Το πράσινο φως άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Συζητήσεων ( ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που ενέκρινε την τροποποίηση του ΓΠΣ της Σταυρούπολης, με το οποίο είχε χαρακτηρισθεί χώρος πρασίνου το οικόπεδο του πρώην ΑΓΝΟ

Το κουφάρι της πρώην ΑΓΝΟ δίνει… τη θέση του σε χώρο πρασίνου - Περιβαλλοντική “ανάσα” για τη Σταυρούπολη

Μετά από περίπου δυο δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων οι εγκαταστάσεις του παραμένουν άδειο “κουφάρι” και μετά από μεγάλο αγώνα που κατέβαλε ο δήμος Παύλου Μελά, το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη, έκτασης 16 στρεμμάτων, πρόκειται να αξιοποιηθεί από τη δημοτική αρχή και να μετατραπεί σε έναν ακόμη χώρο πρασίνου προς όφελος των πολιτών.

Το δρόμο για την αξιοποίηση του χώρου σε πάρκο για αναψυχή άνοιξε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Συζητήσεων ( ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που ενέκρινε (προχθές) την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σταυρούπολης, με το οποίο είχε χαρακτηρισθεί χώρος πρασίνου το οικόπεδο του πρώην ΑΓΝΟ.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Πάντσης η απόφαση αυτή δικαιώνει τον αγώνα που δίνει εδώ και πολύ καιρό η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά και αποκαθιστά μια αδικία σε βάρος του, καθώς ο χώρος ήταν χαρακτηρισμένος για πράσινο. «Για το δήμο είναι μια αποκατάσταση της τάξης, καθώς χώρος είχε χαρακτηριστεί εξαρχής για πράσινο, ωστόσο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ήταν αναγραμμένος ως χώρος για κεντρικές λειτουργίες της πόλης, χωρίς όμως ισοζύγιο, δηλαδή άνευ ανταλλάγματος» υπογράμμισε ο κ. Πάντσης.

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη πως το επόμενο βήμα που περιμένει ο δήμος είναι να γίνει εκδίκαση της προσφυγής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον προσεχή Ιούνιο με αίτημα τη ανάκληση των τίτλων ιδιοκτησίας σε αγελαδοτρόφους.

«Αν τελικά δικαιωθούμε στο ΣτΕ, η έκταση θα πρέπει να επιστρέψει στο δημόσιο δηλαδή στον παραχωρησιούχο που είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από αυτό στη δήμο για να το αξιοποιήσει ως χώρο πρασίνου, προς όφελος των πολιτών» επισήμανε ο αντιδήμαρχος. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι το 1992.

«Τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα από το 2015, το αίτημα του δήμου είναι πως εφόσον δεν υπάρχει πλέον στο χώρο καμιά δραστηριότητα, η έκταση να επανέλθει στο δημόσιο και με δεδομένο τον κοινόχρηστο, από το ρυμοτομικό σχέδιο, χαρακτήρα του να περάσει στον δήμο» σημείωσε ο κ. Πάντσης.

Στήριξη στο αίτημα του δήμου από βουλευτές

Τη θετική για το δήμο Παύλου Μελά και τους κατοίκους της Σταυρούπολης, γνωστοποίησε χθες με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος τονίζοντας:

“Χώρος Πρασίνου το πρώην ΑΓΝΟ”

Χαιρετίζω μια εξέλιξη στην οποία συνέβαλα και με τις προσωπικές μου δυνάμεις. Συγκεκριμένα το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Συζητήσεων ( ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ενέκρινε χθες την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σταυρούπολης, με το οποίο χαρακτηρίσθηκε χώρος πρασίνου το οικόπεδο του πρώην ΑΓΝΟ. Ανοίγουν έτσι οι δρόμοι για αξιοποίηση του ως χώρου αναψυχής».

.PNG

Το θέμα του οικοπέδου του πρώην ΑΓΝΟ τέθηκε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν 15 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -με πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου- προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εσωτερικών. Η τομάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι υποστηρίζει ως δίκαιο το αίτημα να αποδοθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο στον οικείο δήμο και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρασίνου. «Άλλωστε τόσο ο δήμος Παύλου Μελά όσο και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης έχουν ανάγκη να αυξηθεί η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, η οποία για την πόλη μας εξακολουθεί να παραμένει η μικρότερη πανευρωπαϊκά», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια το 1955 το τότε υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στον Αγελαδοτροφικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης Άγιος Μόδεστος (μετέπειτα γνωστό ως ΑΓΝΟ) έκταση περίπου 16 στρεμμάτων στην περιοχή της ΔΕ Σταυρούπολης του νυν δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, για τον σκοπό της ανέγερσης εγκαταστάσεων επεξεργασίας και παστερίωσης γάλακτος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 123 παρ. 1 και 2 και του 193 του Αγροτικού Κώδικα».

Ωστόσο το 1992 οι εγκαταστάσεις σταμάτησαν να λειτουργούν – έπαψε δηλαδή ο λόγος της αρχικής παραχώρησης – ο χώρος θα έπρεπε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Γεωργίας. Επειδή δε ήταν χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος, θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στον δήμο για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής και όλου του τότε δήμου Σταυρούπολης. Όμως σύμφωνα με τη βουλευτή κ. Νοτοπούλου κάτι τέτοιο δεν έγινε και τελικά βρέθηκε στην ιδιοκτησία ιδιωτικών εταιρειών μέσω διαδικασιών εκκαθάρισης και πλειοδοτικού διαγωνισμού, που όμως αμφισβητούνται από τον δήμο Παύλου Μελά, όπως εξάλλου ανέφερε και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Πάντσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκταση 16 στρεμμάτων από το 1972 έχει χαρακτηριστεί από τον τότε δήμο Σταυρούπολης στο ρυμοτομικό σχέδιο ως κοινόχρηστη έκταση – χώρος πρασίνου και κρίνεται άκρως απαραίτητη για την διατήρηση του απαιτούμενου ισοζυγίου πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial