Αμφορείς, λάρνακες και άλλα κινητά ευρήματα θα εκτεθούν σε προθήκες στους σταθμούς Πλατεία Δημοκρατίας, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι και Φλέμινγκ του μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με φωτογραφίες και προβολές που θα αποτυπώνουν την ανασκαφική διαδικασία
Αμφορείς, λάρνακες και άλλα κινητά ευρήματα θα εκτεθούν σε προθήκες στους σταθμούς Πλατεία Δημοκρατίας, Αγίας Σοφίας, Σιντριβάνι και Φλέμινγκ του μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με φωτογραφίες και προβολές που θα αποτυπώνουν την ανασκαφική διαδικασία.
Χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνα το πράσινο φως για την ανάδειξη ενός ενδεικτικού αριθμού των κινητών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό σε κάθε έναν από τους τέσσερις σταθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στον σταθμό της Πλατείας Δημοκρατίας θα τοποθετηθούν σε προθήκη 18 ακέραιοι αμφορείς με τον τρόπο που βρέθηκαν στις ανασκαφές και μια μαρμάρινη ενεπίγραφη σαρκοφάγος των ρωμαϊκών χρόνων από το νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε. Στους τοίχους του σταθμού θα τοποθετηθούν φωτογραφίες και εποπτικό υλικό από τη διαδικασία της ανασκαφής και των ευρημάτων της νεκρόπολης.
Δίπλα στις κυλιόμενες σκάλες που θα οδηγούν τους επιβάτες στο εσωτερικό του σταθμού Αγία Σοφία θα γίνει μια αναπαράσταση της στρωματογραφίας της Θεσσαλονίκης με χρονογραμμές, από τους νεότερους χρόνους στους μεταβυζαντινούς και βυζαντινούς και από την ύστερη αρχαιότητα και τη ρωμαϊκή περίοδο μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους, στο πρότυπο της αναπαράστασης του σταθμού του Συντάγματος στην Αθήνα. Το εσωτερικό του σταθμού θα «ντυθεί» με φωτογραφίες από τις ανασκαφές και στο δάπεδο θα μπουν πλακίδια με μοτίβα από γεωμετρικά ψηφιδωτά για να θυμίζουν τη θέση του ψηφιδωτού δαπέδου της έπαυλης του 4ου-5ου αιώνα που ανασκάφηκε στη νότια είσοδο του σταθμού. Το εν λόγω ψηφιδωτό τελικά δεν θα επανατοποθετηθεί λόγω έλλειψης χώρου και ακατάλληλων συνθηκών αερισμού για τη διατήρησή του.
Στον σταθμό Σιντριβάνι, όπου ανακαλύφθηκε νεκροταφείο που λειτούργησε από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο-8ο αιώνα, οι επιβάτες θα δουν τέσσερις μαρμάρινες λάρνακες με γλυπτό διάκοσμο και επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών και τμήματα ψηφιδωτού της βασιλικής που βρέθηκε στον σταθμό, φωτογραφίες και μια μεγάλη βιντεοπροβολή από τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν εκεί.
Τέλος στον σταθμό Φλέμινγκ, που είναι και ο μικρότερος σε μέγεθος, τα ευρήματα του ρωμαϊκού νεκροταφείου που βρέθηκε εκεί θα παρουσιαστούν με φωτογραφίες και με αντίγραφα των κτερισμάτων (χρυσά κοσμήματα).
Το σύνολο των κινητών ευρημάτων και των ψηφιδωτών που βρέθηκαν στις ανασκαφές του μετρό, θα παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο που σχεδιάζεται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.
Πηγή: makthes.gr