Η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο σε Βουλγαρία και Πολωνία
Επικίνδυνα κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τη ρωσική πλευρά να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, ενώ χώρες της Δύσης στέλνουν όπλα στο Κίεβο. «Κανείς στον κόσμο δεν είναι ασφαλής μετά τις απειλές στους πυρηνικούς σταθμούς», τονίζει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επέκρινε χθες Τρίτη την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί επαπειλούμενου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν αποκλείται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία).
«Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση προχθές Δευτέρα ο επικεφαλής, της ρωσικής διπλωματίας είπε πως ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν μπορεί να υποτιμάται. Ο Σεργκέι Λαβρόφ συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε πως «κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής» μετά τις ρωσικές απειλές προς τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς. Στο νυχτερινό του διάγγελμα κάλεσε για μεγαλύτερο «παγκόσμιο έλεγχο» στην πυρηνική τεχνολογία των Ρώσων.
«Πιστεύω πως έπειτα από όλα όσα έκανε ο ρωσικός στρατός στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής γνωρίζοντας πόσες πυρηνικές εγκαταστάσεις και πυρηνικά όπλα και σχετικές τεχνολογίες έχει στη διάθεσή του το ρωσικό κράτος», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Αν η Ρωσία έχει ξεχάσει τι συνέβη στο Τσερνόμπιλ, αυτό σημαίνει πως χρειάζεται μεγαλύτερος παγκόσμιος έλεγχος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας και στην πυρηνική τεχνολογία της».
Στέλνει όπλα η Δύση
Η Γερμανία αποφάσισε να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, μια απόφαση που χαιρέτισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους.
«Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών», δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους σε συστήματα πυροβολικού.
Πρόκειται για καμπή στην ως τώρα επιφυλακτική προσέγγιση του Βερολίνου ως προς την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα Caesar, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Η Βρετανία θα προμηθεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.
Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.
Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες.
Η Γερμανία –όπου κατασκευάζονται– θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά.
Και η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενημέρωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση. Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει.
Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου «άμεσα». Η Αυστραλία ήταν ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία) για να συζητηθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού.
Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο σε Βουλγαρία και Πολωνία
Στο μεταξύ, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη (27/4), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.
Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.
Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.
Νωρίτερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ενημερώσει την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.
Από την πλευρά της, η πολωνική εταιρεία προαναγγέλλει πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Πηγή: newsbeast.gr