο χρόνια πανδημίας επέστρεψαν στις εκδηλώσεις με κοπές πίτας
Στα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, η καθημερινότητα είχε αλλάξει δραματικά τόσο μέσα από την εφαρμογή σκληρών lockdown, όσο και άλλων περιοριστικών μέτρων. Έτσι ακόμα και σε εορταστικές περιόδους συναντήσεις, γεύματα και όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις είχαν ματαιωθεί.
Όλα αυτά όμως πλέον ανήκουν στο παρελθόν και να που το αγαπημένο έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας επανήλθε, με τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία να παρασκευάζουν και πάλι βασιλόπιτες και βασιλοπιτάκια και να τοποθετούν εντός τους το τυχερό φλουρί.
Επιχειρήσεις, σύλλογοι, σωματεία αλλά και ενόψει των εθνικών εκλογών και υποψήφιοι βουλευτές, σπεύδουν σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους για να δώσουν τις παραγγελίες τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της πίτας.
Όπως είπε στη Voria.gr η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, «μετά από δύο χρόνια πανδημίας φέτος λόγω του ότι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις άρχισαν οι εκδηλώσεις για κοπή βασιλόπιτας και έχουμε παραγγελίες».
«Για τα αρτοποιεία είναι ένα σημαντικό έσοδο και συνήθως οι κοπές βασιλόπιτας κρατούν 1-1,5 μήνα πηγαίνοντάς μας μέχρι τις Αποκριές και την Καθαρά Δευτέρα», είπε και πρόσθεσε ότι γενικά φέτος η χριστουγεννιάτικη περίοδος, ακριβώς επειδή ο κόσμος βγήκε από τις απαγορεύσεις της πανδημίας, «ήταν πολύ καλή για τα αρτοποιεία».
«Είχαμε χρόνια να πάμε τόσο καλά όπωςφέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η τελευταία χρονιά που είχαμε πάει τόσο καλά ίσως ήταν το 2017-18. Τώρα όντως υπάρχει κινητικότητα για βασιλόπιτες γιατί πριν δεν γινόταν εκδηλώσεις κι ελπίζουμε να κρατήσει αυτή η ζήτηση» τόνισε.
Παραγγελίες για βασιλόπιτες δέχονται και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης, όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών και αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος. «Μετά την ηλεκτρονική βασιλόπιτα που γινόταν λόγω πανδημίας και απαγορεύσεων, φέτος επιστρέψαμε στην κανονικότητα και ζητά ο κόσμος βασιλόπιτες για διάφορες εκδηλώσεις», δήλωσε.
Το γλύκισμα που αποτελεί σύμβολο της πρώτης ημέρας του νέου έτους συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, ενώ υπάρχουν διαφόρων μορφών βασιλόπιτες αν και τα υλικά με τα οποία ζυμώνεται συνήθως είναι αλεύρι, αβγά, ζάχαρη και γάλα. Το…χάρισμα της βασιλόπιτας είναι το κρυμμένο στη ζύμη φλουρί, ενώ όποιος το βρει θεωρείται ότι θα ζήσει την τυχερή του χρονιά.
Αν και η βασιλόπιτα συνδέεται με την παραμονή ή την πρώτη ημέρα του νέους έτους, επιχειρήσεις, σύλλογοι και σωματεία διοργανώνουν την κοπή της βασιλόπιτας σε επόμενο χρόνο και συνήθως αρκετές ημέρες μετά από την Πρωτοχρονιά.
Πηγή: voria.gr