«Ραντεβού έξω από το Γήπεδο!», «Κυριακή έχει Γήπεδο, αφού!» «Ραντεβού Τούμπα!»  και τόσες άλλες φράσεις που λέμε καθημερινά τόσο σα Θεσσαλονικείς όσο κι ως κάτοικοι Τούμπας. Με τη λέξη «Γήπεδο» και χωρίς συστάσεις και επεξηγήσεις εννοείται το Γήπεδο της Τούμπας, όπου είναι η έδρα της ομάδας του Π.Α.Ο.Κ ! Ένα σημείο σήμα κατατεθέν για την περιοχή μας και πόλο έλξης πλήθους κόσμου και κέρδους για την τοπική αγορά.

Φέτος, συμπληρώνονται 94 χρόνια λειτουργίας του και ας πάμε να μάθουμε την ιστορία του ή πιο σωστά «να την μάθουν οι νεότεροι και να την θυμηθούν οι παλιότεροι!».

Ο χώρος αποτέλεσε δωρεά της οικογένειας Δεδέογλου στην ομάδα του Π.Α.Ο.Κ, όπως αργότερα και ο χώρος του Κλειστού γηπέδου του ΠΑΟΚ. Το γήπεδο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1958 και ολοκληρώθηκε το 1959. Σημαντική βοήθεια στην ανέγερσή του υπήρξαν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γιατί ο χώρος ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Σημαντική για την ανέγερσή του υπήρξε η συνεισφορά και των ίδιων των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι κλήθηκαν δύο φορές να συνδράμουν οικονομικά, μέσω του «Λαχείου υπέρ ανεγέρσεως του νέου σταδίου του ΠΑΟΚ» που εξέδωσε η διοίκηση του συλλόγου.      Πλήθος των φίλων  του ΠΑΟΚ εργάστηκαν αφιλοκερδώς με προσωπική εργασία κατά τη διαδικασία της ανέγερσης.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου του 1959 και στον πρώτο φιλικό αγώνα που ακολούθησε, ο ΠΑΟΚ νίκησε με σκορ 1–0 την ομάδα της ΑΕΚ. Αρχικά η χωρητικότητα του γηπέδου ήταν 20.000 θέσεις, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια σταδιακά η χωρητικότητα αυξήθηκε ξεπερνώντας τις 45.000. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ελλάδας μέχρι το 1982, όταν και κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Το γήπεδο είχε εξ αρχής γρασίδι την εποχή όπου τα περισσότερα ελληνικά γήπεδα ήταν ακόμη χωμάτινα.

Ας δούμε τις ημερομηνίες ορόσημο!

1970 Στις 20 Μαΐου γίνεται ο πρώτος νυχτερινός αγώνας στο γήπεδο της Τούμπας, με αντίπαλο την Μίλαν που είχε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

1974 Ολοκληρώθηκε η επέκταση του γηπέδου που πλέον έχει φτάσει τις 45.500 θέσεις.

1976 Με 45.252 εισιτήρια γίνεται το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης στην Τούμπα, στις 19 Δεκεμβρίου στο ισόπαλο 0-0 με την ΑΕΚ.

1980 Στις 22 Μαρτίου πέφτει τμήμα της εξέδρας στην θύρα 8 του γηπέδου που είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό (6,5 Ρίχτερ) που είχε γίνει ενάμισι χρόνο πριν και ο ΠΑΟΚ μετακομίζει στο Καυταντζόγλειο για ένα χρόνο.

1985 Τοποθετήθηκαν σκέπαστρα στις θύρες 1, 2 και 3.

1998 Η τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων σε όλο το γήπεδο σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας έριξαν την χωρητικότητα του γηπέδου στις 28.703 θέσεις.

2004 Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έγινε σημαντική ανακαίνιση στους χώρους του.

2010 Έγιναν έργα υποστύλωσης στις θύρες 7 και 8, ενώ μεταφέρθηκαν τα δημοσιογραφικά θεωρεία και ο χώρος εργασίας δημοσιογράφων και φωτογράφων από τον 4ο όροφο στον 3ο.

2012  Έλευση του κ. Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ το 2012.

2014 Διαμορφώνεται η αυτόνομη είσοδος για τη μικτή ζώνη, την αίθουσα Τύπου και τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Έγιναν έργα σε όλο το γήπεδο με σκοπό την καλύτερη εργονομία του .

2020 22 Ιουλίου τέθηκε σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

«Ραντεβού Τούμπα!» , λοιπόν!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial