Περισσότερα από 100 έργα τα οποία θα αλλάξουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης υλοποιεί με προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με οκτώ δήμους, με «κορωνίδα» το Μητροπολιτικό Πάρκο, στον δήμο Παύλου Μελά.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε παρουσία οκτώ δημάρχων μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα την αντιπεριφερειάρχη, Βούλα Πατουλίδου καθώς και συμβούλους της Περιφέρειας παρουσιάστηκε το μοντέλο της «Μητροπολιτικής Διοίκησης» στη Θεσσαλονίκη.
Αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι κατά τις τοποθετήσεις τους εξήραν την άρτια συνεργασία Περιφέρειας – Δήμων, έθεσαν ως κοινό στόχο τη ριζική αλλαγή που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αναφέρουν τα εξής:
Έξι έργα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 12,8 εκατ. ευρώ.
Δύο έργα στον Δήμο Δέλτα – Καλοχώρ με προϋπολογισμό 444,2 χιλιάδες ευρώ.
Δεκαοκτώ έργα στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης με προϋπολογισμό 13,3 εκατ. ευρώ.
Οκτώ έργα στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου με προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ.
Έντεκα έργα στον Δήμο Παύλου Μελά με προϋπολογισμό 18, 4 εκατ. ευρώ..
Δέκα έργα στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών με προϋπολογισμό 19,4 εκατ. ευρώ.
Συνολικά 22 έργα στον Δήμο Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 9,4 εκατ. ευρώ.
Οκτώ έργα στον δήμος Πυλαία – Χορτιάτη με προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ.
Δεκαεννιά έργα στον Δήμο Καλαμαριάς με προϋπολογισμό 13,8 εκατ. ευρώ.
Συνολικά 22 έργα άλλων φορέων με προϋπολογισμό 11,9 εκατ. ευρώ.
Τον λόγο αρχικά πήρε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, η οποία τόνισε ότι «στόχος όλων είναι να βελτιώσουμε όλοι μαζί τη ζωή μας στην πόλη και για το σήμερα και για το αύριο».
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον ίδιο να επισημαίνει: «Ήταν η πρώτη φορά που οι δήμοι και η ΠΚΜ κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό σχέδιο. Νιώθουμε δικαιωμένοι και ότι πήραμε τη σωστή απόφαση».
Παράλληλα ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε τη χαρά του για την άριστη συνεργασία τόσο με τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και με εκείνους εκτός Θεσσαλονίκης. «Η ΠΚΜ αποτελεί πρότυπο στη συνεργασία. Η συνεργασία με τους 38 δήμους της Περιφέρειας είναι άριστη και αυτό αναγνωρίζεται από θεσμούς, φορείς και από δήμους που δεν ανήκουν στην Περιφέρεια και ενδεχομένως ζηλεύουν ιδιαίτερα που έχουμε αυτή την καλή συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία τον λόγο πήραν οι δήμαρχοι, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Η Θεσσαλονίκη έχει επιτέλους μια ατζέντα πόλης που ξεκινά με τα μεγάλα έργα και τις μεγάλες υποδομές, αλλά υπάρχουν και πολλά που κάνουμε από κοινού, όπως το θαλάσσιο αστικό μέτωπο, η ανάπλαση της ΔΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλες αναπλάσεις. «Αναμένονται έργα για την παλιά παραλία, την πλατεία Αριστοτέλους, την πλατεία Διοικητηρίου, τη Νέα Τούμπα», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζέρβας χαρακτήρισε επίσης τη Θεσσαλονίκης ως «σημαντικό πόλο έλξης για τον πολίτη, τον επισκέπτη και τον επενδυτή» και σημείωσε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε για να έχουμε τις καλύτερες υποδομές και συνθήκες. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».
Δήμαρχος Μενεμένης – Αμπελοκήπων: «Ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σε τέτοιο βαθμό η μέγιστη ομοθυμία και σύμπνοια για την εφαρμογή προγραμμάτων στην ΠΚΜ και ειδικότερα στους δήμους. Θεωρώ ότι οι ρυθμοί των έργων είναι καλοί, όμως πρέπει να τρέξουμε, διότι πλησιάζουν του χρόνου οι εκλογές», δήλωσε ο Λάζαρος Κυρίζογλου.
Δήμαρχος Καλαμαριάς: «Ειδικά εμείς οι νέοι δήμαρχοι είχαμε ανάγκη να κάνουμε συνεργασίες. Πρέπει ο καθένας μας να μειώνει όσο μπορεί την γραφειοκρατία. Αυτό που γίνεται στο μητροπολιτικό πάρκο είναι ένα σημαντικό έργο και ελπίζουμε σειρά να πάρει και το στρατόπεδο Κόδρα. Φτιάξαμε πολλά πάρκα σε γειτονιές και πάρκα τσέπης, ενώ αναμένεται και η ανάπλαση στο Βότση – Κηφισιά για να μετατραπεί σε σύγχρονη γειτονιά», δήλωσε ο Γιάννης Δαρδαμανέλης.
Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών: «Θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο τολμηρά, πιο δυνατά και ίσως να αψηφήσουμε τα προβλήματα ή τις λάθος νοοτροπίες. Είναι ευλογία αυτό το πρόγραμμα με στόχο τον πρασινισμό της πόλης. Οι μελέτες συνδέουν άρρηκτα το προσδόκιμο ηλικίας με το περιβάλλον», ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει «να ξεφύγουμε από τον τα μικρά – μικρομεσαία έργα».
«Αυτά τα προγράμματα πρέπει να είναι για μεγάλες παρεμβάσεις. Καλύψαμε τα μικρομεσαίου έργα, τα πάρκα τις πλατείες, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε οι δήμαρχοι και να πάμε σε 10 – 15 μεγάλα έργα της πόλης για να αλλάξουμε τη γενική εικόνα της πόλης», τόνισε ο ίδιος.
Δήμαρχος Παύλου Μελά: «Τέλη 2023 το Μητροπολιτικό Πάρκο»
Την αισιοδοξία ότι τέλη του επόμενου έτους θα ανοίξουν οι πόρτες του Μητροπολιτικού Πάρκου εξέφρασε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, με τον ίδιο να υπογραμμίζει την ταχεία πορεία των εργασιών.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο θεωρείται συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- πρότζεκτ του τρέχουσας περιόδου, δεδομένου ότι αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων.
Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι η «ναυαρχίδα» των έργων, ενώ κάλεσε από την πολιτεία να πληρώνει εγκαίρως τον εργολάβο ώστε να μην προκύψουν καθυστερήσεις.
Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου: «Μας δυσκολεύει η δυσοσμία»
Μετά τον δήμαρχο Παύλου Μελά τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, ο οποίος έθιξε το ζήτημα της δυσοσμίας. «Καρφιά» προς τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) εκτόξευσε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Είναι ευχή και κατάρα το ότι συνορεύουμε με τα ΕΛΠΕ. Υπάρχουν προβλήματα με τη δυσοσμία, έγινε έρευνα, αλλά οφείλουμε να ελέγξουμε στην πράξη και να δούμε αν απέδωσαν οι κινήσεις που σημειώθηκαν. Η τοπική κοινωνία θέλει απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανδαλιανός, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ύπαρξη των ΕΛΠΕ δημιουργεί θέσεις επιχειρήσεων στην περιοχή.
Για το θέμα της δυσοσμίας τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Δέλτα κ. Γιάννης Ιωαννίδης τονίζοντας πως «η βιομηχανική ανάπτυξη δεν συνοδεύονταν από περιβαλλοντικές ρυθμίσεις» και ότι «πρέπει να αυστηριοποιηθουν οι έλεγχοι».
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη εκπρόσωπος του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, επειδή ο δήμαρχος δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Διαγωνισμός για τους πολίτες
Στο τέλος της συνέντευξης τονίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με τα έργα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Ο νικητής που θα έχει την καλύτερη φωτογραφία με κάποιο υλοποιημένο έργο, θα κερδίσει ένα ηλεκτρονικό πατίνι, ένα κινητό τηλέφωνο και ένα τάμπλετ.
Πηγή: thesstoday.gr