«Τρέχουν» για να σώσουν και να αξιοποιήσουν τα Λουτρά Θέρμης

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ιαματικές πηγές που στο παρελθόν γνώρισαν άνθιση και σήμερα «ρημάζουν» – Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δήμοι Θέρμης και Θεσσαλονίκης

 «Τρέχουν» για να σώσουν και να αξιοποιήσουν τα Λουτρά Θέρμης

Με υψηλές ταχύτητες «τρέχουν» στο δήμο Θεσσαλονίκης το ζήτημα της αξιοποίησης των Λουτρών Θέρμης που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, καθώς πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα και αν δεν ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών μέχρι τα τέλη Ιουνίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να… αλλάξουν χέρια και η διαχείρισή τους να περάσει στην εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος», κάτι σαν το «ΤΑΙΠΕΔ των Ιαματικών πηγών» όπως λένε χαρακτηριστικά οι αυτοδιοικητικοί σύμφωνα με την κείμενη διαδικασία. Τα ιαματικά λουτρά της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στον δήμο Θέρμης και που στο παρελθόν γνώρισαν μεγάλες δόξες και ιδιαίτερη άνθιση λόγω των ευεργετικών συστατικών των νερών τους, τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζουν την απόλυτη αδιαφορία και οι εγκαταστάσεις θυμίζουν «λουτροπόλη φάντασμα» την ώρα που το ενδιαφέρον επενδυτών για εκμετάλλευση τους παραμένει διαχρονικό και έντονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στην λίστα των επενδυτών που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν εκεί, τελευταία προστέθηκε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Αυστρία. Στο παρελθόν είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και άλλοι επενδυτές, μεταξύ άλλων και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μάλιστα «έτρεξε» στο παρελθόν και σχετική μελέτη για την αξιοποίησή τους, την οποία είχε παραδώσει στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο η αξιοποίηση των λουτρικών εγκαταστάσεων και των ιαματικών πηγών δεν προχώρησε. Μεταξύ άλλων, τα σχέδια των ενδιαφερομένων περιλαμβάνουν την κατασκευή πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων, κέντρων αποκατάστασης, οίκων ευγηρίας, κέντρων περιποίησης κ.ά.

Μνημόνιο συνεργασίας

Πρόθεση της διοίκησης του κεντρικού δήμου και του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι η αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού αυτού πόρου. Ο κ. Ζέρβας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δώσει εντολή προς τις υπηρεσίες του δήμου να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να συνταχθεί σχετική μελέτη, βάσει της οποίας θα επιτευχθεί η αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Θέρμης, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται τα Λουτρά, συμμάχησαν υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο εγκρίθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι η αποκατάσταση και επαναλειτουργία των ιαματικών Λουτρών Θέρμης, καθώς και η συνολική αναβάθμιση του ακινήτου στο οποίο βρίσκονται τα λουτρά. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» πριν λίγες ημέρες ζητήθηκε από την Νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης την νομιμότητα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση και του μνημονίου συνεργασίας των δύο δήμων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν ή μπορεί να προκύψουν στην πορεία.

loytra-thermis1.jpeg

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Ο χρόνος για την αξιοποίηση των Λουτρών με δυνατό «brand name» που σήμερα ωστόσο ρημάζουν, μετρά αντίστροφα, καθώς εάν βάσει του νόμου Ν.4875/2021 δεν υπάρξει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση δέσμευση για αξιοποίηση, αναβάθμιση, αποκατάσταση των κτιρίων και επαναλειτουργία των Ιαματικών Πηγών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, τότε τα Λουτρά Θέρμης θα περάσουν αυτοδίκαια στην κυριότητα της εταιρείας του δημοσίου «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρία» η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την αξιοποίηση τέτοιων πηγών που παραμένουν αναξιοποίητες για δεκαετίες ολόκληρες σε κάθε γωνιά της χώρας, στις περισσότερες περιπτώσεις με ευθύνη των ίδιων των διοικήσεων των δήμων.

Τα Λουτρά Θέρμης, γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση στο παρελθόν, ωστόσο σταμάτησαν να λειτουργούν το 2009. Οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε μία καταπράσινη έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης ρημάζουν και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ μία περιοχή, που θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης για επενδυτές και εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει εγκαταλειφθεί. Οι τρούλοι των εγκαταστάσεων είναι έτοιμοι να πέσουν, οι πισίνες και τα αποδυτήρια έχουν εμφανή τα σημάδια του χρόνου, της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας. «Ο ιαματικός τουρισμός είναι στοιχείο που μπορεί να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν και να προσφέρει νέα εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας. Και βέβαια όλα αυτά σε συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα και σε συνεργασία με κάθε πιθανό επενδυτή. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα της πόλης, κάθε ευκαιρία που έχει αυτός ο τόπος αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη και προοπτική» είχε δηλώσει στη «ΜτΚ» ένα μήνα μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, τον Οκτώβριο 2019, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

loutra-thermis2.jpeg

Αναβάθμιση και αξιοποίηση

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος τα Λουτρά Θέρμης «αποτελούν έναν πλουτοπαραγωγικό πόρο για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που τα τελευταία πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητος. Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι και μάλιστα άμεσα για την αναβάθμιση του χώρου και την αξιοποίησή του μέσω ιδιώτη. Στο παρελθόν ενδιαφέρθηκαν πολλοί επιχειρηματίες. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει οι πηγές είναι πολύ ποιοτικές και καλύτερες από άλλες στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μήτρου, τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης που «τρέχει» τις σχετικές διαδικασίες αναφέρει ότι «βάσει του νέου νόμου θα πρέπει να υπάρχει απόφαση πολιτικού οργάνου για αξιοποίηση των πηγών μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Χρονικά δίνεται περιθώριο τεσσάρων ετών για την εκπόνηση της μελέτης και του σχετικού business plan και αφού ολοκληρωθούν αυτά, άλλων έξι ετών για να γίνουν οι επενδύσεις» σχολιάζει ο κ. Μήτρου εκφράζοντας την πρόθεση να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σημειώνεται, πως οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, μέχρι τη δεκαετία του ’80, οπότε και το κράτος στράφηκε στο μαζικό τουρισμό, τον ήλιο και τη θάλασσα. Είναι ενδεικτικό πως ενώ το 2010 τα ετήσια εισιτήρια που κόπηκαν ανέρχονταν σε 2.500.000, το 2011 περιορίστηκαν στα 900.000 και έκτοτε μέχρι σήμερα έχουν «κολλήσει» σε αυτόν τον αριθμό.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial