Ένα ανηφορικό ράλι τρέχουν οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από ανεξάρτητες αρχές, αλλά και τα όσα αποκαλύπτουν άνθρωποι της αγοράς.
Οι ανατιμήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι καθημερινές ακόμα και σε βασικά προϊόντα. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αυτές έχουν γίνει μαζικότερες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται καθημερινά ο οικογενειακός προϋπολογισμός και οι καταναλωτές σε ορισμένες περιπτώσεις να στερούνται πλέον και τα απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.
Το καρότσι του σούπερ μάρκετ τείνει να γίνει ακριβότερο μεταφορικό μέσο και από το… αυτοκίνητο, αν και η βενζίνη σκαρφαλώνει μέρα με τη μέρα σε απαγορευτικά επίπεδα για τον μέσο καταναλωτή. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στις λαϊκές αγορές λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, το οποίο μετακυλίεται στο τραπέζι της νοικοκυράς.
Σύμφωνα με το δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Απρίλιο, οι κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση των δεικτών με τον Μάρτιο 2022 και τις επιπτώσεις τους στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι οι εξής: Ψωμί: 5%, Μοσχάρι: 6,4%, Χοιρινό: 6,5%, Αρνί και κατσίκι: 20,7%, Πουλερικά: 8%, Γάλα νωπό πλήρες: 4%, Γιαούρτι: 5,5%, Τυριά: 2%, Αυγά: 3,9%, Έλαια και λίπη: 1,1%, Λαχανικά νωπά: 2,7%, Λαχανικά κατεψυγμένα: 4,6%, Καφές: 2,6%.
Αν ανατρέξουμε και στη σύγκριση με τον Απρίλιο 2021, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι συντριπτικές. Συγκεκριμένα, οι μεταβολές των τιμών είναι οι εξής: Ψωμί και δημητριακά: 10,0%, Κρέατα: (γενικά) 14,1%, Ψάρια: (γενικά) 3,2%, Γαλακτοκομικά και αυγά: 11,7%, Έλαια και λίπη: 22,0 %, Φρούτα νωπά: 8,6 %, Λαχανικά (γενικά) 13,8%, Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά: 3,4%, Λοιπά τρόφιμα: 5,6%, Καφές-κακάο-τσάι: 7,1%, Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων: 3,8%.
Η εφημερίδα «Realnews» στο κυριακάτικο φύλλο της δημοσίευσε μια νέα λίστα ακρίβειας αναφορικά με τις ανατιμήσεις που περιμένουμε το επόμενο διάστημα. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα προϊόντα: Σπορέλαια 50%, χαρτικά 15%-25%, μαργαρίνες 20%, ελαιόλαδο 20%, αραβοσιτέλαιο 10%-18%, κρουασάν 9%-20%, τυριά 4%-17%, ψωμί 8%, ξινό νερό έως 16%, καφές φίλτρου 17%, ελληνικός καφές 13%, έτοιμα φαγητά 5%-13%, φρέσκοι χυμοί και τσάι 2,5%-12%, κατεψυγμένες πατάτες 10%, γάλα 5%-9%, μπισκότα 8%, απορρυπαντικά 5%-8%, γιαούρτι 6%-7%, βούτυρο 5%-6%, σαλάτες 6%, σαμπουάν 6%, κρασιά 4%-6%, ρεβίθια 5%, αλάτι 5%, κονσέρβες 5%, δημητριακά 5%, αυγά 4,5% κατά μέσο όρο, παξιμάδια 4,5% και κρέμες γάλακτος 1,5%. Η εφημερίδα εφιστά, ωστόσο, την προσοχή ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
Εκτός όμως από τους καταναλωτές, με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται και οι ίδιες οι εταιρείες που παρασκευάζουν και συσκευάζουν τα προϊόντα. Άνθρωποι της αγοράς, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», υποστηρίζουν ότι οι προμηθευτές τους έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 70%. Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος: «Από τις αρχές του έτους ο προμηθευτής γυάλινων μπουκαλιών έχει αυξήσει τις τιμές κατά 70% συνολικά».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας οσπρίων «3άλφα», Κωνσταντίνος Καραγεωργίου, υποστηρίζει: «Η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, οι οποίες αποτελούν το 70% του συνολικού κόστους, μας οδήγησαν σε ανατιμήσεις της τάξεως του 6%». Τέλος, ο πρόεδρος της εταιρείας Τρικαλινός, Ζαφείρης Τρικαλινός, τονίζει μεταξύ άλλων: «Δεν βρίσκουμε τους τύπους χαρτοκιβωτίων που χρησιμοποιούσαμε τα προηγούμενα χρόνια».
Όπως γίνεται αντιληπτό με όλα τα παραπάνω, τα αποτελέσματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά και τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών, περιγράφουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί τόσο στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων όσο και στην τσέπη των καταναλωτών. Πρόκειται για μια κατάσταση που χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις ουσίας αντί για πυροτεχνήματα που μόνο στόχο έχουν τη συσπείρωση των κομματικών μηχανισμών, που αποτελούν τη μοναδική επαφή των κυβερνήσεων με την κοινωνία.
Πηγή: zougla.gr