Την εξιτάρει η αδρεναλίνη των σπριντ και στο μέλλον θα ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της, Σαμουήλ Ντούγκου, και να ασχοληθεί με την ιατρική.

Μόλις 17 ετών και 16 ημερών και με καταγωγή από την Κένυα, ήταν η έκπληξη της δεύτερης ημέρας στο πανελλήνιο κλειστού στίβου που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο ΣΕΦ, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1989. Έτσι αφού έγινε γνωστή στο πανελλήνιο τον περασμένο Οκτώβριο όταν ξεχώρισε με την παρουσία της στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, η Βεατρίκη Καλυψώ Ντούγκου άρχισε να προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση με τα κατορθώματα της στα ταρτάν του στίβου.

Η Βεατρίκη Ντούγκου τερμάτισε πρώτη στην πρώτη τελική σειρά των 200μ, τέταρτη στο σύνολο και ξέσπασε σε κλάματα μόλις είδε στον ηλεκτρονικό να γράφει αρχικά 25.02.

Τελικά έγραψε 25.01 και είχε ήδη καταρρίψει το… αραχνιασμένο πανελλήνιο ρεκόρ κορασίδων (25.03) που άνηκε στην Μαρίνα Βαρσαμίδου.

Στον προκριματικό αν και με άγχος σημείωσε 25.48 και στον τελικό τα έδωσε όλα. Την επίδοση την είχε στα πόδια της, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να το πιστέψει και έτσι έγινε.

«Η εμπειρία ήταν πραγματικά απίθανη, η αλήθεια είναι ότι στον προκριματικό υπήρχε πολύ άγχος αλλά στον τελικό επικεντρώθηκα στο να απολαύσω την κούρσα και να δημιουργήσω αναμνήσεις, το ρεκόρ ένιωθα ότι ήταν στις δυνατότητες μου και αυτό μου έλεγε και ο προπονητής μου απλά έπρεπε να το πιστέψω», δήλωσε στο Sportsfeed η αθλήτρια του Λάζαρου Τοσίδη και πρόσθεσε: «Πραγματικά στην αρχή δεν το πίστευα, είδα το αναλογικό, τον ανεπίσημο χρόνο, να γράφει 25.02 και ευχόμουν να ήταν όντως αυτός ο χρόνος. Παρόλα αυτά ήδη με είχαν πιάσει τα κλάματα. Αφιερώνω το ρεκόρ στον προπονητή μου, την οικογένειά μου και τον στενό μου κύκλο». Εκτός από τα 200μ, αγωνίστηκε και στα τελικά των 60μ καταλαμβάνοντας την 9η θέση με ατομικό ρεκόρ 7.71 (είχε 7.75).

Πως ξεκίνησαν όλα

Με παρακίνηση ενός γυμναστή, η Βεατρίκη αποφάσισε να φορέσει σπάιξ στην ηλικία των 7 ετών και έκτοτε λάτρεψε τα σπριντ…

«Ξεκίνησα από την πρώτη δημοτικού διότι μου ήρθε η πρόταση από έναν γυμναστή που διέκρινε τις δυνατότητες στο σώμα μου. Στα σπριντ μου αρέσει η αδρεναλίνη που έχουν αυτά τα 25 δευτερόλεπτα και το γεγονός ότι στην κούρσα δεν προλαβαίνεις να πέφτεις, το σώμα λειτουργεί από ένστικτο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης έχει καταφέρει να συνδυάσει άριστα τις μαθητικές της υποχρεώσεις με τον στίβο: «Είναι δύσκολο να συνδυάζω σχολείο και αθλητισμό αλλά πάνω από όλα χρειάζεται πρόγραμμα και καλή συνεργασία με τον προπονητή, κάτι που το έχω καταφέρει».

Δίπλα της έχει πάντα την οικογένειά και τους συγγενείς που την στηρίζουν σε Ελλάδα και Κένυα. Παράλληλα με τον στίβο τα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνουν και την ιατρική καθώς θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρας της, ο οποίος είναι διακεκριμένος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννημένος στο Κιμέντε της Κένυας, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ναϊρόμπι, ο Σαμουήλ Ντούγκου ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1967 καθώς έγινε δεκτός με υποτροφία στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Μια βδομάδα μετά την άφιξή του στη χώρα μας όμως, το πραξικόπημα και η δικτατορία έβαλαν προσωρινό «φρένο» στα όνειρά του.

Ολοκληρώνοντας τις εκκλησιαστικές σπουδές του, το 1970 δε συνέχισε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Τον γοήτευε η νομική, ολοκλήρωσε την ιατρική και πήρε εξειδίκευση στην ιατροδικαστική.

Στο μεταξύ παντρεύτηκε Ελληνίδα και αποφάσισε να μείνει στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη δημιουργώντας οικογένεια.

Έκανε τρία παιδιά, ένα από αυτά, η Βεατρική, κατάφερε να κλέψει από τη δόξα του διακεκριμένου μπαμπά σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ με την ίδια να μην ξεχνά την καταγωγή της.

«Έχω επαφή με τους συγγενείς μου στην Κένυα και με στηρίζουν, είμαι περήφανη για την καταγωγή μου και για τη ζωή που έχω εδώ. Στο μέλλον επιδιώκω να περάσω ιατρική νευρολογία συγκεκριμένα όπως ο πατέρας μου και να εργαστώ στο ερευνητικό τομέα πιο πολύ και λιγότερο στον πρακτικό».

Η Ντούγκου πέρσι αγωνίστηκε πρώτη φορά με το εθνόσημο στο βαλκανικό Κ18 και στο ευρωπαϊκό στην Ιερουσαλήμ και φέτος θα επιδιώξει γρήγορες κούρσες και στην κατηγορία των νεανίδων.

«Έχω προσδοκίες και υψηλούς στόχους για τη συνέχεια. Στον ανοιχτό στίβο θα επικεντρωθώ στο αγώνισμα των 200μ κυρίως και μεγάλος στόχος είναι η συμμετοχή μου στο ευρωπαϊκό Κ20».

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial