Παιδική ηπατίτιδα: Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς εν μέσω ανησυχίας για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν καταγραφεί διεθνώς δεν έχουν καμία σχέση με τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αλλά ούτε και σε long covid. «Θα το είχαμε διαπιστώσει», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «φαίνεται επιδημιολογικά να μην σχετίζεται καθόλου με τον κορονοϊό ούτε με το εμβόλιο».

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης μιλώντας σήμερα στο MEGA, «έχει επιδημιολογικό χαρακτήρα ιογενούς μολυσματικής ηπατίτιδας και όχι τροφογενούς (είτε από νερό, ή τρόφιμο) και ψάχνουμε να βρούμε τον αίτιο. Υπάρχει υποψία για κάποιον αδενοϊό».

Και υπογράμμισε:

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορονοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλωθεί σε 70 με 80 παιδιά».

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα παιδικής ηπατίτιδας

Σύμφωνα με τον καθηγητή:

«Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, ή σύμπτωμα, είναι υπέρχρωση των ούρων, τα ούρα γίνονται σαν κονιάκ, βαθύ σκούρο κόκκινο, λόγω των διαταραχών στη χολή και της ηπατικής λειτουργίας».

Παιδική ηπατίτιδα: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ο καθηγητής καθησύχασε τους γονείς, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα δεν πρέπει να τρομάζουν αλλά συνέστησε κάποια μέτρα προστασίας.

«Να μην τρομάζουν οι γονείς στην Ελλάδα, θα πρέπει να κρατούν τα βασικά μέτρα υγιεινής (πλύσιμο χεριών, καλή υγιεινή στα τρόφιμα, κλπ). Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α, από αυτά πρέπει να προσέχουν.»

Μπορεί να κολλήσει το ένα παιδί το άλλο; «Αν είναι αδενοϊός, ναι, μεταδίδεται» απάντησε ο κ. Τζανάκης.

Ποιες χώρες έχουν κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC.

«Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial