Η «παγωμένη κόλαση» της Μαριούπολης – Οι δυσκολίες του ρωσικού στρατού και η «αντεπίθεση» των Ουκρανών

Αποκλεισμένοι 100.000 άνθρωποι στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς πόλη – 121 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής λόγω του πολέμου

Έναν σχεδόν μήνα με τη εισβολή στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός δεν έχει κυριεύσει παρά μόλις μια μεγάλη πόλη, αν και έχει περικυκλώσει αρκετές άλλες. Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, κάπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι και υπομένουν συνεχείς βομβαρδισμούς. Στη χώρα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 121 παιδιά, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι άλλα 167 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Η προσφορά του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί διμερώς με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν «συμβιβασμοί», που θα αφορούν μεταξύ άλλων τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρέμενε νεκρό γράμμα χθες, πάντως οι ρώσοι ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία «πιο ενεργητική, πιο ουσιαστική», σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο κ. Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους αναμένεται σήμερα στα κοινοβούλια της Ιαπωνίας και της Γαλλίας, πρελούδιο του τέλους της εβδομάδας με εντατική διπλωματική δραστηριότητα: αύριο Πέμπτη, έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή, οι δυτικοί συναντώνται στις Βρυξέλλες, στις συνόδους του NATO, της G7 και της ΕΕ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται «νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει μεθαύριο Παρασκευή στην Πολωνία, χώρα που έχει υποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των 3,5 εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων.

Ο κ. Μπάιντεν, που αναχωρεί σήμερα για τη Γηραιά Ήπειρο, θα εργαστεί επίσης «μαζί με τους συμμάχους για μακροπρόθεσμες αναπροσαρμογές» όσον αφορά την παρουσία του NATO στην ανατολική Ευρώπη», όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θα αποκλειστεί η Ρωσία από διεθνείς οργανισμούς; «Για το ζήτημα της G20, θα πω μόνο τούτο: θεωρούμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν έχει συμβεί τίποτε στους διεθνείς οργανισμούς και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», είπε οκ. Σάλιβαν. «Όμως σε ό,τι αφορά συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις, θα θέλαμε να διαβουλευτούμε με τους συμμάχους μας και με τους εταίρους μας σε αυτούς, προτού εκφραστούμε».

«Παγωμένη κόλαση»

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη, πόλη κατά πλειονότητα ρωσόφωνων κατοίκων, σε στρατηγική θέση ανάμεσα στην Κριμαία (νότια), που κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και την περιοχή όπου βρίσκεται η αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ (ανατολικά), βομβαρδίζεται εδώ κι εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. Έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δεν δημοσιοποίησε απολογισμό των θυμάτων.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες το πρωί από την αμερικανική εταιρεία Maxar και έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν την καταστροφή σε συνοικίες της πόλης, σε πολιτικές υποδομές, σε εργοστάσια.

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που όπως είπε παρατηρεί η Ουάσινγκτον «τις τελευταίες 24 ώρες».

Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξανέστη χθες Τρίτη εναντίον του «παράλογου» πολέμου, που είναι «αδύνατο να οδηγήσει σε νίκη» και τόνισε πως «ακόμη κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη προς πόλη, δρόμο προς δρόμο, σπίτι προς σπίτι».

Ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν στην αρχή της εβδομάδας να βομβαρδίζουν άλλες ρωσικές πόλεις: το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό, τη Μικολάιφ, την Τσερνιγκίβ…

Στο Κίεβο, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας υποτίθεται πως επρόκειτο να αρθεί σήμερα, η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων έμοιαζε να έχει σταματήσει.

Και ο πληθυσμός, μεγάλο μέρος των 3,5 εκατ. του οποίου έχει φύγει, περίμενε, με άγχος αλλά και αποφασιστικότητα, την επικείμενη έφοδο του ρωσικού στρατού. Στο δυτικό, στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, σε σχεδόν κάθε διασταύρωση βλέπει κανείς οχυρές θέσεις με αμμόσακους και αντιαρματικά εμπόδια.

Μετά το πλήγμα την Κυριακή το βράδυ με ρωσικό πύραυλο εναντίον εμπορικού κέντρου του Κιέβου, όπου ήταν κρυμμένα σύμφωνα με τη Μόσχα πυρομαχικά και πυροβόλα, εντείνεται ο φόβος για τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκοπευτικά και καμικάζι, καθώς και για τις φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να αποκαλύψουν ουκρανικές θέσεις.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον ακινήτου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στο βορειοδυτικό Κίεβο, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Συνολικά 228 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα αφότου άρχισε η ρωσική επίθεση.

Οι βομβαρδισμοί ήταν ιδιαίτερα εντατικοί χθες σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο και μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη σε διάφορα προάστια, από το Ιρπίν ως το Γκοστομέλ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολεξάντρ Πάβλιουκ.

Αντεπίθεση – Τα προβλήματα του ρωσικού στρατού

Στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκεται η μόνη μεγάλη πόλη που ελέγχουν, η Χερσώνα, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν προς τα δυτικά και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν έχουν προελάσει γύρω από τη Μικολάιφ.

Το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκεται σε ρωσικό κλοιό από πολλές πλευρές και σε μεγάλους άξονες, αλλά δεν είναι εντελώς περικυκλωμένη.

Οι Ουκρανοί «έχουν περάσει πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι στο CNN, «καταδιώκουν και απωθούν τους Ρώσους» από περιοχές που κατείχαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα επιμελητείας, ανεφοδιασμού, συντονισμού, διοίκησης, επικοινωνίας, ενώ «δεν έχει καταφέρει» να επιτύχει πολλούς από τους στόχους του.

Οι αμερικανοί διατείνονται ότι η ισορροπία δύναμης έχει μεταβληθεί. Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε χθες βράδυ ότι «για πρώτη φορά» οι Ρώσοι είδαν να πέφτει «κάτω από το 90%» το επίπεδο της μάχιμης δύναμης που είχαν συγκεντρώσει στη Λευκορωσία και στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, σημείωσε ότι οι απώλειες 10% της ρωσικής εκστρατευτικής δύναμης (νεκροί και τραυματίες) προσκόπτουν τη δυνατότητά της να επιχειρεί.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Ρωσία εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις της μπροστά στην αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια απελπισμένη προσπάθεια των Ρώσων να ανακτήσουν την ορμή τους», υποστήριζε στις αρχές της εβδομάδας αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ουάσινγκτον, που εκφράζει ανησυχία για την ενδεχόμενη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία, «δεν διαπιστώνουν» πως υπήρξε στρατιωτικός ανεφοδιασμός από το Πεκίνο στη Μόσχα μετά τη συνδιάλεξη του Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν χθες βράδυ.

Στο πεδίο της ενημέρωσης, η Google άρχισε διακριτικά να αποσύρει το προσωπικό της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Η πλατφόρμα YouTube, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με τη μηχανή αναζήτησης, έθεσε υπό αναστολή κανάλι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφό της που συμβουλεύτηκε το ίδιο πρακτορείο, κατά το οποίο υπάρχει πλέον κίνδυνος να απαγορευτεί με τη σειρά της στη Ρωσία.

Ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τη Δευτέρα τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, προσάπτοντάς τους «εξτρεμισμό», την ώρα που η Μόσχα επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο εν μέσω της επίθεσης στην Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial