Ο τουρμπές, το μέρος που άνοιξε ξανά τις πύλες του, αλλά και ο περιβόητος δράκος του Σέιχ Σου
Από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην Θεσσαλονίκη το δάσος του Σειχ Σου «νερό του Σείχη» (τουρκ. Șeyh su) πήρε την ονομασία του από την βρύση που υπήρχε σε μουσουλμανικό τουρμπέ της περιοχής.
Ο τουρμπές προέρχεται από τον τουρκικό όρο türbe, που μεταφράζεται στα ελληνικά ως τάφος, τύμβος και αναφέρεται σε μνημεία-μαυσωλεία της οθωμανικής περιόδου.
Το ερείπιο της βρύσης αυτής σώζεται και αποτελεί τμήμα της αυλής αναψυκτήριου που παρέμεινε κλειστό για παραπάνω από 14 χρόνια όταν και αποτελούσε μια στάση για ξεκούραση καφέ, φαγητό και αναψυκτικό για τους πεζοπόρους, τους επισκέπτες και τους θεατές του θεάτρου Δάσους.
Ο άλλοτε Αυλόγυρος και μετέπειτα Βυσσινόκηπος, ακόμα παλαιότερα Μακεδονική Ταβέρνα άνοιξε και πάλι της πύλες του ως Hibou Seih Sou. (https://parallaximag.gr/new-entries-nees-afixeis-stin-poli-kai-ochi-mono-145497).
Ένα ανοιχτό μπαλκόνι με θέα την πόλη και δροσιά από την σκιά των δέντρων αποτελεί μια από τις νέες επιλογές για αυτό το καλοκαίρι.
Για όσους βρεθούν στο σημείο αξίζει να παρατηρήσουν και την βρύση του Σείχη καθώς και τους κήπους του Πασά μερικά μέτρα πιο κάτω.
Το Σέιχ σου που παρά τις προσπάθειες να μετονομαστεί σε Κέδρινο λόφο αναφέρεται ακόμα και σήμερα με την παλιά του ονομασία, έχει χαρίσει πολλούς αστικούς θρύλους στην λαϊκή μυθολογία, επιλέχθηκε ως σκηνικό για πολλά λογοτεχνικά βιβλία και έδωσε το όνομά του στον περιβόητο δράκο της πόλης που μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν πραγματικά μιας και όλα συνηγορούν στην άδικη καταδίκη του Αριστείδη Παγκρατίδη.
Άλλωστε πλησίον της βρύσης του Σείχη και ενώ η μπάλα κύλισε από την αυλή του παλιού πέτρινου σχολείου προς το δάσος ο δωδεκάχρονος τότε Ιωάννης Κρεωνίδης (κάτοικος και επιχειρηματίας της περιοχής μέχρι και σήμερα) βρήκε έναν άντρα και μια γυναίκα πνιγμένους στο αίμα.
Τότε ξεκίνησαν όλοι να μιλούν για τον δράκο που ποτέ δεν έγινε γνωστό ποιος ήταν και που η βρύση του Σείχη δεν μπόρεσε να ξεπλένει τις αμαρτίες της πόλης που φορτώθηκαν σε ένα φτωχό παιδί με το όνομα Αριστείδης.
Πηγή: parallaximag.gr