Αναζητούν χάπια ιωδίου και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης-«Καμπανάκι» ΦΣΘ για ελλείψεις φαρμάκων

Έντονη φαίνεται πως είναι η ζήτηση για τα χάπια ιωδίου από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης οι οποίοι μετά την ρωσική επίθεση που δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στην Ουκρανία σπεύδουν στα φαρμακεία της πόλης για να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, τέτοια σκευάσματα στα φαρμακεία και γενικότερα στην ελληνική αγορά τονίζει στο ThessToday.gr ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές εξηγώντας ότι ακόμη και να κυκλοφορούσαν τα αποθέματα θα ήταν ελάχιστα ενώ θα προορίζονταν για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες παθήσεις και συνταγογραφούνται από τους ειδικούς. «Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος καθησυχάζουμε τους πολίτες τονίζοντας ότι τα χάπια ιωδίου δεν αποτελούν χάπια ευρείας κατανάλωσης και δεν κυκλοφορούν στην αγορά. Δεν χρειάζεται πανικός και δεν κρίνεται αυτήν τη στιγμή αναγκαίο να ληφθούν από τους πολίτες. Φυσικά, αν αποφασισθεί η χορήγησή τους θα είναι με απόφαση και συγκεκριμένες οδηγίες τους κράτους και όχι με απόφαση των φαρμακοποιών, ούτε μπορεί ο κάθε πολίτης να το ζητάει στα φαρμακεία», τόνισε ο κ. Κιοσές.

Σχολιάζοντας τη δράση των χαπιών ιωδίου ανέφερε ότι είναι πολύ μικρή συγκριτικά με το «πυρηνικό χτύπημα» που επιχειρούμε να προφυλάξουμε. «Μπορεί στην αγορά να κυκλοφορούν κάποια σκευάσματα ιωδίου με μικρή περιεκτικότητα, η περιεκτικότητα όμως που χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη. Τα συγκεκριμένα χάπια προστατεύουν τον θυροειδή σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας. Αν μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς. Η μεγάλη κατανάλωση βέβαια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον θυροειδή και προφανώς φέρει και κάποιες παρενέργειας», εξήγησε ο κ. Κιοσές.

Ελλείψεις φαρμάκων

Για δυσλειτουργίες στην φαρμακευτική αγορά και σοβαρές ελλείψεις σε όλων των ειδών φάρμακα έκανε λόγο ο κ. Κιοσές ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις τωρινές συνθήκες ωστόσο να κάνουν το έργο των φαρμακοποιών ακόμη πιο δύσκολο. «Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αδειάζουν τα φαρμακεία. Ελλείψεις υπάρχουν σε φάρμακα όπως για τον καρκίνο, για το σάκχαρο, για την πίεση. Ελπίδα όλων των φαρμακοποιών-συμβούλων και πλέον φαρμακοποιών-αναζητητών φαρμάκων είναι να βρει ο κάθε ασθενής το φάρμακο την ώρα που το έχει ανάγκη και όχι να περιμένει μερικές ημέρες. Η Ελλάδα δεν έχει τις ποσότητες φαρμάκων που χρειάζεται με τον κίνδυνο να επικρατήσουν χειρότερες καταστάσεις αν η πολιτεία δεν σταματήσει να τα αντιμετωπίζει ως απλό αγαθό με κέρδος. Το φάρμακο είναι αναμφίβολα κοινωνικό αγαθό», επισήμανε.

Σημειώνεται επίσης ότι οι φαρμακοποιοί αναμένουν από τον Εθνικό Οργανισμό  Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ενεργοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο την ειδική πλατφόρμα ώστε να καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις ελλείψεις των φαρμάκων.

Τετραπλάσιες αυξήσεις στα φάρμακα

Τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται και πληρώνει ο πολίτης με δικά του αποκλειστικά έξοδα έχουν υποστεί αύξηση εδώ και καιρό. «Οι τιμές των φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης έχουν τριπλασιαστεί έως τετραπλασιαστεί μέσα σε 2 χρόνια ενώ οι τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχουν υποστεί τετραπλάσια μείωση. Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι αναμενόμενες όταν παρατηρούν ότι ένα φάρμακο πριν από 2 χρόνια κόστιζε 0,70 λεπτά ενώ σήμερα καλείται να πληρώσει 2,50 ευρώ», δήλωσε.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial