Οχυρωματικό έργο κατασκευής του 15ου αιώνα από Οθωμανούς, ο Λευκός Πύργος αποτελεί σήμερα το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης.
Οχυρωματικό έργο κατασκευής του 15ου αιώνα από Οθωμανούς, ο Λευκός Πύργος αποτελεί σήμερα το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης.
Με την περίοπτη θέση του στην παραλία, ο Λευκός Πύργος κατατάσσεται στο δημοφιλέστερο μνημείο της Θεσσαλονίκης κατακτώντας τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών ετησίως.
Φέτος το καλοκαίρι, επισκέπτονται το Λευκό Πύργο περίπου 700-800 άνθρωποι ημερησίως, με την ουρά στην είσοδο να μετρά τα 25 άτομα κατά μέσο όρο. Το 70% των εισερχομένων είναι Ρουμανικής καταγωγής, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέθεσαν στο Ράδιο Θεσσαλονίκη οι υπάλληλοι του μνημείου.
Ο ιστορικός, Μιχαήλ Χατζή Ιωάννου, στο βιβλίο του για μνημεία της Θεσσαλονίκης, αποκαλεί τον σημερινό Λευκό Πύργο «Βαστίλη της Θεσσαλονίκης», όπου σφάζονταν οι θανατοποινίτες στον εξώστη του και το αίμα έβαφε τους τοίχους του. Η βολή τηλεβόλου από τα δυτικά της πόλης σήμαινε και την εκτέλεση της θανατικής ποινής.
Το 1883, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, ο Πύργος ασπρίζεται και του αποδίδεται η ονομασία Λευκός (Μπεγιάζ Κουλέ). Ο κατάδικος Νάθαν Γκουελεντί, με αντάλλαγμα την ελευθερία του, «άσπρισε» τον Πύργο.
Σήμερα, το μνημείο διαθέτει έξι ορόφους και 96 σκαλοπάτια. Από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2008, ο Λευκός Πύργος στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 315 π.Χ. μέχρι και σήμερα.
Η έκθεση παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της πολιτιστικής, εμπορικής, γαστρονομικής και πνευματικής ιστορία της πόλης.
Έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων και γίνεται συχνά το σημείο αναφοράς και το ιδανικό μέρος για πρωινή και απογευματινή βόλτα δίπλα από τη θάλασσα.
Πηγή: thessnews.gr